Plaga?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Plaga?
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Zauważyliście, że przez ostatnie kilka (-naście) miesięcy nasz padół opuściło wielu ludzi znanych i szanowanych (tak wiem, że każda śmierć jest taka sama a w tym czasie odeszło też wielu "zwykłych" i "nieznanych"...). Szczerze mówiąc nie pamiętam, żeby w jakimś okresie mojego niezbyt długiego życia tylu znanych ludzi dokonało zywota. Niemen, Trafankowska, Milewicz, Ray Charles, Ronald Reagan, nieodzałowany dla mnie Kaczmarski i wielu, wielu innych. Nie wieze w jakies tam tajemne powiazania tego typu spraw, ale przynajmniej jest pretekst zeby sie nad ulotnoscia ludzkiego zywota zastanowic...
|
voldius |
![]()
|
Unregistered ![]() |
hm smutnym jest odejście tak wielkich
ludzi. jednak każdego czas kiedyś nadchodzi. życie jest bardzo kruchą
sprawą. może się złamać w jednej chwili. akurat żywot tych ludzi zakończył
się w niewielkim odstępie czasu. codziennie umierają wielcy ludzie...
|
Secner |
![]()
|
||
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 118 Dołączył: 05.07.2004 Skąd: Z Nienacka. ![]() |
Nowotwór, nowotwór, nowotwór. Gdyby znaleźć na niego lekarstwo średnia długość życia w Europie i Ameryce podniosłaby się o 10-15 lat. A co do tego "nakumulowania się" - myślę, że to tylko chwytliwy temat dla mediów, które widzą, że ludzie zaczęli się przejmować tym rzekomym zbiegiem okoliczności. Ludzie umierają i będą umierać - śmierć dotyka każdego. -------------------- Khamulec dał głos.
Syn do ojca: - tato jestem gejem! Ojciec spokojnie: - Synu czy jezdzisz dobrym samochodem? - No raczej nie, tato - A czy ubierasz sie w eksluzywne ciuchy od Armaniego? - No tez nie, tato - A czy masz dom z wielkim ogrodem w Los Angeles? - No nie tato a czemu pytasz? - No widzisz to ty zwykly pedal jestes! |
||
Hefaj |
![]()
|
![]() Cenzor Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 851 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Katofaszystów k./ Ciemnogrodu Płeć: Mężczyzna ![]() |
nie no , czyżby to miało oznaczać
nadejście całkiem nowego pokolenia ?
a , i i ten i poprzedni rok dla sportu też jest b. niefortunny...Foe , Fehrer , Apolewicz , Szeja.. Ten post był edytowany przez Hefaj of Gryffindor: 26.07.2004 19:23 -------------------- Ciemnogrodzkie ogłoszenie: Jestem strasznym , agresywnym i wojującym katofaszystą , używam nieekologicznego mydła , nienawidzę wszystkiego co się rusza łącznie z Żydami i Arabami , kocham Hitlera i jest on dla mnie Bogiem , biję gejów , lesbijki i murzynów , jestem łysy , mam bejzbola , należę do 8 bojówek neofaszystowsko/nazistowsko/frankistowsko/skinowskich , codzień palę flagę Izraela , kocham Mein Kampf , słucham Radia Maryja , popieram PiS , LPR i PPN , mam moherowy beret , podejdź a odgryzę ci lewe ucho. W obawie przed życiem i zdrowiem nie klikaj tego linka! |
voldius |
![]()
|
||||
Unregistered ![]() |
co do nowotworu, to prawda. jeszcze większą plagą jest AIDS, ale to inna działka i na to giną inni ludzie. |
||||
skicia |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 227 Dołączył: 16.11.2003 Skąd: Place where the angels fall... ![]() |
Taka jest kolej rzeczy: narodziny, a
później śmierć. Codziennie rodzą się nowi mieszkańcy naszego globu, ale też
umiera ich setki. Zwykle mówi się o tych, którzy coś znaczyli, byli znani.
Nie wspomina się o tych bezimiennych, którzy gdzieś tam na końcu świata
odeszli stąd na zawsze. Oczywiście przykro jest, gdy ktoś ginie, ale my tego
nie zmienimy. taka jest już kolej rzeczy, niestety..
-------------------- ![]() ![]() ![]() (hm...)Kto nie jest z nami , ten jest przeciwko nam(hm...) |
Seiya |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 80 Dołączył: 04.01.2004 ![]() |
Odchodzi po porstu pewne pokolenie.
Nadejdzie nowe. Zacznie umierać. I nastaniemy my. -------------------- Róże, ich płatki...Nasze matki- matki miłości, matki ludzkości...
|
Ludwisarz |
![]()
|
![]() Roland Deschain Grupa: czysta krew.. Postów: 2511 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: wastelands Płeć: Mężczyzna ![]() |
Umierają ludzie. To prawda.
