Skype - warto
zajrzeć ^^, http://skype.com
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Skype - warto
zajrzeć ^^, http://skype.com
ikar |
![]()
|
![]() Mały człowieczek... Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 368 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: Wawa :D Płeć: Mężczyzna ![]() |
http://skype.com <- pod tym adresikiem znajduje się
bardzo fajny programik do głosowej komunikacji w internecie
![]() Natomiast planowane są między innymi połączenia konferencyjne i być może videotelefonowanie? :>... Działa na pewno - mam, używałem, dzwoniłem - pare razy, po nawet kilkanaście minut... Jakość dźwięku jest wyśmienita, nie przerywa za bardzo (choć zależy to od rodzaju mikrofonu) <- mówię "za bardzo", bo jedyne przypadki przerywania zaobserwowałem wtedy, gdy wiadomo było, że mikrofon jest trochę popsuty, albo gdy było on umieszczony w "dziwnym" miejscu... ![]() Wymagania - procesor 400 mhz (u znajomego na 120 chodziło bez problemu... tylko, że miał on nieco opóźnienia w otrzymywaniu mojego głosu - słyszałem w głośnikach to co ja powiedziałem - gdy do mnie wróciło, a dopiero potem jego odpowiedź, ale z innymi miałem kontakt w czasie "rzeczywistym"), i co najmniej modem 36,6 kb/s... Dla modemowców - programik zajmuje około 6.5 mb, więc, no cóż - średnio się to opłaca... ale gdyby znaleźć go na jakiejś płycie... instalować jak najszybciej ^^. mój nick na Skype: onlyikar pozdrawiam... i... do USŁYSZENIA! ^^ -------------------- "At least we had a chance to say... Goodbye"
Nie ma opowiadań doskonałych - są tylko takie, w których jeszcze nie znaleziono błędów... (albo już je poprawiono :D) Tolerancja, Wolna wola, Miłość (:)), Optymizm :) Największe polskie forum RPG by Forum: Strefa Forumowych RPG ^^ |
![]() ![]() ![]() |
argh |
![]()
|
||||
Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 12 Dołączył: 14.12.2003 ![]() |
Staramy się tu zgromadzić listę argumentów przemawiających za Jabberem. Często zdarza się nam (ewangelizatorom Jabbera) usłyszeć pytanie: "No dobrze, ale tak właściwie to w czym Jabber jest lepszy od [tu wstaw IM używany przez pytającego]?" Myślę, że poniższa lista pomoże w wykazaniu "Wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy"... * Można używać dowolnego, nie narzuconego klienta. Również napisanego/zmodyfikowanego przez siebie, do własnych potrzeb. * Dostępność klientów na dowolną, obojętnie jak egzotyczną, platformę przętowo programową. Windows, GNU/Linux, *BSD, MacOS, Amiga, Java MIDP, WAP to tylko przykłady możliwości. * Otwarty i wolny standard gwarantuje nam, że nikt nie będzie nam dyktował jak i do czego mamy używać swojego komunikatora. Zawsze możemy zmienić serwer, albo postawić sobie własny. Gwarantuje nam również, że nie zostanie nagle zmieniony przez właściciela sieci (jak Yahoo czy MSN) wymuszając na nas porzucenie aktualnego komunikatora i upgrade do nowonarzuconego, lub odcięcie od naszych znajomych. * Bezpieczeństwo. Protokół gwarantuje nam, że nikt nie będzie się pod nas podszywał. Dodatkowo szyfrowanie połączenia i/lub wiadomości gwarantuje nam, że nikt nie będzie nas podsłuchiwał. * Możliwość łączenia się z innymi sieciami IM i rozmawiania ze znajomymi nieużywającymi Jabbera (ICQ, AIM, Gadu-Gadu, itp.). * Brak problemów kodowania znaków narodowych. Wszystkie wiadomości przesyłane są przy użyciu UniCode, pozwalającego zapisać znaki wszystkich języków świata (i więcej) * Możliwość łączenia się z kilku miejsc jednocześnie przy pomocy tego samego konta i wyboru w które miejsce mają napływać komunikaty wysyłane do nas. * Trzymanie listy kontaktów na serwerze. Niezależnie skąd się łączysz, z domu, z pracy, z kafejki internetowej, zawsze masz swoich przyjaciół od razu pod ręką. * Swoich znajomych możemy grupować w grupy, które mogą mieć podgrupy, które mogą mieć podgrupy, które... Jeden kontakt może należeć do kilku grup. * Użytkownicy zostawiają swoje VCard'y (elektroniczne wizytówki) na serwerze, które można potem przeglądać. * Możemy przesyłać pliki. Nawet do osób które są offline, oraz w przypadku gdy obie osoby są za NAT. * Możemy otrzymywać powiadomienia o nowych "niusach" na naszych ulubionych serwisach internetowych. * Możemy wysyłać SMSy. * Możemy wysyłać i odbierać e-maile. * Możemy dostawać powiadomienia o nowych e-mailach w naszych skrzynkach pocztowych. * Możemy blogować (jogować). * Możemy wyszukiwać znajomych w katalogu. * Nasze identyfikatory wyglądają "ładnie". Np. franek@jabber.org. Nie są jakimiś bezsensownymi i trudnymi do zapamiętania numerkami. * Awaria jednego serwera nie wyłącza całej sieci. * Możemy mieć kilka, zupełnie różnych kont i używać ich jednocześnie. * Możemy prowadzić rozmowy grupowe w pokojach konferencyjnych, które umożliwiają kontrolowanie dostępu (zamykanie, ukrywanie, wyrzucanie nieporządanych użytkowników, ukrywanie swojego prawdziwego identyfikatora (występujemy pod pseudonimem), ustawianie tematów). * Możemy w łatwy sposób sprawdzać jakie usługi oferuje nam konkretny serwer, za pomocą prostej przeglądarki sieci Jabber. * Bedąc użytkownikiem jednego serwera możemy korzystać z usług innego serwera. * Możemy umieszczać ikonki naszego statusu na stronach WWW, a nawet mapkach itp. * Mamy w sieci różnego rodzaju roboty wykonujące dla nas różne usługi. (Odpowiadanie na pytania, słowniki, wyszukiwarki, strony powiadamiające nas o zdarzeniach) * Dostępność bibliotek wspomagających pisanie aplikacji wykorzystujących platformę XMPP/Jabber dla wielu języków programowania Całkiem nieźle, nie? http://beta.jabberpl.org/dlaczego/argumenty/ |
||||