"Sad", mój najlepszy
wiersz wg. mnie
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
"Sad", mój najlepszy
wiersz wg. mnie
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Ten wiersz napisałem stosunkowo niedawno i
jest owocem mojej fascynacji impersjonizmem, zarówno w literaturze jak i w
malarswie oraz muzyce. Lubię go, ale jestem gotowy przyjąć słowa krytyki.
Cóż wierszyku, czas Cię pokazać......
Zanieś mnie tam, gdzie płatki białe, prawie przezroczyste Opadają, trącane przez rosę perlistą Tworząc przestrzeń zwiewną, tkaną światłem, przejrzystą Przez mgliste słońce, tak prawdziwe, że nierzeczywiste Tam gdzie poranek bez krawędzi, zamglony Pachnie szczęściem czystym, boskim i ulotnym Gdzie dłoń zanurzę w promień słońca wilgotny Rześki, nieśmiały, we mgle rozpuszczony Zanieś mnie, bym roztopił się w świetle, wśród jabłoni Chłonąc dźwięki cichutkie, pachnące jak rosa Nim się barwa wyostrzy, nim mnie kontur dogoni I oddzieli wyraźnie ziemię i niebiosa Granicę postawi światłu i przestrzeni Pozostanie wspomnienie w cichych, wonnych głosach...... |
Sir Momo Mumencjusz Mum |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 154 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: z Warszawy ![]() |
Hehe - sonet to jest to, co
tygryski uwielbiają najbadziej. Nie ma tu prawie rytmu. Rytm jest tym, co
jest dla mnie rzeczą prawie niezbędnąw wierszach rymowanych. Ale co
najdziwniejsze brak rytmu wcale nie przeszkadza, a to jest bardzo wielką
zaletą. Generalnie nie lubię impresjonizmu, z uwagi na właśnie te, że tak
powiem "nienormalności" (słowo mi uciekło). Nie lubię tych
zatartych granic między światem rzeczywistym, a zmyślonym. Ale z drugiej
strony te opisy... Każdy poprawnie napisany wiersz impresjonistyczny
zachwyca. I ten wiersz również zachwyca. A nawet więcej...
-------------------- W imię Moda, bezczelnym nabijaczom wieczny przynosimy odpoczynek! Amen.
jam ci on gdyżeś aniele wzbił się księżyc świeci w jeziorze pluskają ryby i do tego wcale idę i widzę i słyszę i tak dalej bo w końcu zaiste przeszłość przepowiedziana przeznaczeniem jest zawsze ten obcy co jeździł koleją w armacie widziany huk raz za razem niby on nie ja wy amen To ja ^^ |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Ojej, na 20 "przeczytań" tylko
jeden komentarz? Tylko nie mówcię że wiersz jest niezrozumiały i że muszę
zrobić jego wykładnię.
|
Nea |
![]()
|
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 162 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Kostrzyn Płeć: Kobieta ![]() |
Oj nie pisz. Ja czytam ale nie komentuję
choć bardzo mi się podoba. Nie umiem pisac wierszy ani ich oceniać. End
kwestii.
|
Irys |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: nie ustalono =P ![]() |
Hehe...mi się osobiście wiersz bardzo
podoba. Fajnie opisany. Pozatym lubie takie lekko zatarte
"granice" między światem rzeczywistym i wymyślonym (nie wiem, jak
to inaczej napisać)
-------------------- Cicho, nie płacz, to tylko zły sen...
|
Draco |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 346 Dołączył: 02.04.2003 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wiersz bardzo dobry, ale zraziła mnie
troszkę jego budowa.
4, 4, 3, 3, czyli w pewnym momencie skracasz 'zwortki' o jeden wers... Dziwnie brzmi to przejście. |
dementorek |
![]()
|
![]() Don Dementore Grupa: wiecznie żywi... Postów: 1137 Dołączył: 04.04.2003 Skąd: Caer Deithwen Płeć: kaloryfer ![]() |
hej, a sonety, to jak niby były pisane?
-------------------- ewa tu bylam (krotko acz efektownie)
|
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 154 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: z Warszawy ![]() |
No właśnie. Sonet MUSI mieć
budowę 4433!! Inaczej nie jest sonetem. Ech... Czego uczą w szkole w
tych czasach...