Jak co roku. Jak od zawsze. Katon, pomyśl ilu niebywale ciekawych i mądrych ludzi umarło w ciągu kilku ostatnich miesięcy. A pomyśl o tych którzy nie byli artystami, ich nazwiska nie były na ustach milionów. Dużo tego... Taka naturalna kolej rzeczy i na razie ludzkość nie jest w stanie zatrzymać śmierci. Niestety, ich już nie ma wsród nas. Ale są inni. Nowi. I to jest właśnie przemijanie. progres. -------------------- CODE srimi (20:20) ale jestem pacan.. kto normalny trzyma dezodorant obok myszki ze wskazaniem na upadek na talerz niezjedzonego zimnego budyniu? Gryffindor Let's shake some dust, people. |
Vlary |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 129 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Katowice Płeć: Mężczyzna ![]() |
A co w tym dziwnego, że ludzie umierają?
Jakby popularność miała być przedłużeniem życia... Każdy kiedyś umrze. Po co
to jeszcze rozstrząsać?
Historia już dawno pochłonęła barok. Rozmyślanie o śmierci wcale nie jest podbudowujące. To ogólnie czas stracony. Po co zastanawiać się nad tym, co i tak nikogo nie ominie i gdybać sobie, jak mogłoby to wyglądać. Pamiętam, że kiedyś sam dużo czasu na to straciłem i nic mi to nie dało. Kilka depresji jedna po drugiej i w końcu się ocuciłem. Poza tym tylu ludzi umiera, a tylko nad śmiercią tych najbardziej znanych będziesz się zastanawiać? Jakby rzeczywiście oni mieli coś więcej do przekazania swoim własnym zgonem... -------------------- |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Po pierwsze, ludzie znani umierając
przekazują WIĘCEJ swoim własnym zgonem. dlatego, że ten zgon odbija sie
większym echem. To nie jest ani dobre ani złe - poprostu jest. Kiedy umiera
ktoś, o kim się mówiło, kogo piosenek się słuchało, czytało jego książki
itd., często odczuwa się to jako śmierć kogoś bliskiego i ważnego. I właśnie
dlatego uważam, że sława w pewien sposób przedłuża życie. Może nie tyle
sława co spuścizna. Rozumiem, że Tobie może być zupełnie obojętne co po
Tobie zostanie, kiedy będą Cię toczyć robaki. W sumie i tak już nie będzie
Cię to dotyczyło. Tyle, że nie wszyscy podchodzą do tego w ten sposób. A nad
śmiercią warto się zastanawiać. wiadomo, że wszyscy umrzemy, ale w dużym
stopniu od nas zależy JAK umrzemy. Nie chodzi mi tu o sposób (na wojnie, czy
pod kosiarką...) ale o postawę.
|
Golden Phoenix |
![]()
|
||
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 351 Dołączył: 16.07.2004 Skąd: Bydgoszcz / Toruń Płeć: Kobieta ![]() |
W zeszłym roku, jeszcze przed tą całą "plagą", zmarła osoba, która dała mi więcej niż Milewicz, Niemen i Kaczmarski razem wzięci. Oni, co prawda pokazywali mi świat, ale nie dal mi tego, co dał mi mój Dziadek. On też umarł, mimo że był młodszy. On też umarł na raka. Ale dla mnie nie umarł na zawsze. Zostanie w moim sercu i wspomnieniach. Sławni ludzie też nie odchodzą na zawsze. Żyją tak dlugo jak ktoś o nich pamięta. O tym pisał już w starożytności Homer. I ja w to wierzę. -------------------- "Nightingale in a golden cage..."
|
||
Cat |
![]()
|
||
Unregistered ![]() |
Tego się chyba boję najbardziej. |
||
Galia |
![]()
|
||
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 249 Dołączył: 28.05.2004 Skąd: *From the land of stars * ![]() |
A potem my umrzemy Nastanie nowe pokolenie Oni też kiedyś odejdą I tak w kółko Rzecz w tym ,żeby udróżnić śmierć fizyczną od śmierci prawdziwej. Tylko kiedy o nas zapomną ktoś powie ,że umarliśmy. Tylko wtedy będzie miał rację. -------------------- Jestem myślicielką niezależną, wolną poszukiwaczką oazy nieskrępowanych istnień. Przemierzam pustynie w poszukiwaniu sensu... Czy odważysz się pójść za mną?
Myśli, marzenia, złudzenia. Moje życie... Nie można dostać czegoś, nie tracąc czegoś w zamian. Żeby coś otrzymać musisz poświęcić coś o podobnej wartości. To zasada równoważnej wymiany. To prawda o świecie... |
||
Secner |
![]()
|
||||
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 118 Dołączył: 05.07.2004 Skąd: Z Nienacka. ![]() |
Pociesza mnie jedno: "Of the millions who've died No one came back to complain" ze znanej piosenki z gry Discworld (http://www.geocities.com/johangambolputy/Song_ThatsDeath.html). Mówi ąc po polsku - z pośród milionów, które umarły nikt nie wrócił, żeby się skarżyć.. =) -------------------- Khamulec dał głos.
