Książki, przeczytane, polecane
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Książki, przeczytane, polecane
Potti |
![]()
|
![]() Plotkara Grupa: czysta krew.. Postów: 2140 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Paris or maybe Hell Płeć: Kobieta ![]() |
tak sobie myślę, że skoro są tematy o
ostatnio obejrzanych filmach, zasłyszanych piosenkach i obejrzanych
teledyskach- to przydałby się też o ostatnio przeczytanych
książkach.
wszyscy chyba wiedzą o co chodzi: dość krótko recenzujemy nasze najświeższe doznania czytelnicze. mile widziane także dyskusje na powiązane tematy. miłego postowania! [; -------------------- voir clair dans le ravissement
|
![]() ![]() ![]() |
Yavanna |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 95 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Lubaczów/Kraków Płeć: Kobieta ![]() |
Nie tak dawno przeczytałam "Mistrza i
Małgorzatę" Michaiła Bułhakowa. Moskwę odwiedza szatan wprowadzając
nieliche zamieszanie w życie ludzi, z którymi się zetknie. I w ogóle w życie
mieszkańców stolicy Rosji. Szczególne zamieszanie wywołuje jego świta. To
tak pokrótce treść.
Fabuła książki ciekawa, aczkolwiek nie za bardzo mnie wciągnęła. Wszystkie zdarzenia są ze sobą powiązane. Styl pisarza znakomity. Słownictwo bogate. Ale książka ta pozostawiła po sobie pewien niedosyt. Nie podobała mi się postać Małgorzaty. Coś zrażało mnie do tej postaci. Może zbyt wielkie uwielbienie dla Mistrza i jego dzieła? Za to polubiłam poetę Iwana Bezdomnego, pierwszą "psychiczną" ofiarę szatana. Jest to powieść, w której w końcu i szatan okazuje się dobry. A Mistrz i Małgorzata dowodzą, że miłość jest nieśmiertelna. Ogólnie książkę oceniam na dobrą. Obecnie jestem w trakcie czytania "Lolity" Nabokova, "Szuańskiej ballady" Łysiaka i "Alfabetu Rokity". Recenzje postaram się przedstawić, kiedy się z nimi uporam. -------------------- "(...) Proszę tylko, żebyście raczyli uważnie przeczytać to, co piszę, zamiast, jak to jest w Polsce we zwyczaju, wydawać opinię nie skażoną znajomością rzeczy".
Rafał A. Ziemkiewicz - "Polactwo" Ot co. 'What this country really needs... right now... is a Doctor' (; |