Miecz Godryka Gryffindora, czyli
tajemnica w orężu zaklęta
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Miecz Godryka Gryffindora, czyli
tajemnica w orężu zaklęta
Koralina |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 155 Dołączył: 14.02.2004 Skąd: Wenus Płeć: Kobieta ![]() |
Od pewnego czasu częstym obiektem moich
rozważań jest miecz Godryka. Na pierwszy rzut oka wiemy o nim całkiem sporo:
należał do Gryffindora, może go wyciągnąć tylko prawdziwy gryfon. Ale czy to
jego cała historia? Z pewnością nie. Dlaczego Godryk go posiadał, skoro
życie czarodziejskie opiera się głównie na zaklęciach, nie mugolskich
sposobach walki. Był to rok 900*, początek krainy czarodziejów i według
logiki, to właśnie wtedy najczęściej posługiwanoby się różdżką. Czyżby miecz
posiadał jakieś zdolności magiczne o których się dopiero dowiemy? Może jest
to źródło niezmierzonego dobra, które właśnie dzięki temu zabiło bazyliszka?
Tak jak wcześniej pisałam, wydaje mi się, że zdolności i dobro Godryka
przelane są do jego miecza.
*kolejne pytanie: od jakiej ważnej daty czarodzieje mierzą lata? Może od powstania najpoteżniejszego mieczu wszechczasów, mieczu rodu Gryffindoru posiadającego część mocy zaklętej w pomieszczeniu Departamentu Tajemnic? -------------------- ![]() Tak, zawsze genialna - idealna, muszę być i muszę chcieć. Super luz i już, setki bzdur i już - to nie ja. I nawet kiedy będę sama, nie zmienię się - to nie mój świat. Przede mną droga którą znam, którą ja, wybrałam sama. Myslovitz |
![]() ![]() ![]() |
anagda |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
ciekawe zagadnienie. jednak jak myślę,
mało istotne. sądze, że miecz był jakby symbolem jego chwały i wielkości,
niż orężem walki. tak jak Slytherin umieł gadać z wężami i miał własnego
węża (bazyliszek, co nie?) to tak samo Godryk miał miecz. tak mi się
bynajmniej wydaje...
-------------------- |
Moon daughter |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 43 Dołączył: 07.07.2004 Skąd: Moon Lake ![]() |
Ten miecz był najprawdopodobniej
symbolem jego ee 'wielkośći i odwagi' czy czegoś takiego... alo może
pamiątką rodzinną?
|
Golden Phoenix |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 351 Dołączył: 16.07.2004 Skąd: Bydgoszcz / Toruń Płeć: Kobieta ![]() |
Godryk Gryffindor żył w czasach, w
kórych ludzie bali się magii, a ci, którzy ją uprawiali kończyli na stosie
![]() -------------------- "Nightingale in a golden cage..."
|
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Miecz ma prawdopodobnie magiczne
właściwości, pełnił rolę reprezentacyjną itd...
Powyższe 2 posty są dla mnie bez sensu... ![]() -------------------- ![]() |
MisieK |
![]()
|
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zgodze sie z Syriuszem, kazdy pozadny
czlowiek sredniowecza mial miecz, to tak jak teraz samochod... czy to mogol
czy to czarodziej:> Dla podwy|szeia wartosciCharyzmy, od co:> A
magiczne wlasciwosci ma, jakby ne to co z Gordyka za czarodziej:>
-------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
alexa0900 |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 39 Dołączył: 19.06.2004 Skąd: wroclaw Płeć: Kobieta ![]() |
W tamtych czasach istniala jakas moda,no
nie?Dzisiaj modne sa auta,komputery itd,a wtedy kazdy szanowany czlowiek posiadal miecz...Nie zaleznie czy byl mugolem czy czarodziejem.Prawdopodobnie ci drudzy zaczarowywali mugolska Polskie góry: http://wypoczynek.turystyka.pl/tatry.html Ten post był edytowany przez vampirka: 07.10.2016 14:31 |
Luna Lovegood |
![]()
|
![]() Absolwent Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 673 Dołączył: 16.02.2004 Skąd: wJakimś mieścieNaJakiejśUlicyW jakimśPomieszczeniu Płeć: Kobieta ![]() |
Heh... tak Godryk raczej miał ten miecz
jako "symbol". I nic więcej. Ale tak ogólnie o nie pamiętam co się
stało z ty m mieczem w drugim tomie??
-------------------- ...
|
Inciaa |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 118 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: Elbląg ![]() |
Chyba Harry oddał go Dumbledorowi.
