Czym jest dla Was tak naprawde Harry
Potter, postac z ksiazki, idol,a moze przyjaciel
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Czym jest dla Was tak naprawde Harry
Potter, postac z ksiazki, idol,a moze przyjaciel
vigga |
![]() ![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 489 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Olsztyn ![]() |
Czym jest dla Was tak naprawde Harry Potter?
Dla mnie jest to drugi swiat. Kiedy mam dola poprostu zaczynam czytac Harry'ego. Wylaczam sie... Codziennie wchodze na jakies stronki o Harrym, sidze na tym forum, czytam najnowsze newsy... w pewnym sensie jest moim przyjacielem, wiem, ze mnie nigdy nie opusci. Jesli byl juz kiedys taki temat to najmocniej przepraszam. -------------------- mądrzejsi mówili nie rób
mówili trzymaj się z daleka nie pozwalali mi sam się dowiedziałem czym jest kłamstwo zło i krzywda dziękuje Wam za okaleczenie mojej duszy... all we see or seem is but a dream within a dream ************* nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka... |
![]() ![]() ![]() |
peggy_brown |
![]()
|
||||||||||
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 79 Dołączył: 15.12.2003 Skąd: Wałbrzych ![]() |
Niestety, my po zawodówce. Może nas oświecisz?
Czy tylko mnie śmieszy określanie HP mianem "książki fantasy"? Przecież fantastyka to coś więcej. Może ja się na tym nie znam (osobiście zupełnie nie trawię fantastyki, przynajmniej tej, którą poznałam), ale mi ten typ literatury kojarzy się z elementami wymienionymi poniżej:
Ludzie najpierw mówią "fantastyka", bo przecież są smoki i czarodzieje, a potem porównują HP z Władcą Pierścieni i Sapkowskim. Przecież Harry, to książka napisana po to, abyśmy mogli usiąść, przeczytać, zaśmiać się, uśmiechnąć czy zaniepokoić. Prosta konstrukcja oraz prosty język - dzięki temu książka trafia zarówno do dzieci, młodzieży, jak i do dorosłych. Ta "lekkość" pisania czyni ją uniwersalną. Ten, kto lubi kryminały sięgnie po książki Deavera. Wielbiciel romansów - po Harlequina. A HP jest dla każdego, kto lubi czytać i ma ochotę oderwać się od "wysiłku intelektualnego" przy rozgryzaniu skomplikowanego słownictwa i fabuły w innych książkach.
A Dumbledore, a choćby Snape lub Mcgonagall? Zagadkowość krążąca wokół tych postaci?
Może Harry pozostawia nam tylko uczucie zniechęcenia (ale to również uczucie!) do swojej osoby. Ale przecież poznajemy również kolejne oblicza takich postaci jak Mcgonagall czy Percy. Oni pokazują, jak różni są ludzie, i jak bardzo mogą się zmienić. |
||||||||||