Passacaglia
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Passacaglia
Mellisa |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: fikcyjnie głodni Postów: 911 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: gd Płeć: Mężczyzna ![]() |
i możesz wszystkie rozumy pozjadać, na złotych myślach jak na laurach siadać, lecz w środku pusto, aż dech zapiera gdy serce puka, a nikt nie otwiera łzy na kolana padły ze wzruszenia bo serce w kamień suchy się przemienia i dusza ciałem odejdzie bezpiecznie, nie zmartwychwstanie, bo żyje wiecznie |
![]() ![]() ![]() |
muszka Me |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 268 Dołączył: 25.05.2003 Skąd: z tego nieba, w którym już nie ma aniołów ![]() |
No wreszcie dobrnęłam do Twojego wiersza
(idę po kolei, a każdemu komentarz się należy=D). Ale wiesz? Czytałam go już
wcześniej, tylko chyba nie miałam czasu, żeby skrobnąć kilka słów. Więc
robię to teraz.
I tu chyba mogę powtórzyć, co napisałam Marci. Pierwsza zwrotka (czy tam strofa, jak się upierają niektórzy) jest niesamowita. Idealna, piękna i zwiastująca coś dobrego.... Dla mnie to już mógłby być cały wiersz. Bo jest tu wszystko -- nawet ciekawy koniec. Ale napisałaś jeszcze zwrotkę drugą. Nie, żeby psuła ona całość. Jednakże nadaje, moim zdaniem, wierszy jakąś nijakość... I o ile "gdy serce puka, a nikt nie otwiera" jest wyrażeniem, które podoba mi się ogromnie (żeby nie powiedzieć genialne -- a uważam, że z całą swoją błyskotliwością, jest do zapamiętania i zapisania koniecznie) to "nie zmartwychwstanie, bo żyje wiecznie" wydaje mi się czymś infantylnym, takim sztucznym, co sprawia, że po chwilowej radości pozostaje jakiś niesmak? Umiesz pisać, Mell, umiesz. A nawet więcej -- potrafisz zaskakiwać. Brawa Ci za to. Jeszcze tylko rymy (nie byłabym sobą, gdybym tego nie powiedziała) -- wydają mi się takimi na siłę miejscami (: Ale, mimo że są czasem nieco banalne (zapiera-otwiera) to jakkoś tak tu pasują (też się dziwię). No i boski tytuł. Hmm... mieszane odczucia do tego stopnia, że nie jestem nawet w stanie podsumować. Pisz dalej. -------------------- Poetka, samobójczyni,
Loki rozwiawszy fiołkowe, Nad wodą stoi... "Safo, co chcesz uczynić?" "Chcę morze zarzucić na głowę, By nikt nie dojrzał łez moich..." (Pawlikowska-Jasnorzewska) "Dobrze mi na mojej empirowej równinie. To ona utula mnie do snu jak najczulsza kochanka w rozpiętym między galaktykami hamaku, którego nitki przędzie boży pająk, władca krainy łagodnej melancholii. Kocham ją." (Łysiak) |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 05:41 |