Książki, przeczytane, polecane
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Książki, przeczytane, polecane
Potti |
![]()
|
![]() Plotkara Grupa: czysta krew.. Postów: 2140 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Paris or maybe Hell Płeć: Kobieta ![]() |
tak sobie myślę, że skoro są tematy o
ostatnio obejrzanych filmach, zasłyszanych piosenkach i obejrzanych
teledyskach- to przydałby się też o ostatnio przeczytanych
książkach.
wszyscy chyba wiedzą o co chodzi: dość krótko recenzujemy nasze najświeższe doznania czytelnicze. mile widziane także dyskusje na powiązane tematy. miłego postowania! [; -------------------- voir clair dans le ravissement
|
![]() ![]() ![]() |
Yavanna |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 95 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Lubaczów/Kraków Płeć: Kobieta ![]() |
"Dziewczyna z Pomarańczami"
autorstwa norweskiego pisarza Josteina Gaardera, jak głosi napis na okładce,
to "powieść dla młodzieży o miłości i śmierci". Historia opowiada
o zwykłym nastolatku mieszkającym w Oslo wraz z matką, ojczymem i przyrodnią
siotrą. Pewnego dnia przyjeżdżają do nich dziadkowie. Bowiem odnaleźli w
starym wózku spacerowym list do Georga (tak nazywa się chłopak) od zmarłego
ojca, który napisał go przed śmiercią. W liście tym ojciec opowiada synowi
historię o Dziewczynie z Pomarańczami.
Opowieść dość krótka. Przez większą część książki czytamy list od ojca do Georga. Fabuła nie za bardzo mnie zainteresowała. W pewnych momentach miałam ochotę odłożyć książkę. Jednak dopiero pod koniec akcji polubiłam nawet tę historię. Niezwykła jest więź, miłość, łącząca Georga ze zmarłym ojcem. I to, z jakim smutkiem i zarazem zrozumieniem, że to nieuniknione wyraża się w liście ojciec chłopca o nadchodzącej śmierci. Polecam. Co do serii o Ani Shirley - według mnie najlepsza jest ostatnia, ósma część cyklu. Mianowicie "Rilla ze Złotego Brzegu". Nie jest już tak "cukierkowata", jak poprzednie części. Synowie Ani uczestniczą w pierwszej wojnie światowej. Bardzo dobrze pokazane jest przeżywanie tego wydarzenia przez rodzinę Blythe'ów. Oraz przeistoczenie Rilli, najmłodszej córki Ani, z nieodpowiedzialnego dziewczątka w poważną kobietę. -------------------- "(...) Proszę tylko, żebyście raczyli uważnie przeczytać to, co piszę, zamiast, jak to jest w Polsce we zwyczaju, wydawać opinię nie skażoną znajomością rzeczy".
Rafał A. Ziemkiewicz - "Polactwo" Ot co. 'What this country really needs... right now... is a Doctor' (; |