Harcerze, twardziele,
wieśniaki,czy zwykli ludzie?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Harcerze, twardziele,
wieśniaki,czy zwykli ludzie?
Egwadien |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 234 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Szare Góry Płeć: Kobieta ![]() |
Obecnie po swiecie kraza najrozniejsze
opinie o harcerzach. Jedni ich wysmiewaja, inni zazdroszcza.
Wiem, ze na foroom troche harcerzy jest. Sama jestem wędrowniczką w jednym z najbardziej znanych szczepow w Polsce- Pomaranczarni. Moznaby powiedziec, ze jestem nastepczynia legendarnych Bukow z "Kamieni na Szaniec". W koncu pomaranczarnia stanowila ok. 70% szarych szeregów. W harcerstwo zaczelam bawic sie w 1 klasie podstawowki, kiedy to jako zuchenka pojechalam na pierwszy oboz (wtedy jeszcze wymogi sanitarne nie byly takie jak obecnie i zuchy tez spaly pod namiotami, tylko, ze zamiast pryczy mielismy kanadyjki). Po dwoch latach mialam juz najwyzszy z zuchowych stopni (bylam szustkowa, mialam 3 gwiazdki i mase sprawnosci) i to zaczelo mi sie nudzic. Nie mialam juz co robic. Zrezygnowalam. Pol roku temu wkrecilam sie do szkolnej drzyny, pojechalam na pierwszy biwak i znow sie zakochalam... Opowiedzcie o swoich druzynach i pogladach na harcerstwo ^^ -------------------- z podpisów pod postami:
"Elfy powinny się nauczyć żyć w symbiozie z toporem w dupie!" |
![]() ![]() ![]() |
Crazy_Domx |
![]()
|
||
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 7 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Poznań ![]() |
Szczerze mówiąc masz pokrętną logikę. Hitlerjugend podobnie jak rosyjscy Pionierzy były organizacjami inspirowanymi scoutingiem, ale jednak nie był to Scouting tylko organizacje parapolityczne, odpowiedzialne nie tyle za wychowanie, co za wychowanie z indoktrynizacją. O ile w przypadku Pionierów było to mniej radyklane, tak Hitlerjugend to był fanatyzm. Zanim zacznie Ci się coś kojarzyć, to z łaski swojej poznaj trochę kontekst. Nieznajomość historii to błąd. Wypowiadanie się na tematy historyczne bez znajomości historii to ignorancja. A do reszty - możecie sobie gadać co chcecie. Harcerze to nie elita - każdy może dołaczyć do Harcerstwa. Niemniej, zostaną i tak przede wszystkim Ci co czują harcerskie 'śpiewogranie' w sercu i umyśle, Ci którzy zrozumieją harcerskie ideały lub polubią smak harcerskiej przygody. Nie mam nic przeciwko ludziom, którzy zrezygnowali z tej zabawy - nie każdemu leży coś takiego. Jednak bardzo denerwują mnie ludzie, którzy krytykują Harcerstwo, nie mając z niego żadnych doświadczeń. Tym bardziej wkurzający są ludzie, którzy zrezygnowali i narzekają jacy to Harcerze bebe, a tymczasem to właśnie Ci ludzie sami zawinili, nie pokazujac się na zbiórkach, w ogóle nie udzielając etc. Do wszyskich Harcerzy - Czuj Czuj - Czuwaj! ![]() ![]() -------------------- <<Crazy_Domx>>
|
||