Harry Potter And The Goblet Of Fire, czyli najnowszy film z tej serii ;)
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Harry Potter And The Goblet Of Fire, czyli najnowszy film z tej serii ;)
potterman |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 115 Dołączył: 09.04.2003 Skąd: Strefa Mroku... ![]() |
Napewno wiele osób tutaj oglądało już najnowsze dzieło WB. Ja też
![]() ![]() Jeżeli chodzi o mnie to raczej się zawiodłem. Tzn. może tak: Jako film podobał mi się. Był dobrze zrobiony i wogóle dobry. Ale ciężko jest nie oceniać go pod katem książki kiedy czytało się ją dziesiatki razy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jest jeszcze dużo takich razących rzeczy, ale dam szanse innym się wypowiedzieć ![]() -------------------- Strefa mroku nie leży na drugim końcu świata...ona jest w nas..w naszych myślach i poczynaniach...
Członek The Marauders - fanklubu Huncwotów ![]() Ach, to dopiero były czasy...niestety to forum już nigdy nie wróci... ![]() |
![]() ![]() ![]() |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Przepraszam, czy ja zwariowałem? Był tu już temat o filmie, wiele osób się tam wypowiedziało, umieściłem dość obszerną recenzję, jak wielu innych i teraz myślę, że mi się to śniło albo miałem jakieś poalkoholowe omamy. Ratujcie!!! Co się stało z tym tematem?
|
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
No właśnie
![]() Edit: na sto procent to baza... Spójrzcie na mój avatar, przecież go zmieniałam! Ten post był edytowany przez owczarnia: 28.11.2005 11:31 -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Ja się tam nie znam..... Ale mój długi, przemyślany i wyczerpujący post na temat filmu przepadł, chlip chlip. Odratujcie to bo będe płakał, a to straszny widok, hehe.
|
potterman |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 115 Dołączył: 09.04.2003 Skąd: Strefa Mroku... ![]() |
A to jeżeli był to przepraszam. Nie byłem na forum kilka dni, bo nie miałem czasu zabardzo. Nie wiedziałem, ze taki temat już był i wiec jak go nie znalazłem to założyłem ten. Jeśli dadzą spowrotem tamten to niech ktoś najwyśej ten usunie.
-------------------- Strefa mroku nie leży na drugim końcu świata...ona jest w nas..w naszych myślach i poczynaniach...
Członek The Marauders - fanklubu Huncwotów ![]() Ach, to dopiero były czasy...niestety to forum już nigdy nie wróci... ![]() |
Hito |
![]()
|
![]() Magik Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 751 Dołączył: 11.10.2005 Skąd: Częstochowa/Wrocław Płeć: Mężczyzna ![]() |
Co Wy tacy niezorientowani? Już od przedwczoraj (jeśli się nie mylę) stan forum tak wygląda. Przeniosiny forum na nowy serwer musiały w jakiś sposób wpłynąć na bazę danych, wcięło trzy dni (zniknęły posty napisane pomiedzy 23 a 26 listopada). Niestety, cały temat z recenzjami HPiCO opuścił te progi, Wasze obszerne relacje bedą chyba musiały zostać napisne jeszcze raz :]
Potterman>>cóż, Adminem nie jestem, fachowcem w dziedzinie przeniosin for również, ale wydaje mi się, że te trzy dni już nie wrócą, skoro do tej pory nic się nie stało. Twój temat pewnie będzie mógł zostać. Mnie zdziwiło, czemu tak mało nowych postów przybywa. Już zaczynałem podejrzewać, że ludzie się obrazili na to forum http://forum.freeware.info.pl/ :] Ten post był edytowany przez vampirka: 06.10.2016 16:29 -------------------- Mój nowy fic
One in Fire Two in Blood Three in Storm Four in Flood Five in Anger Six in Hate Seven Fear Evil Eight Nine in Sorrow Ten in Pain Eleven Death Twelve Life Again Thirteen Steps to the Dark Man’s Door Won’t be turning back no more |
Katon |
![]()
|
Ech, w takim razie stało się i nie ma co rozpaczać. Ten temat trudno będzie rozkręcić jeszcze raz, tak to już jest... Jakkolwiek może zdobędę się na powtórzenie tez z tamtego postu.
|
potterman |
![]()
|
dobra koniec offtopa
![]() ![]() -------------------- Strefa mroku nie leży na drugim końcu świata...ona jest w nas..w naszych myślach i poczynaniach...
Ronald |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 815 Dołączył: 26.08.2005 Skąd: stolec:/ Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ale ja będe płakał
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- - A mugole...nie widzą nas?
