Nazwy Własne Jakie Dała Rowling Do Hp I Skąd..., Temat zawiera dwie informacje z 5 tomu!!
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Nazwy Własne Jakie Dała Rowling Do Hp I Skąd..., Temat zawiera dwie informacje z 5 tomu!!
Natalia-Hermi |
![]() ![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 90 Dołączył: 18.07.2003 Skąd: Hogwart-Gryffindor ![]() |
Otóż najpierw ogłoszę, że na
napisanie tego tematu dostałam pozwolenie od Klaud ze Sytha, poprzez osobiste pytanie jej się. I uwaga! w treści mojego tematu są umieszczone dwie nieznaczne informacje z piątego tomu! Jeśli nie chcecie wiedzieć tych dwóch nieznacznych informacji, nie czytajcie całej treści tego tematu!!! Dwa dni temu, przejrzałam sobie słownik języka łacińskiego i słownik wyrazów obcych. Znalazłam dość sporo nazw własnych które są w 1,2,3,4 i 5 części Harry'ego Potter'a. Sporządziłam treść tego tematu sama, i mam nadzieję że będzie wam się podobało: Najpierw nazwy łacińskie i ich znaczenia oraz ich zastosowanie w Harrym Potterze: -centaurus- centatur, monocoreous- jednorożec= zwierzęta z Zakazanego Lasu. -phoeniks-feniks, ptak Dumbledore'a-Fawkes, oraz tytuł 5 części -albus- wielki, stanowczy, szanowany ;Albus Dumbledore który jest opisywany jako wielki czarodziej i mag i szanowany czarodziej przez społeczność czarodziejską. -maxime -duże, wielkie, duże rozmiary, ogromne ;nazwisko Madame Olimpi Maxime która jest dyrektorką szkoły francuskiej –Beauxbatons i jest pół olbrzymką -nimbo- szybko, zawrotnie, zwrotnie, perfekcyjnie; zmieniona nazwa miotły Harry'ego na Numbusa 2001, a potem miotły drużyny Slytherinu Nimbusów 2001 -severus- mieszać, sporządzać, ostrość, zawziętość; imię Snape'a- nauczyciela eliksirów -sinistre- meteor, gwiazda- ;Sinistra- nauczycielka astronomii w Hogwarcie -Vector- kierunek, liczby, kalkulacja, kalkulować, podliczać-; nauczycielka numerologi w Hogwarcie, a jak wiemy w trzecim tomie był moment kiedy Harry podszedł do Hermiony odrabiającej numerologię i ujrzał liczby w kolumnie. -Draco Malfoy- imię Draco znaczy smok, a wiemy że smoki zazwyczaj są czystej krwi, tak samo jak Draco pochodzenia czystej krwi czarodziejskiej. Być może rodzina Malfoy'ów ma w herbie rodziny smoka? -Sybilla-nazwa kobiety; proroczyni, wieszczki, wróżbiarki. Napewno Pani Rowling umieściła imię Sybilla jako Sybillę Trelawney która uczy wróżbiarstwa. A w piątym tomie dowiadujemy się że Sybilla Trelawney jest wnuczką-następczynią wieszczki Kasandry Trelawney. -Nazwy :"Bellatrix" i "Syriusz" oznaczają nazwy gwiazd, jakie przyjęły się w Europie. A w piątym tomie imię Bellatrix to imię słynnej śmierciożerczyni Bellatrix Lestrange. Syriusz to Syriusz Black. -"Lupus" znaczy wilkołak, a Pani Rowling zmieniła na Remus Lupin, który jak się dowiadujemy w trzeciej części jest wilkołakiem. Jeśli chodzi o zaklęcia które pojawiły się w częściach HP, są one przetłumaczone z łaciny i też mają swoje znaczenia: -Accio- przywoływać, przyciągać, zaklęcie przywoływania jakiegoś przedmiotu do siebie -Alohomor- zamek, a zaklęcie : Alohomora- otwiera zamki w drzwiach -Appareo- ukazywać się: a zaklęcie: Aperacjum! – ukazuje/ujawnia niewidzialny atrament -Avis- gołąb, a zaklęcie Avis- wyczarowuje ptaki Ctuciatus(Crucio) - ból, cierpienie a zaklęcie Crucio- zadawać ból -Deleo- wymazywać, pozbywać się, przemienione przez Panią Rowling na: Deleritus- likwiduje(wymazuje) Mroczny Znak -Denso- doprawiać, przemienione : Densuego- zęby rosną(doprawiać dłuższe zęby) -Diffindo- rozcinać, rozpruwać ;Diffindo- rozpruwacz(rozpruwa przedmiot) -Dissendium- odkrywać ;Dissendium- otwiera tajemne przejście do Hogsmeade -Enervo- przywracać ;Enervate- przywraca(odzyskuje się)przytomność -Engorio- powiększać, zwiększać ;Engorio- powiększa coś lub kogoś(pająki w czwartym tomie na lekcji OPCM) -związek: Expecto- znaczy odpychać, odsyłać i Patronum obrona, osłona, czyli zaklęcie Expecto Patronum odpycha dementorów i patronus wyczarowany przez daną osobę broni -Expellio- powalać, wywracać ;Expelliarmus- rozbraja przeciwnika(wywalając go do tyłu na podłogę, odbiera różdżkę przeciwnikowi) -Ferulo- nieść; Ferula- pierwsza pomoc(nieść pierwszą pomoc) -Finite- chronić, Incanto- cofać ;Finite Incantatem- chroni przed prostymi zaklęciami/ cofa skutki tych zaklęć -Furnuno- obrastać; Furnunculus- wróg obrasta grzybami -Impendium- zwalniać, powolnie; Impedimento- spowalnia ruchy -Imperio- władać, kontrolować; Imperio- pełna kontorola/władza nad kimś -Impervious- wypełniać, napełniać, dopełniać ;Impervious- wypełnia wodą -Impervius- odpycha, osłania, okłada; Impervius- odpycha krople wody(np. z okularów) -Incedo, Imcendium ;Incendio- rozpala/ podpala ogień -związek: Locomoto- zwierać, ściskać i Mortio- chodzenie, stope ;Locomotor Mortis- zwieracz nóg -Lumo- świecić, rozświecać, palić; Lumos- światło z różdżki -Mobiliarbo- przenosić, przemieszczać, przestawiać; Mobiliarbus- przesuwa coś/ kogoś -Mobilicorpo- przenosić, przemieszczać ;Mobilicorpus- przenosi obezwładnione ciało -Momordo- ujawniać, zakazane, straszne; Morsmorde- wyczarowuje Mroczny Znak -Nox- gasić, wygaszać, zaciemniać ;Nox- gasi światło z różdżki -Oblivio, Oblivium- tracić, stracone, stracać, zapomnieć ;Oblivate- utrata pamięci -Orchideous- wiązanka, związka; Orchideus- wyczarowuje bukiet kwiatów -związek: Pertificus- rażenie, porażenie, szok, zaskoczenie i Totalus- całe, całkowite, pełne; Pertificus Totalus- pełne porażenie ciała -związek: Pesternomi- obezwładniać, wiązać, związać, zatrzymać i Peskipiski- małe, złośliwe ;Peskipiski Pesternomi- obezwładnia chochliki kornwalijskie -związek Priori Incantatem- jest to nazwa pełnego zaklęcia, lecz mi ono sprawiło dużo trudności aby przetłumaczyć to z łaciny na to jakie ono ma znaczenie jako zaklęcie w Harrym Potterze które pojawiło się po raz pierwszy w czwartym tomie. Otóż jako zaklęcie oznacza: ukazuje poprzednie zaklęcie które było rzucone z danej różdżki, oraz pokazuje podobieństwo między dwoma takimi samymi rzeczami o takim samym składzie i ich wspólnej historii. A jak w książce jest pokazane że różdżka Harry'ego i Voldemorta są takie same, a zwłaszcza w czwartym tomie przeczytaliśmy że jak takie same różdżki Harry'ego i Voldemorta połączyły się to zaczęły wibrować i potem działy się dziwne rzeczy(między innymi wyłaniały się duchy zabitych osób przez Voldemorta) -Reduco, Reducto- minimalizować, zmniejszać, pomniejszać; Reducto- zmniejsza/ redukuje coś (kogoś) powiększonego do normalnej poprzedniej postaci lub w normalnej postaci -Relasho- iskrzyć, świecić, neony; Relashio- tworzy iskry; odpędza Druzgotki -Reparo- naprawiać, przywracać do poprzedniej wersji; Reparo- naprawia (bałagan lub coś zepsutego) -Ricta- łaskotka, śmiech, pokładać się z czegoś śmiesznego; Rictusempra- zniewalająca łaskotka -Ridiculus-Ridiculo- koszmarne, przerażające, utożsamiające się z czymś; Riddikulus!