Polska..., czym dla nas jest?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Polska..., czym dla nas jest?
kelyy |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 202 Dołączył: 23.04.2003 Skąd: Jelenia Góra ![]() |
Dobra, no to tak, wyobraźcie sobie, że
jesteścieza granicą, np. w Anglii i przedstawiacie się;
You: Hello! My name is... I'm from Poland. Ktoś: Poland? How it is in Poland? (za poprwke dziękuję Neonai) You: Poland is... No właśnie, chciałabym żebyście zamiast tych kropek wstawili to co byście o Polsce chieli powiedzieć (nie musi być po angielsku ![]() Wchodzimy do Unii, także temat chyba dobry... Jak byście "zareklamowali Poland"? Ten post był edytowany przez kelyy: 27.01.2004 18:28 -------------------- Z miłością jest jak z gruszką. Gruszka jest słodka i ma kształt. Spróbujmy zdefiniować kształt gruszki.
Jaskier, "Czas Pogardy" |
![]() ![]() ![]() |
avalanche |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1391 Dołączył: 11.04.2003 Skąd: Mementium Morium Płeć: Kobieta ![]() |
Chwalenie i kochanie Polski nie polega na
tym by przekrzykiwać się nawzjamem kto mocniej Polskę kocha, rzucając przy
tym podniosłymi hasłami, które tak naprawdę nic wiele nie znaczą. Tylko
ciężką pracą obywateli można coś zmienić. Ja zauważyłam że ludzie którzy
mówią że Polska jest biedna, brzydka, że jej nie znoszą i że jak najszybciej
chcą z niej uciekać pewnym sensie no nie wiem...czy myślą że inne bogatsze
kraje osiągnęły swój poziom uśmiechając się? Nie - to była wieloletnia (może
wielowiekowa) praca ludzi którzy zamieszkiwali dany kraj. Żeby dojść do
przyzwoitego poziomu nei należy narzekać...wiem że trudno jest tak myśleć
skoro każdy chce żyć lepiej i żyć na przyzwoitym poziomie, ale może czasem
należałoby pomyśleć czy nie można czegoś zrobić dla swojej ojczyzny. Może
zmiany nie nastąpią szybko....ale czy nie warto zacząć teraz niż nigdy i
sprawić aby następne pokolenia nie narzekały na swój kraj jak my
teraz?
Ja zostałam wychowana raczej w duchu patriotycznym - może bez przesady, ale jednak nigdy nie wstydziłam się z bycia Polką. Nigdy nie było ku temu powodów - nie ja jestem sprawcą bezrobocia w kraju, nie ja odpowiadam za biedę - ludzie którzy do tego doprowadzili powinni się wstydzić - nie ja. Jakbym odpowiedziała na pytanie od cudzoziemnca jak jest Polska? Nie odpowiedziałabym - podałabym mu nasze specjały narodowe - w końcu przez żołądek do serca XDD Osobiście uważam że Polska może się pochwalić swoją kuchnią i pysznym chlebkiem ^^ A co do wódki - a czemu i tym też nie? W końcu Francja ma wino to dlaczego my nie mamy być rozpoznawani jako producenci znakomitej wódki? To nie jest wstyd - raczej powód do dumy. Cieszmy się że mamy co zaprezentować, nawet jeśli należy to do sfery alkoholowej =D -------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |