Polska..., czym dla nas jest?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Polska..., czym dla nas jest?
kelyy |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 202 Dołączył: 23.04.2003 Skąd: Jelenia Góra ![]() |
Dobra, no to tak, wyobraźcie sobie, że
jesteścieza granicą, np. w Anglii i przedstawiacie się;
You: Hello! My name is... I'm from Poland. Ktoś: Poland? How it is in Poland? (za poprwke dziękuję Neonai) You: Poland is... No właśnie, chciałabym żebyście zamiast tych kropek wstawili to co byście o Polsce chieli powiedzieć (nie musi być po angielsku ![]() Wchodzimy do Unii, także temat chyba dobry... Jak byście "zareklamowali Poland"? Ten post był edytowany przez kelyy: 27.01.2004 18:28 -------------------- Z miłością jest jak z gruszką. Gruszka jest słodka i ma kształt. Spróbujmy zdefiniować kształt gruszki.
Jaskier, "Czas Pogardy" |
![]() ![]() ![]() |
Girl of Gryffindor |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 38 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Przeczytalam caly ten topic, i
slowo daje, nie chce mi sie wierzyc, ze az tyle tyle w ogole nie czuje
zadnych wiezi z Polska, tylko chce stad jak najszybciej wyjechac...
![]() ![]() Tak.. Jestem patriotka w sumie, Polske traktuje jako wlasnie moj kraj, jestem dumna, ze jestem Polka, ze naleze gdzies, i ze jest to wlasnie Polska.. Bardzo lubie jezyk polski, jestem tez z niego wlasnie dumna. Chodze do szkoly miedzynarodowej teraz, i wiele osob tutaj zanim przyjechala do Norwegii i poznala mnie i 3 innych Polakow, nie wiedziala gdzie jest Polska nawet... Teraz wszyscy wiedza, znaja stolice:P prawie kazdy potrafi cos powiedziec po polsku, typu "czesc", "jak sie masz" (i odpowiedziec "dobrze":DD), "dzien dobry", "do widzenia", "Dziekuje", "Na razie" itp. Oczywiscie, sa tez tacy, ktorzy przeklenstwa polskie wszelkie znaja... ale to nie ja ich tego uzce, tylko chlopcy:/ Jest jeden taki chlopak z dobra pamiecia, to mam czasami wrazenie, ze on zna wiecej polskich przeklenstw i wulgarnych okreslen niz ja^^'' To akurat mi sie nie podoba, takie rozprzestrzenianie jezyka... ale coz, to tez jest, niestety. Nigdy nie ukrywalam ze jestem z Polski. Jak ktos mnie sie pyta, jak tu jest, nie klamie, mowie, ze mi sie podoba i ja jestem bardzo przywiazana, i jest wiele ladnych miejsc, ale sa tez te brzydsze, brudne ulice, dresy itp... nie ukrywam tego, ale tez nie mowie samych wad, przeciez Polska ma tez zalety! Zabrzmi to nadecie pewnie, ale kiedy czytam ksiazki historyczne czasme i czytam wlasnie o tym, jak Polacy walczyli o ten kraj, o niepodleglosc... to czuje sie tylko bardziej dumna z historii tego kraju, a tego kim jestem. Naprawde. Czy sama bym chciala cos zmieniac? Sama nie wiem... Ja nie ma najmniejszego pojecia co bym chciala w zyciu robic, naprawde.. Osobiscie nie widze dla siebie kariery polityka raczej, nie... nie nadaje sie:P a tak przy okazji, nie czepiajac sie - tam na samym poczatku, pierwsdzy post, to nie powinno byc "how it is in Poland", tylko raczej "How is it in Poland", to tak na marginesie... A nawiasem mowiac, uwazam ze patriotyzm to piekna rzecz. Moj jeden nauczyciel jest Belgiem i on jest patriota, zawsze jak mowi o swoim kraju, mowi prawde, nie sciemnia, ale zawsze z szacunkiem i tak jakos... no widac, ze on jest dumny ze swojego pochodzenia. I mi sie cos takiego podoba. |