- rozwala Bogina(Bogin-utożsamia się z czymś kto czegoś się boi) -Serpensio- wić się, leźć, ciągnąć się; Serpensortia- wyczarowuje węża -Sonorus- pogłaśniać, zwiększać, wturować ; Sonorus- nagłaśnianie głosu -Stupo- rozpętać, rozszaleć się; Stupefy- wywołuje wichurę -Taranto- pleść, mieszać; Tarantallegra- pląsawica nóg -Wadiwo,Wadiwasi; odpychać ,odblokować, odepchać; Waddiwasi- odblokowuje zapchany-zablokowany otwór -związek Leviosa- lewitować, unosić, podnosić; Wingardium Leviosa- unosi przedmiot w górę(słowo: Wingardium Pani Rowling albo sama wymyśliła, albo naprawdę coś znaczy i przy tym nie mogłam tego znaleźć) -Quietus- powracać, przybywać, odwracać; Quietus- przywraca normalną postać głosu (przeciwieństwo do Sonorus) To właśnie były zaklęcia, starałam się aby wszystko pasowało, i jak skończyłam pracę nad zaklęciami aż sama się zdziwiłam że podobieństwo tych znaczeń jest bardzo uderzające. A teraz nazwy które wynalazłam w słowniku wyrazów obcych, które są w Harrym Potterze: -Alastor „Szalonooki” Moody jest aurorem, a aurorowi można zabijać śmierciożerców bo tak jest napisane w czwartym tomie(potyczki aurorów ze śmierciożercami). No więc: Alastor to starożytny zbrodniarz, morderca, mściciel zamordowanych, mitologiczny duch pomsty za zbrodnię. Zdanie „mściciel zamordowanych,.....pomsty za zbrodnię”- być może to oznacza że auror może zabijać w pomście śmierciożerców, którzy zabijali Avadą Kedavrą??? Może Pani Rowling dała głównemu aurorowi w czwartym tomie imię Alastor nawiązując do znaczenia tego imienia i do jakiego zawodu jaki on wykonywał? -Minerwa- starożytna bogini mądrości i wyrozumiałości-surowa. Chyba Pani Rowling chciała aby książkowa i filmowa Minerwa McGonagall przyjęła wygląd i charakter upodabniający ją po jej imieniu do tej starożytnej? -Sykomora-botaniczne drzewo figowe. Natomiast w Harrym Potterze, jest to zwykłe, ogromne drzewo na skraju Zakazanego Lasu. Tutaj wyraźnie Pani Rowling zamieniła znaczenie tej rośliny. -Paracelsus- średniowieczny lekarz- uzdrowiciel. Paracelsus- imię słynnego czarodzieja który pojawił się wśród kart do zbierania słynnych czarodziei i czarodziejek. Może i on był słynnym uzdrowicielem ze szpitala dla czarodziei i dlatego zasłużył sobie na znalezienie się na czarodziejskich kartach. No i jak? Podoba wam się to co opracowałam? Jeślibyście sami znaleźli jakieś inne nazwy, takie podobne jakie ja tu umieściłam, to napiszcie je w swoich postach:) Ten post był edytowany przez vampirka: 07.10.2016 12:29 |
![]() ![]() ![]() |
Natalia-Hermi |
![]() ![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 90 Dołączył: 18.07.2003 Skąd: Hogwart-Gryffindor ![]() |
Widzisz teraz AtA że ja i nawet Meave mamy racje! Trochę niedobrze upierać się przy błędnych faktach. Polecam Ci poczytanie sobie książek od nowa jeśli czegoś nie jesteś pewna lub przed napisaniem czegoś, nie żeby Cię urazić, ale żeby zwrócić uwagę(nie tylko Twoją) żeby zastanawiać się zawsze kilka razy czy coś napewno się zgadza tak jak było z książka mi lub w innych sytuacjach oki?
A wiesz, o tym znaczeniu nazwiska Riddle czytałam gdzieś ale nie dałam go tutaj bo nie znalazłam go w moich książkowych źródłach-dzięki za zainteresowanie tematem:) -------------------- "Odbijam nie Twą twarz, ale Twego serca pragnienia..."
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 04:04 |