Literatura Brytyjska Lub Amerykańska, Egoistyczna prośba o pomoc ;)
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Literatura Brytyjska Lub Amerykańska, Egoistyczna prośba o pomoc ;)
Reika |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 10 Dołączył: 31.07.2005 ![]() |
No więc jestem studentką filologii angielskiej i mam do Was małą prośbę. W tym roku piszę pracę licencjacką. Piszę ją z literatury (inne działy w ogóle mnie nie interesują, a dużego wyboru to nie mam).
Promotor zaproponował mi temat: "Łamanie reguł społecznych w epoce wiktoriańskiej na podstawie powieści Jane Austen". Ale nie jestem pewna czy to dobry temat... Nie jest zbyt kobiecy? Może Wy macie jakieś propozycje? Jakie książki byłyby godne uwagi? Z których mogłabym sklecić jakiś dobry temat pracy? -------------------- I wish I was a messenger and all the news was good
I wish I was the full moon shining off your Camaro's hood I wish I was an alien at home behind the sun I wish I was the souvenir you kept your house key on |
![]() ![]() ![]() |
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
Jeszcze nie sformułowałam tematu (licencjat dopiero w przyszlym roku) ale ja osobiscie mam ochote pisac o utworach literackich i legendach, ktore pojawialy sie w roznych kregach celtyckich - od Irlandii, przez Walie i Bretonie (przykladowo zaleznosc walijskiego Ysgolana do Bretonskiego Scolvana), ale to z kolei pewnie nie bardzo by Cie interesowalo ;> Nie wyobrazam sobie pisac na jakis typowo jezykowy temat.
W kazdym razie nie wiem co chcesz od wlasnego - moim zdaniem bardzo ciekawy, przez co tez przyjemny i dobrze bedzie sie pisalo. A ze kobiecy? I co z tego ;> -------------------- |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Nie no, temat jest ok, poza tak fundamentalnym knotem w nazwie, że jakbym był starym zgryźliwym profesorem w wieku lat 60 to bym Ci tą pracę uwalił.
Jane Austen nie żyła w i nie pisała o epoce wiktoriańskiej. Nawet o nią nie zahaczyła. Promotor powinien trochę liznąc historii, i'm afraid. |
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
No pewnie. Zwłaszcza, że Jane Austen to jest temat-rzeka. Proponuję na dobry początek, celem wczucia się w nastrój, obejrzeć "Zakochaną Jane"
![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Reika |
![]()
|
Czytałam większość książek Jane Austen i oglądałam wszystkie filmy na podstawie jej książek także wiem na czym ma polegać mój temat
![]() Faktycznie nie pisała w tej epoce... Więc nie rozumiem czemu sam mi to zasugerował... Jak można się pomylić aż o wiek O.o A profesor jest po 60 XD -------------------- I wish I was a messenger and all the news was good
I wish I was the full moon shining off your Camaro's hood I wish I was an alien at home behind the sun I wish I was the souvenir you kept your house key on |
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
Nawet o swoj wiek tak mniej wiecej ;)
-------------------- |
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(Reika @ 18.11.2008 17:35) A taka rzeka to wcale nie jest, skoro temat jest uściślony jedynie do łamania zasad moralnych, zważywszy na to, że w każdej książce były to praktycznie te same reguły. Humor. Finezja. Doskonale skonstruowane postaci. Tu nie chodzi o same sztywne reguły, tu chodzi o stereotypy - kobieta, która ma poczucie humoru, wie czego chce i nie waha się z tym pokazywać? Mało tego, kobieta, która chce być niezależna? I udaje jej się to? W czasach sztampowych książczydeł dla panien z dobrego domu to był przełom. Społeczna akceptacja nie dość, że dla romansów, to jeszcze tak wywrotowych? Jak to nie jest rzeka, to ja już nie wiem, co mogłoby nią być ![]() PS Łamanie reguł społecznych to nie to samo, co łamanie zasad moralnych. BARDZO nie to samo. Ten post był edytowany przez owczarnia: 19.11.2008 02:45 -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
O, proszę, jak się wyjątkowo zgadzamy =)
Ale ja bym poszedł nawet dalej. Powieści Austen nie są nawet o łamaniu zasad społecznych. One są o tym, jak poruszając się wśród nich osiągnąć to co się chce. Jak grać nimi w swoją, a nie w cudzą grę. |
Eva |
![]()
|
Napisz i odsprzedaj ;>
-------------------- |
Reika |
![]()
|
Najpierw jeszcze musze napisać
![]() ![]() Owczarnia, masz racje, reguły społeczne to nie to samo co zasady moralne... Tak jakoś wyszło, że użyłam tego naprzemiennie... Jeżeli chodzi o ten temat rzekę, to ja mam skłonność do zaniżania objętości prac pisemnych... To znaczy zanim coś napiszę =) Często po prostu boję się, że będzie za mało... Katon, więc co proponujesz? Zmianę tematu na jeszcze węższy? -------------------- I wish I was a messenger and all the news was good
Katon |
![]()
|
Niekoniecznie. Po prostu tezę można naświetlić z różnych stron, ale fakt, nie zgadzam się z przekonaniem, że łamanie konwenansów społecznych jest w tych książkach jakieś nagminne.
|
Reika |
![]()
|
Nie? Głównym wątkiem jest mieszanie różnych warstw społecznych poprzez małżeństwo, co nie było mile widziane.