A miecz... Nic istotnego, własciwie Harry wyciągnął go tylko po to, żeby czymś zbaić bazyliszka, równi dobrze mógł wyciągnąć cuchnace skarpetki. Chodzi mi o to, że to miała być broń, a czyja i co to za broń to już było dla Jo mało istotne, byleby jak zwykle - Harry zwyciężył. Mam proźbę o uwazne uzywanie słowa 'bynajmniej'. Drażni mnie, gdy ktoś nieumiejętnie używa tego słowa :/ -------------------- |
Golden Phoenix |
![]()
|
||
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 351 Dołączył: 16.07.2004 Skąd: Bydgoszcz / Toruń Płeć: Kobieta ![]() |
Myślę, że jednak miecz ma jakieś znaczenie (Harry jest prawdziwym Gryfonem itd.), ale na dalszą akcję nie będzie miał większego wpływu. -------------------- "Nightingale in a golden cage..."
|
||
BeBe |
![]()
|
||
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 229 Dołączył: 11.08.2003 Skąd: Gorzów Wlkp. /szary Poznań Płeć: Kobieta ![]() |
Już wyobrażam sobie jak musiał wyglądać: facet na koniu, a w kieszeni różdżka i miecz, niczym u rewolwerowców ze starych westernów i innych opowieści o Dzikim Zachodzie. -------------------- L'amitie doit etre cultivee comme un grain...
Uczę sie Poznania./ Mam go w dupie i uczyć się go już nie zamierzam. |
||
Luna Lovegood |
![]()
|
||||
![]() Absolwent Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 673 Dołączył: 16.02.2004 Skąd: wJakimś mieścieNaJakiejśUlicyW jakimśPomieszczeniu Płeć: Kobieta ![]() |
Taa ja też myślę, że miecz ma jakieś znaczenie. I do kogo należał również miało to znaczeni. JKR mogła tylko raz wykozystac ten fakt lub mieć zamiar zrobić to powtornie ale my sie o tym nie dowiemy(przynajmniej przez jakiś czas) -------------------- ...
|
||||
vigga |
![]()
|
||
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 489 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Olsztyn ![]() |
eee... taa. moda. bez komentarza ten miecz mial udowodnic Harry'emu, ze jest prawdziwym Gryfonem. mimo iz plynie w nim krew Voldemorta to jest w Gryffindorze. uwazam, ze ten miecz ma znaczenie. i jeszcze Jo wspomni o nim w ktoryms z kolejnbych tomow. -------------------- mądrzejsi mówili nie rób
mówili trzymaj się z daleka nie pozwalali mi sam się dowiedziałem czym jest kłamstwo zło i krzywda dziękuje Wam za okaleczenie mojej duszy... all we see or seem is but a dream within a dream ************* nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka... |
||
Irwena |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 49 Dołączył: 29.03.2004 Skąd: Lublin ![]() |
ja myślę że miecz to ważna rzecz i qrde on
odegra jeszcze jakąś ważną rolę. Np. dzięki niemu Harry pokona Voldzia
(wiem, kicz, ale cóż). Taka jest moja teoria. Poza tym w WTK już mówiliśmy
nt. miecza, o ile pamiętam to były nawet przypuszczenia że Harry włoży
zbroje składająca się z czegoś od każdego założyciela....
zajrzyjcie.
a jeśli chodzi o miecz, to moze rzeczywiście tam jest zaklęte dobro Godryka. Tylko że wiecie, Slytherin miał bazyliszka, Gryffindor miecz a co z pozostałymi? -------------------- Zawiodłam się na nim... Ale z drugiej strony... On nigdy nic nie obiecywał... On nie wie...
TGZK rulezzz XD!!! Don't you cry... ja chcę tam wrócić!!! |
Luna Lovegood |
![]()
|
Pozostali byli skromni i nic nie mieli. I właśnie mnie to denerwuje że mówi się tylko o Gryfonach i Ślizgonach , a o pozostałych to nic !! No ale może jeszcze te dwa domy odegrają ważną role. Trzeba czekać.
-------------------- ...
|
czadowa_ |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 225 Dołączył: 21.03.2004 Skąd: Białystok ![]() |
Miecz oczywiście odegra jakąs role w
przyszłości bo Jo zazwyczaj nie wprowadza nowych przedmiotów postaci jeśli
nie bedzie z nich użytku...
![]() First Godrick and company żyli w średniowieczu - "epoce róży i miecza" może Godrick miał zostać rycerzem i coś tam nie wyszło. Ale bardziej prawdopodobne wydaje mi się że każdy z czwórki założycieli miał jakiś atrybut który był symbolem cech jakie cenił - w przypadku Godricka męstwo -------------------- Jestem Tobą zafascynowana, M.
|
Luna Lovegood |
![]()
|
Hehe miał być rycerzem a stał się,
czarodziejem.
