Książki, przeczytane, polecane
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Książki, przeczytane, polecane
Potti |
![]()
|
![]() Plotkara Grupa: czysta krew.. Postów: 2140 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Paris or maybe Hell Płeć: Kobieta ![]() |
tak sobie myślę, że skoro są tematy o
ostatnio obejrzanych filmach, zasłyszanych piosenkach i obejrzanych
teledyskach- to przydałby się też o ostatnio przeczytanych
książkach.
wszyscy chyba wiedzą o co chodzi: dość krótko recenzujemy nasze najświeższe doznania czytelnicze. mile widziane także dyskusje na powiązane tematy. miłego postowania! [; -------------------- voir clair dans le ravissement
|
![]() ![]() ![]() |
Yavanna |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 95 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Lubaczów/Kraków Płeć: Kobieta ![]() |
Ciekawa dyskusja
"Hobbit" moim zdaniem to dobra książka. Jednak jej fabuła nie za bardzo mnie wciągnęła. Dla mnie była zbyt "cukierkowata", jeśli można tak powiedzieć. I oto chodziło Tolkienowi - powieść miała być dla dzieci. Niezbyt skomplikowana fabuła, przygody dość wciągające. Mam do tej powieści obojętny stosunek. Jednak na pewno młodszym czytelnikom spodobałaby się. "Silmarillion" to złożona książka. Można ją albo pokochać albo nie lubić. Fabuła jest trudna, autor wzoruje się na starych brytyjskich legendach, jak gdzieś czytałam. Jest to książka, która jest jakby z zakresu "historii" lub "mitologii". I właśnie czytając przypominała mi się grecka mitologia czy rzymska. Książkę uwielbiam, bo to piękne dzieło. Czasami nudnawe, ale dla mnie piękne. Bo "pachnie starożytnością i przypomina zatęchłe tejmnicze pergaminy" ;] Natomiast Tolkien był Mistrzem według mnie. Wystarczy chociażby spojrzeć ile się napracował, by urzeczywistnić świat Śródziemia, stworzył swój język - język elfów. Pisał książki popychany własnymi wspomnieniami o wojnie. Natchnął wielu innych twórców. Zapisał się w historii. Jest po prostu "Mistrzem jedynym w swoim rodzaju". Bo na pewno są od niego lepsi, ale piszą innym stylem. Co do postaci tolkienowskich to się po części zgadzam. Elfy były trochę zbyt idealne (wystarczy spojrzeć na elfy Sapkowskiego, od razu widać różnicę). Jednak przeczytawszy podstawowe dzieła Tolkiena wydały mi się one pod maską piękności i dobroci zbyt wyniosłe, pyszne. Nie były w moich oczach idealne. -------------------- "(...) Proszę tylko, żebyście raczyli uważnie przeczytać to, co piszę, zamiast, jak to jest w Polsce we zwyczaju, wydawać opinię nie skażoną znajomością rzeczy".
Rafał A. Ziemkiewicz - "Polactwo" Ot co. 'What this country really needs... right now... is a Doctor' (; |