![]() -------------------- W imię Moda, bezczelnym nabijaczom wieczny przynosimy odpoczynek! Amen.
jam ci on gdyżeś aniele wzbił się księżyc świeci w jeziorze pluskają ryby i do tego wcale idę i widzę i słyszę i tak dalej bo w końcu zaiste przeszłość przepowiedziana przeznaczeniem jest zawsze ten obcy co jeździł koleją w armacie widziany huk raz za razem niby on nie ja wy amen To ja ^^ |
dementorek |
![]()
|
![]() Don Dementore Grupa: wiecznie żywi... Postów: 1137 Dołączył: 04.04.2003 Skąd: Caer Deithwen Płeć: kaloryfer ![]() |
ha! i tu się mylisz
![]() -------------------- ewa tu bylam (krotko acz efektownie)
|
Draco |
![]()
|
||
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 346 Dołączył: 02.04.2003 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tekst jest zatytułowany 'wiersz', wiec tym sie sugerowałem... |
||
![]()
|
||
Dementi, mi się
wydaje, czy ty zachowujesz się tak, jakbyś zjadł wszystkie
rozumy??
![]()
Sonet też jest wierszem... -------------------- W imię Moda, bezczelnym nabijaczom wieczny przynosimy odpoczynek! Amen.
||
Draco |
![]()
|
||||
Ale autorzy zazwyczaj umieszczają w nazwie tematu bezpośrednią nazwe, typ etc. danego dzieła. No, ale mniejsza z tym. Człowiek istotą mylną, a sonet, który tutaj przeczytałem jest naprawdę kawałkiem dobrej roboty. |
||||
dementorek |
![]()
|
||
a żebyś wiedział, że zjadłem, bo są sonety włoskie i francuskie. jedne 4433, a drugie 4442 i nie jest to tylko przesunięcie wersu, bo również i zmiana tak specyficznych dla sonetu rymów -------------------- ewa tu bylam (krotko acz efektownie)
|
||
![]()
|
||||
Hmmm.... Może to i ja jestem
niedouczony... Ale we wszystkich słownikach definicja sonetu wygląda mniej
więcej tak:
Nic nigdzie nie znalazłem o sonecie francuskim (4442). Ale jeszcze poszukam wieczorem. Sonet jest jedną z najtrudniejszych form wiersza, więc co by nie mówić dla osób, które potrafią stworzyć przynajmniej dobry sonet będę miał duży szacunek. A ten powyższy jest więcej niż tylko "dobry". A skoro mowa o sonetach, to sonetem może być też:
-------------------- W imię Moda, bezczelnym nabijaczom wieczny przynosimy odpoczynek! Amen.
||||
Katon |
![]()
|
Może faktycznie powinienem zaznaczyć że
to sonet, lae np. Staff, który sonetów opisał się że hoo nigdy nie nazywa
ich sonetami, tylko po prostu nadaje im tytuły.
|
Silda |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 58 Dołączył: 05.04.2003 ![]() |
No to jest po prostu piękne, nasuwa mi się
tylko jedna myśl: mało. Ledwo zaczęłam i już skończyłam. Gdybyś tak pisał
dłuższe hmm.. no nie poematy, ale niech będzie, że utwory, to by było fajnie
=) Byłoby co poczytać..
-------------------- sekai no hatemade
|
agniesia_006 |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 9 Dołączył: 05.04.2003 ![]() |
ha! wchodzę, żeby przeczytać wiersz, a
tu nie dość, że przeczytałam bardzo dobry wiersz, to się jeszcze
dokształciłam
![]() co do wiersza, to podoba mi się bardzo szczególnie zwrot: tam, gdzie poranek bez krawędzi.... ciekawa przenośnia - daje do myślenia osobiście do impresjonizmu nie odczuwam żadnego większego sentymentu, więc się nei znam zbyt dobrze, ale nie zmienia to faktu, że wiersz jest bardzi ciekawy plastyczny i taki.... hm... jakby tu to nazwać.... nierealny? nie, to złe słowo idylliczny? nie, w ogóle odpada heh, chyba mi nic nie przyjdzie na myśl.... jak sobie przypomnę to słowo, to napiszę ![]() -------------------- Miałem cię za ślepe, żądne krwi narzędzie, za kogoś, kto bezmyślnie i beznamiętnie zabija, ociera klingę z krwi i liczy pieniądze. A przekonałem się, że zawód wiedźmina rzeczywiście godzien jest szacunku. Bronisz nas nie tylko przed złem czającym się w mroku, ale i przed tym, które tkwi w nas samych. Szkoda, że jest was tak mało.