Ale miecz w sumie już odegrał ważną role. Więc czy drugi raz zostanie wykozystany o to jest pytanie??!! -------------------- ...
|
Koralina |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 155 Dołączył: 14.02.2004 Skąd: Wenus Płeć: Kobieta ![]() |
Napisałam ten temat w oparciu o Patronusa
Harry'ego - w trzecim tomie odegrał już swoją role i mogło się na tym
zakończyć, ale wcale tak się nie stało. Dwa tomiki dalej Harry podczas
pobytu na Privet Drive i na sumach wypowiada magiczne zaklęcie. Tak samo
może się stać z mieczem Gryffindora, może jeszcze się pojawić..
I sprawa rzeczy od założycieli - o ile dobrze pamiętam Slytherin - wąż Gryffindor - lew Hufflepuff - borsuk Ravenclaw - orzeł? Według mnie Harry musi posiadac cechy charakteru związane z tymi domami - tiara powiedziała, że pasuje do slytha i gryffindora więc nad tym sie nie zastanawiam, ravenclaw - jest mądry, rozwiązał zagadke w labiryncie, hufflepuff - jakies cechy się znajdą odbiegające od reszty. Albo żeby połączyć znów starych przyjaciół będzie musiał od każdego zwierzęcia z wyżej podanych zabrać np pióro/włos/łuske i uwarzyć z nich jakiś eliksir lub wywar dodający mu mocy. -------------------- ![]() Tak, zawsze genialna - idealna, muszę być i muszę chcieć. Super luz i już, setki bzdur i już - to nie ja. I nawet kiedy będę sama, nie zmienię się - to nie mój świat. Przede mną droga którą znam, którą ja, wybrałam sama. Myslovitz |
Alexa666 |
![]()
|
||
Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 306 Dołączył: 06.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
Miecza, dziecko, miecza. I nie tłumaczyć mi się dysleksją, dysgrafią, dysortografią i innymi dysczymśtam. A może mierzą po prostu od narodzin Chrystusa? Przecież u nich też jest Boże Narodzenie... Kalendarz i czas to oni akurat mają taki sam jak mugole tylko mogą nim manipulować. |
||
Koralina |
![]()
|
||||||
Nie mam zamiaru się tym tłumaczyć, bo takie wytłumaczenie w moim przypadku jest totalną bzdurą. Mogę ci skana puścić, mam tą całą teorie zapisaną nieładnie na karteczce, układałam podczas wakacji i przy przepisywaniu się troche spieszyłam. Wiem, że wyglądam na niedorozwiniętą umysłowo, ale tak bardzo głupia nie jestem.
Troche wydaje mi się to niemagiczne, i przeciętne jak na Rowling. Fakt, że mogą obchodzić normalne święta, ale data liczona od narodziny Chrystusa jest dla mnie za bardzo mugolska, ale przecież nie jestem Rowling i nie moge zabierac glosu bo nie zgadne. Ten post był edytowany przez Koralina: 21.07.2004 22:30 -------------------- ![]() Tak, zawsze genialna - idealna, muszę być i muszę chcieć. Super luz i już, setki bzdur i już - to nie ja. I nawet kiedy będę sama, nie zmienię się - to nie mój świat. Przede mną droga którą znam, którą ja, wybrałam sama. Myslovitz |
||||||
Luna Lovegood |
![]()
|
||
Czekaj , czekaj a jak to się ma niby odnosić do miecza?? Te zwierzęta i ten eliksir.. Ja chyba tu czegoś nie rozumiem<_< Mi podobnie jak Alexsie się wydaje, że czarodzije mimo wszystko są ludżmi tak jak mugole. I wydaje mi się , żę czas mieża tak samo. -------------------- ...
|
||
Koralina |
![]()
|
||
Zwierzęta i eliksir raczej się do miecza nie odnoszą ![]() -------------------- ![]() Tak, zawsze genialna - idealna, muszę być i muszę chcieć. Super luz i już, setki bzdur i już - to nie ja. I nawet kiedy będę sama, nie zmienię się - to nie mój świat. Przede mną droga którą znam, którą ja, wybrałam sama. Myslovitz |
||
Inciaa |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 118 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: Elbląg ![]() |
Tacy sami, ale... Chyba ich religia powinna
się opierać na czymś innym. "Bóg stworzył mugola, mugolkę, czarodziejkę
i czarodzieja". A dlaczego? Przecież mamy od dłuzeszgo czasu gadanie o
tym samym - czysta krew.
-------------------- |
Luna Lovegood |
![]()
|
||||
Kurcze jestem zacofana . Jaka znowu zbroja?? ![]() Inciu niby tak, ale czy muszą być różni, aż do tego stopnia?? Religia jest ta sama. Więc oprócz wyglądu mogą mieć jeszcze jakieś cechy wspólne. -------------------- ...
|
||||
Inciaa |
![]()
|
No tak, ale inaczej nie było by tej
"kłótni" o czystą krew i o szlamstwo.
-------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 01:37 |