Poza tym weźmy np. 'Emmę'. Główna bohaterka swata wszystkich na około nie myśląc o swoim staropanieństwie... Lub 'Duma i Uprzedzenie' oprócz małżeństwa osób z różnych warstw społecznych, mamy kobietę myślącą inaczej od większości ludzi, nie dbającą o szlifowanie swojej gry na instrumentach czy rysunku; ironiczną i wyrażającą swoją opinię nie zważając na konsekwencje. Albo matka Elizabeth, ośmieszająca swoje córki poprzez własne zachowanie; Siostra, która ucieka z żołnierzem i żyjąca w związku bez ślubu. 'Opactwo Northanger' główna bohaterka ma wybujałą wyobraźnię łechtaną przez powieści, które nie cieszyły się dobrą sławą i praktycznie żaden mężczyzna nie przyznałby się do przeczytania takowych. Oczywiście mieszanie się warstw społecznych, a także mniejsze rzeczy jak choćby rozmowa z nieznajomymi bez odpowiedniego przedstawienia osoby przez znajomego. Książki są wypełnione tym... Dosłownie... Ale nie wiem czy wystarczy mi na co najmniej 30 stronnicową pracę... -------------------- I wish I was a messenger and all the news was good
Katon |
![]()
|
Ale tak naprawdę tylko ucieczka z żołnierzem i życie bez ślubu mogły wtedy realnie bulwersować, reszta to mniejsze lub większe dziwactwa, To nie były tak surowe czasy jak się nam dziś wydaje.
|
Reika |
![]()
|
Mi nie chodzi o te wielkie skandale. Chociaż będą zawarte w pracy, to nie na tym zamierzam sie skupić. Chodzi o te małe dziwactwa. Ja wcale nie twierdze, że czasy były surowe. Właśnie chodzi o te małe dziwactwa. Bo większość rzeczy dzieje sie powoli, prawda? Metoda małych kroczków... O to mi chodzi. I to nie znaczy, że te dziwactwa nie bulwersowały społeczeństwa. Bulwersowały. Większość ludzi nie uznawała takich występków, jak były opisane w książkach. Szczególnie ludzie wpływowi, bogaci, 'szlachetnej krwi'. W tamtym czasie ludzie naprawde przywiązywali wielką wagę do zasad.
-------------------- I wish I was a messenger and all the news was good
Katon |
![]()
|
Tak, oczywiście, ale do zasad właśnie. Do reguł też, ale znacznie mniejszą i byli skłonni przymykać oko na pewne dziwactwa. A nawet je aprobować do pewnego stopnia. Społeczeństwo angielskie zawsze miało nieco mniej sztywną strukturę społeczną i nigdy między bogatym szlachcicem a bogatym kupcem, lub ubogim szlachcicem i ubogim kupcem nie rozpościerała się jakaś przepaść. A już szczególnie wtedy. To epoka wiktoriańska wytworzyła trochę takich idiotycznych konwenansów, jakie żyjącym na wsi ludziom z powieści Austen nie przyszłyby zapewne do głowy. Powieści to powieści - bez konfliktu i napięcia nie byłyby takie genialne. Ale ich konkluzja jest niemal zawsze optymistyczna. Da się zdobyć miłość wszędzie i zawsze, wystarczy się czasem trochę nakombinować. Ja zawsze miałem odczucia, że te powieści można dziś wręcz odczytać jako pewien hołd dla tamtej obyczajowości.
|
Reika |
![]()
|
Możliwe, że masz rację... Co masz na myśli, mówiąc o hołdzie?
W sumie temat i tak już nieaktualny bo zmieniłam temat pracy =) -------------------- I wish I was a messenger and all the news was good
Eva |
![]()
|
Nie powiem 'szkoda' póki nie otrzymam odpowiedzi na pytanie 'na jaki?'.
-------------------- |
Katon |
![]()
|
Co mam na myśli pisząc o hołdzie? Chyba, że z perspektywy niemal dwóch wieków tamte zasady często wydają się znacznie mądrzejsze i szlachetniejsze niż mogłoby się wydawać.
|
Reika |
![]()
|
Eva, dlaczego szkoda?
Katon, masz rację... Często może się wydawać, że tamte zwyczaje były szlachetniejsze... -------------------- I wish I was a messenger and all the news was good
owczarnia |
![]()
|
Szlachetniejsze? A cóż jest szlachetnego w obłudzie i zakłamaniu? Nigdy nie odniosłam wrażenia, że Austen składała temu jakikolwiek hołd - wręcz przeciwnie, ona tę obłudę i to zakłamanie, tę zaściankową moralność, wyśmiewała. Jej książki były tęsknotą do prawdy, tęsknotą do tego, by choć część z rzeczywistości, która ją otaczała, nosiła znamiona tej prawdy. Niestety, było inaczej.
-------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Katon |
![]()
|
Zupełnie tak tego nie widzę. Obłuda i zakłamanie to właściwie słowa wytrychy w tym kontekście, a wcale nie ma ich aż tak wiele w tych powieściach. Wszystkie te społeczne przeszkody są w pewnym sensie próbą miłości. Testem na oddanie i determinację. Nie można iść ze sobą do łóżkach po dwóch namiętnych spojrzeniach i się samozrealizować z pomocą cosmo, dlatego trzeba nieco uporu i konsekwencji, żeby osiągnąć to co się chce. A tęsknota do prawdy jest uniwersalna. Na jej przeszkodzie nie stały zwyczaje osiadłej szlachty wiejskiej z początku XIX wieku tylko natura ludzka i jej nieładne strony. Tyle było prawdy wtedy, co i dziś, tylko przeszkody i blokady inne.
|
owczarnia |
![]()
|
No i ja się z tym zgadzam, co teraz piszesz, bo jedno drugiego wcale nie wyklucza. Dlatego powieści Austen są tak bardzo uniwersalne, i dlatego właśnie to jest temat rzeka
![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 07.05.2025 17:14 |