Ostatnie życzenie/Andrzej Sapkowski |
Cat |
![]()
|
Unregistered ![]() |
Siedziałam na forum i kopałam, aż
wreszcie na coś trafiłam.
Sonet, nie sonet (piję do poprzednich komentujących), w każdym razie jestem zachwycona. Takie to jest...subtelne. |
Chelsey |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 49 Dołączył: 29.12.2003 Skąd: Lublin ![]() |
Niesamowity...
Cuedńko... I tyle... -------------------- Pyłem księżycowym być na twoich stopach,
wiatrem przy twej wstążce, mlekiem w twoim kubku, papierosem w ustach, ścieżką pośród chabrów, ławką gdzie spoczywasz, książką, którą czytasz. Przeszyć cię jak nitką, otoczyć jak przestwór, być porami roku dla twych drogich oczu i ogniem w kominku, i dachem, co chroni przed deszczem. Gałczyński ---------------------------------- #blog# #site# |
Sihaja |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta ![]() |
Katon - boskie
![]() Jest świetny, widziałam wszystko co opisywałeś... Maiałam to przed oczyma... Aż mi się łezka w oku zakręciała... Nie wiem co dokładnie poczułam, ale było to intensywne. Szczęście? Pragnienie? Marzenie? Tęsknotę? Nie wiem sama... -------------------- |
Mara |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 485 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Słupsk ;D ![]() |
Hmm.. jakoś nic nie pamiętam.
Nic co czytałam, nie utkwilo w pamieci. I caly czas czekałam czytając ten wiersz/sonet na coś co mnie zwali z nog. Jakaś piękną metaforę, słowo. Obojętnie. Ale nic takiego sie nie stało. A szkoda. Ten post był edytowany przez _Marcia: 06.02.2004 16:27 -------------------- 'Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą'
Profesorze Włodku... na zawsze w naszych sercach ;* Give me a whisper And give me sigh Give me a kiss before you tell me godbye Don't you take it so hard now And please don't take it so bad I'll still be thinking of you And the times we had ... Baby 'Don't cry' Guns N'Roses "Bo w życiu chodzi o to by być trochę niemożliwym" |
Siobhan |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 98 Dołączył: 25.01.2004 ![]() |
Katon, to jest cudowne. Twój wiersz
wzbudził we mnie wiele różnych emocji, ma w sobie bardzo delikatne piękno
(nie wiem jak to określić inaczej).
Gratulacje! -------------------- "So laugh in your loneliness
Child of the wilderness Learn to be lonely Learn how to love life that is lived alone Learn to be lonely Life can be lived Life can be loved Alone." |
Katon |
![]()
|
Dziękuję. To miłe kiedy ktoś coś czuje
czytając moje wiersze, szczególnie, że ja pisząc je nie czuję zbyt wiele.
Dla mnie pisanie jest raczej pracą umysłu niż emocji. Emocje dają mi pomysł
i natchnienie a potem je odkładam.
Co do sonetu i jego formy to Dementi ma rację. Ten spór się odbywał jakieś lata temu, jak sądze, bo ta poblikacja nie młoda jest zaiste, ale jak już zacvząłem to skończe, że istnieją sonety 4442, tylko w trzeciej zwrotce jest inny układ rymów niż w dwóch pierwszych. Odsyłam: Mikołaj Sęp Szarzyński "O nietrwałej miłości rzeczy świata tego" |
matoos |
![]()
|
||||
![]() Wytyczający Ścieżki Grupa: czysta krew.. Postów: 1878 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Ztond... Płeć: Mężczyzna ![]() |
To są jakieś inne sonety poza tym sieciowym? ![]() Katon: Wiersz oczywiście poprawny zarówno treściowo jak i technicznie, niemniej jednak mi w przeciwieństwie do Moma przeszkadza brak rytmu w początkowych strofach. Ale na szczęści strfy "refleksyjne" już są prawktycznie idealne ![]() -------------------- |
||||
Katon |
![]()
|
Kurcze, z tym rytmem jest faktycznie problem
i nie tylko sieciowi komentatorzy zwracają mi na to uwagę. Co
najdziwniejsze, ja tam rytm zawarłem i umiem ten wiersz tak czytać, żeby on
był wyczuwalny. Coś jest jednak na rzeczy, skoro ludzie czytają go jakoś
inaczej i tu musi być mój błąd. Ostatnio piszę dużo 13zgłoskowcem dla
poprawienia warsztatu. Dobry trening.
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 14.05.2025 01:40 |