- Mugole? Oni nie potrafią patrzeć... - Nie, ale jak ich pokujesz widelcem to ich boli. Hahaha! "Dopóki człowiek się śmieje, nie przegrał" Adrew Vachss ![]() |
kubik |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1449 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE A Emma i tak jest ładna Nie! ... *patrzy co napisane* A ładna! No ładna to ona może i jest ale nie piękna ;p -------------------- ...
|
December |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 103 Dołączył: 07.11.2005 Skąd: miasto spotkań bez barier Płeć: Kobieta ![]() |
Skoro nikomu się nie chce pisać po raz kolejny to ja zacznę
![]() Troszkę inaczej tym razem, bo po obejrzeniu filmu powtórnie troszkę inne są moje odczucia. ![]() Oczywiście żałuję, że tyle zostało wycięte, ale chyba każdy zdaje sobie sprawę, że to było nieuniknione. Podtrzymuje jednak zdanie, że fabuła była tak skonstruowana,że scenarzyści umieścili w niej wszystko, co było potrzebne żeby rozwiązać końcową zagadkę(może prócz wyjaśnienia priori incantantem). Dla osób, które czytały książkę łatwo było je wyłapać, a dla pozostałych już nie (wiem,że sie powtarzam) Podobało mi się aktorstwo tria, całego. Podobała mi się chemia pomiędzy Ronem i Hermioną. Podobała mi sie Rita Skeeter. Podobało mi się bardzo wiele rzeczy. Najnajnajlepsza scena - w łazience z Martą. Przekomiczna. Nie podobała mi się scena ze smokiem (za dużo efektów) i scena z śmierciożercami na mistrzostwach świata. W książce był trochę inny sens ich marszu, coś bardziej jak pijacka burda, niebezpieczna i niemoralna zabawa, a w filmie to był jednak marsz zwolenników Voldemorta. Podobnie z mrocznym znakiem, w filmie był on znakiem dla śmierciożerców, a nie czymś co miało ich przestraszyć. Przynajmniej takie jest moje zdanie. Podsumowując film ogląda sie strasznie szybko, z powodu bardzo szybkiej akcji. Czasami przeszkadzała mi muzyka, ale tylko czasami ![]() To by było na tyle ![]() |
grlouiee |
![]()
|
Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 393 Dołączył: 06.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
A dlaczego Padma i Parvati Patil były przedstawione jako Hinduski ?!
O ile pamiętam, Parvati miała blond włosy, a nie ciemne i jasną karnacje ! Hmm, dziwne, dziwne ![]() Narodowośc i osobowosc zmienili ![]() -------------------- ' proszę pożycz mi swój grzebień. '
*** Członkini The Marauders - fanklubu Huncwotów *** ![]() |
Hito |
![]()
|
![]() Magik Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 751 Dołączył: 11.10.2005 Skąd: Częstochowa/Wrocław Płeć: Mężczyzna ![]() |
O, właśnie, też mnie to męczy od jakiegoś czasu - w której książce i czy w ogóle było napisane, że siostry Patil to Hinduski? Przegapiłem coś?
-------------------- Mój nowy fic
One in Fire Two in Blood Three in Storm Four in Flood Five in Anger Six in Hate Seven Fear Evil Eight Nine in Sorrow Ten in Pain Eleven Death Twelve Life Again Thirteen Steps to the Dark Man’s Door Won’t be turning back no more |
Dumbledore112 |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2 Dołączył: 28.11.2005 ![]() |
HPiCO zostało wyreżysowane przez Mike'a Newell'a i to może na jego życzenie zmieniono wygląd
|
Aylet |
![]() ![]()
|
![]() shinigami Grupa: Prefekci Postów: 1465 Dołączył: 16.04.2003 Skąd: z lodówki Płeć: Kobieta ![]() |
Byłam na premierze na Harrym i całokształt mi sie podobał. Jedynie na początku czułam się troche zawiedziona, kiedy to wszystkie początkowe wątki pokazywali w urywkach i pozmieniali wiele faktów. Ale później wszystko się rozkręciło i pomijając niektróre niedoskonałości oceniam film na dobry, lepszy od Więźnia Azkabanu.
