Piękna I Bestia, scena walki
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Piękna I Bestia, scena walki
MaryStebbins |
![]()
|
Szukający Grupa: Oczekujący Postów: 461 Dołączył: 29.10.2005 Skąd: Mazowsze Płeć: Kobieta ![]() |
Kawałek baśni. Scena walki Bestii z Gastonem. Nie znam francuskiego, podejrzewam, że może padać rytm tam, gdzie jest jego imię.
Zadrżały ściany zadrżały mury wśród ciosów prędkich jak strzały kuszy i jeden straszny miał bestii wygląd a drugi straszną był bestią w duszy drżał świat wzruszony lało się z nieba w powietrzu mokrym błyskały burze tak samo silni i równie gniewni sprawdzali wzajem, kto strzyma dłużej Bestia jak tytan urósł w swej furii grzmiał siłą straszną jak ogień piekieł a przecie Gaston miał gorsze serce i bardziej zdawał się nieczłowiekiem i już się zgarbił pod mocnym ciosem i nagle, zachwian, wśród krzyków chóru utracił balans i grunt pod stopą i zajrzał w przepaść, uwieszon muru Bestia choć łatwo mógł bój zakończyć choć dzierżył życie wzdłuż własnej woli w przedziwnym geście opuścił głowę podał mu ramię i rzekł powoli "Człowiekiem jesteś pysznym i małym gdy armię stawiasz przeciwko sprzętom ja jednak więcej nie chcę zabijać dla ciebie hańbą byłoby pęto Są rzeczy zdolne zemstę zastąpić i gniew nie znaczy więcej niż one. Szczęśliwy jestem, że je poznałem więc odejdź - byle w przeciwną stronę." Ledwie to wyrzekł już małe ręce znalazły jego, oplotły szyję nadbiegła Bella, objął ją, poczuł jak małe serce z ogromnym bije I gdy tak trwali w równym oddechu płacząc i myśląc o przyszłych rzeczach mściwy i podły Gaston z rozmachem zdradziecki sztylet zatopił w plecach Ryk przeraźliwy wypełnił zamek największy wybuch minionej burzy krzyk Belli zgłuszon przez grozę, strącił ostatni płatek z magicznej róży skotłował świat się rozpadł na czworo mróz przeszył zamek w sam środek lata dla jednej duszy wraz z jednym kwiatem pomarły wszystkie ogrody świata. |
escalate_of_scence |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 107 Dołączył: 09.04.2009 Skąd: masz te laczki?! Płeć: Kobieta ![]() |
Idealnie oddaje klimat tej sceny. Niesamowite - zatyka dech w piersiach (przynajmniej, jeżeli o mnie chodzi). Naprawdę, świetne.
Pozdrawiam. -------------------- whatever you are whatever you say however you live |
WildThing |
![]()
|
Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 187 Dołączył: 03.10.2006 Płeć: Mężczyzna ![]() |
już kiedyś rozmawialiśmy na temat tego wiersza (może i nawet dwukrotnie), co mogę więc napisać... przede wszystkim zauważyłem niekonsekwencję w interpunkcji, ale obstawiam, że to zwykłe niedopatrzenie. i w zasadzie z minusów to tyle. teraz plusy. tempo. tempo jest tu zawrotne, przez co, przynajmniej mnie, czyta się naprawdę dobrze, bo to, czego nie lubię w poezji, to nadmierna rozlazłość. a i treściowo jest bardzo przyjemnie, konkretnie. jedyne co, to wers "zdradziecki sztylet zatopił w plecach" może być mylący, ale nie ma zgrzytu. moim zdaniem w ogóle nie powinnaś się zastanawiać, tylko dawać następną część.
swoją drogą, mogłabyś pisać w ten sposób streszczenia lektur, dla leniwych ![]() -------------------- To nie jest wasz dom - nasz on.
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 12.05.2025 01:07 |