Księga wiedzy czarodziejskiej i
MŚHP
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Księga wiedzy czarodziejskiej i
MŚHP
Hefaj |
![]()
|
![]() Cenzor Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 851 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Katofaszystów k./ Ciemnogrodu Płeć: Mężczyzna ![]() |
No więc - idąc za przykładem Syriusza (
Nie bij! ^^ ) zakładam podobny temat.
No ale najpierw co zawierają ów książki: Magiczne światy Harry'ego Pottera - Mity , legendy i fakty co do różnych nazw , przedmiotów i częściowo zaklęć. Księga Wiedzy Czarodziejskiej - opisanych i omówionych jest wiele przedmiotów i nauk dotyczących Magii. No więc - kto pierwszy i czego poszukuje ? ^^ -------------------- Ciemnogrodzkie ogłoszenie: Jestem strasznym , agresywnym i wojującym katofaszystą , używam nieekologicznego mydła , nienawidzę wszystkiego co się rusza łącznie z Żydami i Arabami , kocham Hitlera i jest on dla mnie Bogiem , biję gejów , lesbijki i murzynów , jestem łysy , mam bejzbola , należę do 8 bojówek neofaszystowsko/nazistowsko/frankistowsko/skinowskich , codzień palę flagę Izraela , kocham Mein Kampf , słucham Radia Maryja , popieram PiS , LPR i PPN , mam moherowy beret , podejdź a odgryzę ci lewe ucho. W obawie przed życiem i zdrowiem nie klikaj tego linka! |
![]() ![]() ![]() |
Khamul |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 198 Dołączył: 27.11.2003 Skąd: Skwierzyna (13267 mieszkańców) ![]() |
Rozdzial 11: DLACZEGO PO SPOTKANIU Z
DEMENTOREM WARTO ZJESC TABLICZKE CZEKOLADY - na zyczenie
anagdy.
Kazdy miloscik Harry'ego Pottera wie, ze dementorzy sa smiertelnie niebezpiecznymi magicznymi istotami. Nie maja twarzy, nosza bezksztaltne plaszcze, ktore skrywaja skóre, "blyszczaca, szarawa, oslizgla i pokryta liszajami", "wysysaja spokoj, nadzieje i szczescie z powietrza wokól siebie" (Wiezien Azkabanu) W ktoryms z wywiadow J.K. Rowling powiedziala, ze dementorzy sa symbolami choroby umyslowej zwanej depresja. "Zrobilam to w pelni swiadomie. I opieralam sie na wlasnym doswiadczeniu. Depresja to najgorsza rzecz, jakiej kiedykolwiek doswiadczylam. To calkowity brak nadziei, ze kiedykolwiek jeszcze bedzie sie szczesliwym. Calkowity brak nadziei. To przygniatajace uczucie, inne niz smutek. Smutek boli, ale to zdrowy ból. Jest niezbedny. Depresja to zupelnie cos innego." Srodkiem, ktory ma zlagodzic efekt spotkania z dementorami, jest czekolada, a lekarze twierdza, ze rzeczywiscie moze ona poprawic samopoczucie ludziom pograzonym w depresji. Pewne wlasciwosci czekolady przypominaja wlasciwosci lekarstw przepisywanych przez lekarzy. Oczywiscie w swiecie Harry'ego czekolada wydaje sie byc lekarstwem na prawie kazda chorobe! Ten post był edytowany przez Khamul: 01.02.2004 16:18 -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 06:50 |