Harry Potter a Władca Pierścienia, Skomentuj przemyślenia eNoPe
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Harry Potter a Władca Pierścienia, Skomentuj przemyślenia eNoPe
Hipopotamus |
![]() ![]()
|
Hipo Zawsze Czujny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 35 Dołączył: 25.01.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jakiś czas temu eNoPe porównał te dwie
książki. Skomentuj jego przemyślenia
|
![]() ![]() ![]() |
Neville |
![]() ![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 4 Dołączył: 10.02.2004 ![]() |
Nię będę tu porównywał HP i WP. Doszedłem
jednak do wniosku, że J. Rowling, tworząc postać Lorda Voldemorta,
sugerowała się postacią Adolfa Hitlera.
Obie postacie były popierane przez masę ludzi na początku swojej "kariery". Hitler legalnie został kanclerzem Niemiec, a w V tomie HP Syriusz powiedział, że wielu ludzi popierało Voldemorta, gdyż chciał oczyścić świat z ludzi niemagicznych. Sytuacja zmieniła się dopiero, gdy ludzie przekonali się, jacy oni (Voldemort i Hitler) są okrutni, jaki stosują terror. Ich przekonania także są podobne. Hitler uważał, że rasa aryjska, do której się zaliczał, przewyższa inne ludy i Aryjczycy powinni królować. Chciał także zlikwidować Żydów, Romów, homoseksualistów, gdyż uważał ich za gorszych. Voldemort uważał, że tylko czarodzieje "czystej krwi" są godni życia na świecie. Chciał on zniszczyć mugoli, charłaków i czarodzieji z rodzin niemagicznych. Obaj więc byli rasistami. Nie wiem czy Rowling celowo wzorowała się na Hitlerze, wiem jednak, że podobieństwo jest bardzo duże. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 10.05.2025 07:20 |