-------------------- |
Lupek |
![]() ![]()
|
![]() Forumowy Śmierciożerca Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 580 Dołączył: 08.07.2005 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(grlouiee @ 28.11.2005 22:38) A dlaczego Padma i Parvati Patil były przedstawione jako Hinduski ?! O ile pamiętam, Parvati miała blond włosy, a nie ciemne i jasną karnacje ! Hmm, dziwne, dziwne ![]() Narodowośc i osobowosc zmienili ![]() Było opisane jako brunetki, ale nie jako hinduski ![]() Zalety: -Sceny z cmentarza, I,II i III zadania (w ogóle efekty specjalne) i balu -Gra aktorów (nawet tych drugo- czy trzecioplanowych jak np. ojciec Cedrika) -Humor (choć tutaj można dyskutować) -Wreszcie większa dawka mroku w filmie o HP Wady: -Mimo wszystko film nie był taki długi, zaczołem oglądać o 16 30 i skończyłem o 18 40 więc trwał 2 godziny i 10 minut (mogli go przedłużyć np. do trzech godzin, aby dać kilka scenek jak mecz finałowy pomiędzy Irlandią i Bułgarią) -Inaczej sobie wyobrażałem Moodiego i Fleur ![]() -W książce Czarny Pan i Dumbledore byli opisani jako wysocy, spokojni, zdystansowani i inteligentni, a w filmie sprawiali wrażenie niskich i impulsywnych ![]() -Czarny Pan Tak nie wygląda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ogólnie film oceniam jako najlepszy z serii i daje mu +8/10 |
December |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 103 Dołączył: 07.11.2005 Skąd: miasto spotkań bez barier Płeć: Kobieta ![]() |
Co do Parvati Patil to kiedyś, dawno, dawno, kupiłam sobie książeczkę:
"The Magical Worlds of Harry Potter"David Colbert, i to z niej dowiedziałam się, że Parvati to imię indyjskiej bogini Sądzę,że tym się sugerowali twórcy filmu. ![]() |
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Parvati i Padma to typowo hinduskie imiona. Padma oznacza w sanskrycie kwiat lotosu, a Parvati to w istocie imię jednej z ważniejszych hinduskich bogiń. Patil zaś to po hindusku (termin używany zwłaszcza w południowych i środkowych Indiach) naczelnik, głowa wioski. Tak więc twórcy filmów o Harrym nie popełnili żadnego błędu, zresztą na pewno konsultowali się w tej sprawie z J.K. Rowling
![]() Ten post był edytowany przez owczarnia: 28.11.2005 23:45 -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Hito |
![]()
|
Jednak pamięć mnie nie myliła, nigdzie w książce wprost nie było napisane, że siostry Patil to Hinduski
![]() -------------------- Mój nowy fic
Mike |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 82 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: z przyczajki Płeć: Mężczyzna ![]() |
Moim zdaniem film nie był zły, w sumie to mi sie nawet podobał. Najbardziej raziło mnie to, że sie siostry Patil obie umieścili w Gryffindorze i to jak grały Fatalne Jędze, moim zdaniem po prostu smieszne
![]() -------------------- |
potterman |
![]()
|
@up
no wreszcie! jak czytałem te posty to wszyscy się tylko przejmują tym, że ony były Hinduskami ![]() QUOTE(Lupek) Wady: -Mimo wszystko film nie był taki długi, zaczołem oglądać o 16 30 i skończyłem o 18 40 więc trwał 2 godziny i 10 minut (mogli go przedłużyć np. do trzech godzin, aby dać kilka scenek jak mecz finałowy pomiędzy Irlandią i Bułgarią) -Inaczej sobie wyobrażałem Moodiego i Fleur -W książce Czarny Pan i Dumbledore byli opisani jako wysocy, spokojni, zdystansowani i inteligentni, a w filmie sprawiali wrażenie niskich i impulsywnych -Czarny Pan Tak nie wygląda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! No faktycznie był troche za krótki. Mogli spokojnie zrobić ten mecz quidditcha. Napewno mieliby większe poparcie. Fleur nie była taka zła tylko chyba troche za stara ![]() Dumbledore bardziej pasował mi ten z I i II części filmu, ale Voldemort jakoś mi się nie podoba wcale. QUOTE(December) Nie podobała mi się scena ze smokiem (za dużo efektów) i scena z śmierciożercami na mistrzostwach świata. W książce był trochę inny sens ich marszu, coś bardziej jak pijacka burda, niebezpieczna i niemoralna zabawa, a w filmie to był jednak marsz zwolenników Voldemorta. Podobnie z mrocznym znakiem, w filmie był on znakiem dla śmierciożerców, a nie czymś co miało ich przestraszyć. Przynajmniej takie jest moje zdanie. Sam smok mi się podobał, bo był zrobiony według mnie dobrze. Ale uważam, że ta scena z nim była mocno przesadzona. Zamiast skupiać się na tej zupełnie niepotrzebnej gonitwie po całych błoniach mogli zrobić coś bardziej pożytecznego np. Finał Mistrzostw ![]() ![]() Nie podobało mi się jeszcze to, że wycieli Bagmana, Mróżke i Zgredka. -------------------- Strefa mroku nie leży na drugim końcu świata...ona jest w nas..w naszych myślach i poczynaniach...
owczarnia |
![]()
|
Chwila, chwila! A skąd pewność, że umieścili je obie w Gryffindorze?... To, że ciągle chodziły razem?... W tym chyba nie ma nic dziwnego, skoro to bliźniaczki, prawda
![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
December |
![]()
|
Sądzę, że filmowcy zrobili jeden podstawowy błąd.