Syn do ojca: - tato jestem gejem! Ojciec spokojnie: - Synu czy jezdzisz dobrym samochodem? - No raczej nie, tato - A czy ubierasz sie w eksluzywne ciuchy od Armaniego? - No tez nie, tato - A czy masz dom z wielkim ogrodem w Los Angeles? - No nie tato a czemu pytasz? - No widzisz to ty zwykly pedal jestes! |
||||
Teodora |
![]()
|
Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 260 Dołączył: 18.06.2004 Skąd: dworzec kurski Płeć: Kobieta ![]() |
a nie pomysleliscie ze dla ludzi chorych na
raka śmierc to ulga w cierpieniu
jedno mnie tylko smuci że smierć to definytywny koniec naszej egzystęcji, zazroszcze tym co wierza w niebo bo mają nadzieje ale dla mnie prawda jest taka Death is real end of human. -------------------- m
|
Katon |
![]()
|
"Dla mnie prawda jest taka" to zwrot z lekka nonsensowny. Prawda w tej materii zapewne jest "jakaś", jedna i niepodzielna. Możesz na jej temat coś uważać, w coś wierzyć itd., ale jej nie zansz. Ja też nie, chociaż wierzę w życie pozagrobowe. I mam nadzieję, że prawda będzie właśnie taka...
|
Secner |
![]()
|
||
Nie, nie pomyślałem. Gdyby to była ulga to by nie starali się leczyć. -------------------- Khamulec dał głos.
||
Galia |
![]() ![]()
|
||
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 249 Dołączył: 28.05.2004 Skąd: *From the land of stars * ![]() |
Powiedz to komuś choremu na raka lub inną chorobę śmiertelną patrząc mu w oczy. Tam zobaczysz odpowiedź. Śmierć jest zaledwie początkiem. -------------------- Jestem myślicielką niezależną, wolną poszukiwaczką oazy nieskrępowanych istnień. Przemierzam pustynie w poszukiwaniu sensu... Czy odważysz się pójść za mną?
Myśli, marzenia, złudzenia. Moje życie... Nie można dostać czegoś, nie tracąc czegoś w zamian. Żeby coś otrzymać musisz poświęcić coś o podobnej wartości. To zasada równoważnej wymiany. To prawda o świecie... |
||
Seiya |
![]()
|
||
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 80 Dołączył: 04.01.2004 ![]() |
Powiedz to uczniowi, który stracił mentora. Powiedz to dziecku, które straciło matkę. I dopiero wtedy zastanów się czy jesteś w stanie w to uwierzyć. -------------------- Róże, ich płatki...Nasze matki- matki miłości, matki ludzkości...
|
||
Secner |
![]()
|
||||
Jestem - a jak pokazuje historia, sztuka i kultura - podane przez ciebie przykłady są dowodem, że śmierć tak ważnych osób bardzo często wychodzi na dobre uczniom, dzieciom, etc. -------------------- Khamulec dał głos.
||||
Teodora |
![]()
|
Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 260 Dołączył: 18.06.2004 Skąd: dworzec kurski Płeć: Kobieta ![]() |
to dziecko jest początkiem a nie smierć,
śmierc początkiem nonsens podaj jekieś przykłady gdy smierc jest początkiem czegoś ( no może wylkluczając transplantacje) Katon>> są różni ludzie i różne prawdy Ten post był edytowany przez Teodora: 29.07.2004 15:09 -------------------- m
|
Katon |
![]()
|
Teodoro. Jesteś materialistką. Ta dyskusja
nie ma sensu w ten sposób. Nie ma takich dowodów. Ty też nie masz dowodów na
to, że śmierć to koniec. Ty wierzysz że nic nie ma, inni że jest. Dowody nie
mają tu nic do rzeczy.
Kaczmarski kilka godzin przed śmiercią sie ochrzcił...Ciekawe. |
Teodora |
![]()
|
no i git!! ja poprostu nie lubie
jak ktoś przeinacza moje wypowiedzi ,, powiedz to choremu.." takie
teksty mnie dobijają
-------------------- m
|
nadzieja |
![]()
|
Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 217 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Nibylandia ![]() |
Dwa lata temu, przez parę miesięcy pracowałam w hospicjum. Całym wypełnionym ludzmi śmiertelnie chorymi.
Na raka. Nie wierzę w Boga. Nie, po tym co widziałam i sama przeżyłam. Oni wierzyli. Mimo tego, na co zostali skazani. Czy ulgą jest śmierć? Ci ludzie tak ją postrzegali. Nie wszyscy. Tylko ci zupełnie sami. Bez rodzin, kogoś kto by ich kochał, kto byłby z nimi w cierpieniu. Ich wykańczał ból, ale nie ten fizyczny, tylko psychiczny. Wykańczała ich samotność... Nienawidziłam tam chodzić. Od września, pewnie znowu tam wrócę. Dlaczego? Nie wiem. Śmierć jast zaledwie początkiem. Wygodnie tak myśleć. Zgadzam się. |
Katon |
![]()
|
Nie, Teodoro. Są różni ludzie i różne
przekonania ale Prawda to Prawda. Będzie tylko jedna. To wygodne zakładać,
że prawdy są różne i nikt się nie pomyli, ale to nonsens. Ktoś ma racje a
ktoś jest w błędzie. A może wszyscy są w błędzie? Ja, im więcej widzę bólu i
cierpienia na ziemi tym bardziej wierzę w Niebo.
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 07:44 |