Polska..., czym dla nas jest?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Polska..., czym dla nas jest?
kelyy |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 202 Dołączył: 23.04.2003 Skąd: Jelenia Góra ![]() |
Dobra, no to tak, wyobraźcie sobie, że
jesteścieza granicą, np. w Anglii i przedstawiacie się;
You: Hello! My name is... I'm from Poland. Ktoś: Poland? How it is in Poland? (za poprwke dziękuję Neonai) You: Poland is... No właśnie, chciałabym żebyście zamiast tych kropek wstawili to co byście o Polsce chieli powiedzieć (nie musi być po angielsku ![]() Wchodzimy do Unii, także temat chyba dobry... Jak byście "zareklamowali Poland"? Ten post był edytowany przez kelyy: 27.01.2004 18:28 -------------------- Z miłością jest jak z gruszką. Gruszka jest słodka i ma kształt. Spróbujmy zdefiniować kształt gruszki.
Jaskier, "Czas Pogardy" |
![]() ![]() ![]() |
muszka Me |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 268 Dołączył: 25.05.2003 Skąd: z tego nieba, w którym już nie ma aniołów ![]() |
Chyba nie jestem patriotką. Nie uznaję
przywiązania do ziemi.
Pewnie, że miło by się było urodzić gdzie indziej, na przykład we Francji, czy Stanach. Ale czy życie byłoby prostsze? Nie miałabym tylu problemów? Nie sądzę. Nie lubię Sienkiewicza, Mickiewicza, czy Kochanowskiego. Za to ubóstwiam Herberta, Stachurę i Łysiaka. Są plusy i minusy, jak wszędzie, no nie? Nie zareklamowałabym Polski. Bo nie ma czego reklamować. Byłam w tamtym roku z klasą przez jeden dzień na Rumunii. Tam była bieda. Straszna, przerażająca, nie chciało się wręcz na to patrzeć. Wróciłam do Rzeszowa. I tutaj też jest bieda. Może nie widać tego aż tak wyraźnie... No cóż... Tatry nie są złe. Lubię po nich łazić, w ogóle jest ślicznie. Nie moja wina, że wolę Alpy, które są nieco ładniejsze (jak dla mnie). Nad Bałtyk nie jeżdżę, bo po prostu jest brudno. Byliście kiedyś nad takim morzem, gdzie nieważne, jak daleko jest się od brzegu i tak widać dno? Ja byłam. Uwierzcie mi, później trudno jest się kąpać w Bałtyku. Oj, nie jest źle w Polsce. Moglibyście się urodzić np. w jakimś Kongo, gdzie szaleje AIDS, nie ma co jeść, a całe dzieciństwo spędzacie pracując... Doceniam to, co mam. Ale nie będę mieszkać w Polsce. O ile się uda. -------------------- Poetka, samobójczyni,
Loki rozwiawszy fiołkowe, Nad wodą stoi... "Safo, co chcesz uczynić?" "Chcę morze zarzucić na głowę, By nikt nie dojrzał łez moich..." (Pawlikowska-Jasnorzewska) "Dobrze mi na mojej empirowej równinie. To ona utula mnie do snu jak najczulsza kochanka w rozpiętym między galaktykami hamaku, którego nitki przędzie boży pająk, władca krainy łagodnej melancholii. Kocham ją." (Łysiak) |