Polska..., czym dla nas jest?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | Pomoc Szukaj Użytkownicy Kalendarz |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Polska..., czym dla nas jest?
kelyy |
27.01.2004 17:50
|
Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 202 Dołączył: 23.04.2003 Skąd: Jelenia Góra |
Dobra, no to tak, wyobraźcie sobie, że
jesteścieza granicą, np. w Anglii i przedstawiacie się;
You: Hello! My name is... I'm from Poland. Ktoś: Poland? How it is in Poland? (za poprwke dziękuję Neonai) You: Poland is... No właśnie, chciałabym żebyście zamiast tych kropek wstawili to co byście o Polsce chieli powiedzieć (nie musi być po angielsku ) Wchodzimy do Unii, także temat chyba dobry... Jak byście "zareklamowali Poland"? Ten post był edytowany przez kelyy: 27.01.2004 18:28 -------------------- Z miłością jest jak z gruszką. Gruszka jest słodka i ma kształt. Spróbujmy zdefiniować kształt gruszki.
Jaskier, "Czas Pogardy" |
Yavanna |
01.02.2004 18:54
|
Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 95 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Lubaczów/Kraków Płeć: Kobieta |
Dla mnie Polska jest ojczyzną, krajem, w
którym się urodziłam i wychowałam. Mogę powiedzieć, że jestem dumna z naszej
przebogatej historii i z wszystkich dobrych rzeczy w Polsce. Gdyby jakiś
cudzozimiec zapytał mnie się skąd jestem, nie wstydziłabym się powiedzieć,
że jestem z Polski. Są też złe rzeczy, które się dzieją w naszym kraju.
Jest bezrobocie, ludzie nie mają z czego żyć, nie troszczą się o "dobro
wspólne", jak już takie jest. I, jak już większość w tym temacie
pisała, "jest beznadziejnie, ale co możemy zrobić?". Jeśli wszyscy
tak będą myśleć, to w końcu nic w tej Polsce się nie zmieni (tak też już
ktoś pisał ;P). A to właśnie nasze pokolenie za kilka lat weźmie w swoje
ręce losy tego kraju. Ja będę się starała coś zmieniać na lepsze. Jeszcze
nie wiem jak, ale może uda się mi coś zmienić w dalekiej przyszłości
;]
Nie ukrywam, że chętnie bym wyjechała mieszkać za granicę. I już tam pozostać. Ostatnio myślałam o tym. I doszłam do wniosku, że jak już bym wyjechała, to czułabym się nieswojo w innym kraju. I przejmowałam się losami ojczyzny. Myślałabym, że "nigdzie indziej słońce tak nie wschodzi, jak nad moim domem" ;D Po prostu bym tęskniła. Wierzę, że Polska zmieni się na lepsze. I to spod naszych rąk wyjdą te zmiany. Dochodzę do wniosku, że jestem patriotką ;] -------------------- "(...) Proszę tylko, żebyście raczyli uważnie przeczytać to, co piszę, zamiast, jak to jest w Polsce we zwyczaju, wydawać opinię nie skażoną znajomością rzeczy".
Rafał A. Ziemkiewicz - "Polactwo" Ot co. 'What this country really needs... right now... is a Doctor' (; |