Książki, przeczytane, polecane
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Książki, przeczytane, polecane
Potti |
![]()
|
![]() Plotkara Grupa: czysta krew.. Postów: 2140 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Paris or maybe Hell Płeć: Kobieta ![]() |
tak sobie myślę, że skoro są tematy o
ostatnio obejrzanych filmach, zasłyszanych piosenkach i obejrzanych
teledyskach- to przydałby się też o ostatnio przeczytanych
książkach.
wszyscy chyba wiedzą o co chodzi: dość krótko recenzujemy nasze najświeższe doznania czytelnicze. mile widziane także dyskusje na powiązane tematy. miłego postowania! [; -------------------- voir clair dans le ravissement
|
![]() ![]() ![]() |
nadzieja |
![]()
|
Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 217 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Nibylandia ![]() |
Zacznę od książki którą z czystym
sumieniem mogę polecić wszystkim.
"Doktorzy" E. Segal- nie są to może wyżyny literackie, ale naprawdę dobra książka. Niewątpliwym plusem jest fakt, że strasznie wciąga i nie trzeba jej poświęcać tak znowu dużo czasu. 800 stron znika w kilka godzin, specjalnie się o to nie starając. Wielowątkowa teść po prostu nie pozwala się nudzić. Jest to na pewno literatura obyczajowa, ale jeśli nie szukacie fantastyki to znajdziecie w niej coś dla siebie. Mi szybkie tempo i nieustanna zmiana wątków nieodparcie przypomina telewizyjny 'Ostry Dyżur' i chyba nie tylko ze względu na tą samą tematykę, ale też jakość wykonania. "Sodoma i Gomora" M. Prousta. Tu już nie polecam ![]() "Czarodziejska Góra" T. Mann "Młody Hans Castorp jest człowiekiem pospolitym, potomkiem hamburskiej rodziny, przeciętnym inżynierem. Lecz pośród gorączkowej hermetyczności CZARODZIEJSKIEJ GÓRY ów pospolity materiał zostaje spotęgowany, co czyni go zdolnym do przeżywania przygód moralnych, intelektualnych i zmysłowych o jakich w świecie, zawsze ironicznie określanym przezeń jako płaski, nigdy by nawet nie zamarzył." (T. Mann) Przebrnęłam! Mimo ogromnego szacunku, muszę stwierdzić, że to nie jest to co tygryski lubią najbardziej. Przeczytałam tak jakby z obowiązku, bo trochę głupio tej książki nie przeczytać. Nie zamierzam jednak w najbliższym czasie do niej wracać, choćby mi śmiercią grożono... "Złota Gałąź" J. Frazer. Właśnie się zabieram, do wieczora powinnam skończyć. Okładka 'mówi', ze są to rozważania nad sensem istnienia, religią i magią. Po kilkunastu stronach w tramwaju zaczęłam się sobie dziwić, czemu dopiero teraz ją czytam. Świetny i trafiający od czytelnika język. Chyba zaryzykuję i powiem już teraz, że jest to niezła książka. A 'Lolita'? Wyborcza zrobiła swoje ![]() Pierwszy raz czytałam mając 14 lat. Wtedy patrzyłam na to, pod chyba trochę innym kątem niżeli powinnam ![]() Podoba mi sie temat ![]() ![]() Ten post był edytowany przez nadzieja: 22.06.2004 10:34 |