Powinni dobrać obsadę do klasy Harry'ego już w pierwszym filmie. Tak zrobiono z Seamusem i Deanem. A całkowicie zapomniano o Parvati i Lavender. Dzięki temu nie musieli by zmnieniać aktorek do Parvati (bo wydaje mi się, że w WA była inna dziewczynka),a w 5 czy w 6 częsci pojawi sie Lavender nie wiadomo skąd. Co do smoka to samo miałam na myśli, tylko nie chciało mi się drugi raz pisać ![]() |
Katon |
![]()
|
Nie mam siły pisąc tego co już raz napisałem, więc zrobię to co lubię najbardziej - ostra polemika, buehehehe.
QUOTE(potterman @ 28.11.2005 10:04) 1odpierwszych minut wyłapywałem wszystkie nieścisłości z ksiażką a było ich sporo...niestety. Gdybym nie czytał HP to pewnie byłbym zachwycony filmem, ale nie było tak do końca. Już na początku wiedziałem, że to nie spełni moich wymagań ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jest jeszcze dużo takich razących rzeczy, ale dam szanse innym się wypowiedzieć ![]() To, że sen był w norze a nie na Privet Drive to zaiste potworne odstępstwo. Gdyby w książce Harry miał na sobie zieloną piżamkę a w filmie niebieską to obawiam się, że też byłoby o tym mnóstwo krzyku. Dajcie sobie spokój z takimi pierdołami. Recenzujcie film, a nie bawcie się w taką głupią buchalterię. Barty był w pokoju bo inaczej cholernie trudno byłoby to wszystko filmowym językiem wyjaśnić - naprawdę tak trudno wam to zrozumieć? To są zmiany wręcz niezbędne. Scena ze smokiem. Wszystkim widzę strasznie przeszkadza. Bo w książce się nie urwał, a tu się urwał, no katastrofa po prostu. Scema była świetna, dobrze rozwiązana dramaturgicznie, a smok był popisem panów od efektów, którym też się coś od życia należy. Obejrzyjcie-ż sobie "Wiedźmina" to pokochacie tego smoka w minutę osiem... QUOTE(kubik @ 28.11.2005 20:09) Polemizowałbym. Szczególnie po obejrzeniu czwórki... QUOTE(Hito @ 28.11.2005 23:04) O, właśnie, też mnie to męczy od jakiegoś czasu - w której książce i czy w ogóle było napisane, że siostry Patil to Hinduski? Przegapiłem coś? A gdzie było napisane, że Cho jest żółta, e? QUOTE(Lupek @ 28.11.2005 23:50) Wady: -Mimo wszystko film nie był taki długi, zaczołem oglądać o 16 30 i skończyłem o 18 40 więc trwał 2 godziny i 10 minut (mogli go przedłużyć np. do trzech godzin, aby dać kilka scenek jak mecz finałowy pomiędzy Irlandią i Bułgarią) -Inaczej sobie wyobrażałem Moodiego i Fleur ![]() -W książce Czarny Pan i Dumbledore byli opisani jako wysocy, spokojni, zdystansowani i inteligentni, a w filmie sprawiali wrażenie niskich i impulsywnych ![]() -Czarny Pan Tak nie wygląda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ogólnie film oceniam jako najlepszy z serii i daje mu +8/10 Inaczej sobie wyobrażałaś Moodiego? Niesamowite. Masz prawo sobie wyobrażać jak chcesz kogo chcesz, ale nie umieszczaj takich uwag w kategorii Wady Filmu, bo to Twoje subiektywne odczucia. Dumbledore faktycznie był dosyć raptowny, ale kreacja Gambona się broni. Nie chciał naśladować Harrisa i chwała mu za to. Finnes poszedł ostro pod wiatr, że tak powiem. Mógł pójść na łatwiznę, ale wybitni aktorzymają tendencję do szukania wyzwań. I to właśnie w tej groteskowości przerażał mnie najbardziej. Scena w której dotyka czoła Pottera jest naprawdę przejmująca. Czarny Pan (jaki Czarny Pan - co Ty jesteś pojego stronie? Moody o tym wie?) tak nie wygląda? A jak wygląda? QUOTE(Mike @ 29.11.2005 01:10) Moim zdaniem film nie był zły, w sumie to mi sie nawet podobał. Najbardziej raziło mnie to, że sie siostry Patil obie umieścili w Gryffindorze i to jak grały Fatalne Jędze, moim zdaniem po prostu smieszne ![]() No przegiąłeś meeeen. Obraziłeś Fatalne Jędze. W tej scenie brakowało pogujących bliźniaków, no ale i tak była świetna. |
Mike |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 82 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: z przyczajki Płeć: Mężczyzna ![]() |
to mi po prostu przypominalo rocka z lat 60, ktory mnie bawi do lez prawie
![]() -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 01:32 |