Beznadzieja...
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Beznadzieja...
Sir Momo Mumencjusz Mum |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 154 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: z Warszawy ![]() |
Świat pełen rozczarowań
Niespełnionej miłości Nieprawdziwej przyjaźni Świat, w którym życie Jest tak naprawdę tylko umieraniem Świat, gdzie nadzieja trwa I ciągle się zawodzi Świat, pełen piękna Ciągle niszczonego piękna Pełen radości Z krzywdy Pełen szczęścia Dla niegodziwych Świat, gdzie żeby przeżyć Trzeba zabić swe uczucia Świat dla każdego Poza całą resztą Świat, w którym ludzie Stają się bestiami Przy których bestie Są łagodne i miłe Świat w którym nawet nie wiadomo Czy śmierć jest śmiercią Czy tak naprawdę życiem Świat, gdzie absurdy Są na porządku dziennym Gdzie fałsz i kłamstwo Przenika codzienność Gdzie przyjaźń i miłość Są warunkowane Gdzie na ulicy Można zabić I pójść dalej bez przeszkód Świat, w którym kradzież Nie jest złem Świat w którym moralność Zależy od okoliczności W którym etyka Staje się zakłamaniem Świat, gdzie żyją ludzie Którzy nie chcą być ludźmi Świat pełen przemocy Szeroko aprobowanej Pełen rozkoszy Przechodzącej w rozgoryczenie Świat pełen beznadziei O której wszyscy mówią Ale z którą jest im dobrze -------------------- W imię Moda, bezczelnym nabijaczom wieczny przynosimy odpoczynek! Amen.
jam ci on gdyżeś aniele wzbił się księżyc świeci w jeziorze pluskają ryby i do tego wcale idę i widzę i słyszę i tak dalej bo w końcu zaiste przeszłość przepowiedziana przeznaczeniem jest zawsze ten obcy co jeździł koleją w armacie widziany huk raz za razem niby on nie ja wy amen To ja ^^ |
Nea |
![]()
|
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 162 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Kostrzyn Płeć: Kobieta ![]() |
Wyobrażam sobie recytację tego wiersza...
Powaliłoby wszystkich na kolana. Bardzo, bardzo mi się podoba, daje do
myślenia... ale podzieliłabym ten wiersz na zwrotki. Może lepiej by
wyglądało ?
|
Smutasek_2 |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1 Dołączył: 28.06.2003 ![]() |
przeczytalem pare razy. wiersz naprawde
dobry , na ile oczywiscie mozna podzielis wiersze na dobre i złe.
mozna go ciekawie interpretowac. jest prawdziwy , szczery. przedstawia nasza rzeczywistosc. podoba mi sie to ze ten wiersz jest napisany takim prostym jezykiem i przemawia do wszystkich . |
Mellisa |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: fikcyjnie głodni Postów: 911 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: gd Płeć: Mężczyzna ![]() |
Rzeczywiscie, ten wiersz zmusza do
przemyslen... Takze czytajac go, zastanawialam sie nad tym calym swiatem.
Ten wiersz to gorzka prawda przedstawiona w ladny, liryczny sposob i
zostająca w pamieci na dlugo (przynajmniej w mojej pamieci ^^) Bardzo mi sie
podoba - gratuluje =)
-------------------- |
Pati |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 8 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Wołomin ![]() |
Wiersz jest śliczny, dający do myślenia, realistyczny i smutny
![]() Czytając go przypomniałam sobie ostatnio przeczytaną "Grę Endera", jak by słowo "świat" zastąpić słowem "szkoła" a zamiast trzech ostatnich linijek napisać "Szkoła Bojowa..." Wtedy ten wiersz odda pełnie książki, wiem, że teraz też oddaje pełnie, ale naszego świata... przypomniało mi to jeden cytat: "Cardowskie dzieci - bardziej lub mniej ludzkie, doskonałe, ale zawodne, tragiczne, ale pełne nadziei, cudowne i niezwykłe." -------------------- "Ideał postępu zastąpił dzisiaj ideał innowacji; nie chodzi o to, żeby było lepiej, ale żeby było po nowemu; nawet jeśli jest to w oczywisty sposób gorsze niż dawniej." HENRI MILLON MONTHERLANT
"Głupota jest prywatna, ale jej skutki - społeczne."WIESŁAW CZERNIAK-NOWINA "Mądry ustępuje głupiemu. Smutna to prawda; toruje ona głupocie drogę do opanowania świata"MARIE VON EBNER-ESCHENBACH &*&*&*&*&*&*&*&*&*&*&*&*&*& Ten, kto nie czyta przeżyje tylko swoje życie - czytający przeżyje więcej; |
Lena |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 52 Dołączył: 20.05.2003 Skąd: gdzieś tam błądze myślami ... ![]() |
Dobry wiersz , realistyczny , jakby to nazwac szczery , daje też dużo do myślenia . Jedno mnie tylko tu razi ,albo wiersz jest zdecydowanie za dłudi , albo przydałoby się wprowadzić jakiś podział na zwrotki , bo jakoś mi się go trochę źle czytało . Ale tak ogólnie to bardzo ładny wiersz .
-------------------- czarno mi i biało
uwierz w słowa z których szydzi wiatr uwierz w strach uwierz oczom i spragnionym dłonią obrazom pełnym barw i zaklętego milczenia uwierz w dotyk i głos w muzykę i ciszę uwierz w tysiące codziennych spraw któregoś dnia uwierz we mnie ... |
Idusia |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 25 Dołączył: 30.07.2003 ![]() |
Pełen prawdy o subtelnym kłamstwie, którym
jest obecna rzeczywistosć, tak szeroko akceptowana, że staje się po prostu
nieco inną prawdą, znanym wszystkim modelem życia...
-------------------- - No, przypatrz się temu, po prostu przypatrz się temu. Dolne warstwy społeczeństwa żyją po to, aby rząd i różni sku****** mogli je eksplatować. Człowieeeku, ludzka bestia to kanibal. Sami jesteśmy swoim bydłem.
Gorzka świadomość, że jego towarzysze byli martwi, a on zadowolony - CHOLERNIE ZADOWOLONY - bo udało mu się uciec. Sekret polega na kontwoli. Albo ty zjadasz świat, albo świat zjada ciebie. To nie była manipulacja. Natura tak właśnie działa. Wszystlie cytaty pochodzą z "Debrouiller" Ryck'a Neube |
Cailith |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 318 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: skąd inąd Płeć: Kobieta ![]() |
Przede wszystkim bardzo prawdziwy. Duży
plus.
Ale jakoś tak... Gryzie mnie styl;) Może podziel go na zwrotki, a wersy trochę wydłuż...? -------------------- Jestem dziełem bożym i jako takie oczekuję szacunku od świata.
Pamiętaj: nie polemizuj z Idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem. Proud to be a lesbian. |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Mądre tylko to chyba już nie wiersz tylko
manifest. Ja w każdym razie poezją był tego nie nazwał z czystym sumieniem.
Przemyślenia sensowne i rację masz niewątpliwie, ale coś Ci uciekło...
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 14.05.2025 10:49 |