Jezyki, j.angielski,niemiecki...
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Jezyki, j.angielski,niemiecki...
Fraar |
![]() ![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 8 Dołączył: 06.07.2004 ![]() |
czy znacie jakies jezyki oprocz polskiego,czy uczycie sie jakiegos?
Ja ucze sie niemieckiego poniewarz chce wyjechac do niemiec pracowac,i jeszcze ucze sie angielskiego. -------------------- cze wam wszystkim lp rulez
|
![]() ![]() ![]() |
Yavanna |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 95 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Lubaczów/Kraków Płeć: Kobieta ![]() |
W szkole standardowo - angielski i niemiecki. W przeszłym roku szkolnym zakończyłam czteroletnią szkolną naukę języka rosyjskiego. I tak wiem niezbyt wiele - nauczyciel był niezbyt dobry. Chciałabym w przyszłości kontynuować naukę tego języka, którym w końcu posługują się mieszkańcy mojego ulubionego kraju. Alfabet na szczęście znam, ale czasami z trudem czytam wyrazy rosyjskie ;]
Niemiecki - od kiedy jestem w gimnazjum i pozbyłam się nauczycielki z podstawówki dwa lata temu, która nic nie nauczyła nas przez trzy lata nauki, coraz lepiej mi idzie. Nauczyciel jest świetny. Znam już dużo słówek, orientuję się w tym języku, jednak nie za bardzo go czuję. Gdybym miała kontakt z Niemcem, to zapewne straciłabym głowę i nie wiedziałabym co powiedzieć. Angielski - od dzieciństwa byłam skazana na niego - mój ojciec jest nauczycielem tego języka i równocześnie wielkim jego miłośnikiem. Wydaje mi się, że umiem dużo. Jednak kiedy czytam jakiś artykuł po angielsku lub tekst piosenki anglojęzycznej, to to przekonanie maleje. Ale na pewno ten język będzie moją przyszłością. A, i uwielbiam akcent brytyjski i szkocki, pięknie brzmią =) Amerykański też mi się podoba, ale znacznie mniej. Od czasu, gdy w maju byłam na szkolnej wycieczce na Wegrzech zainteresowały mnie języki z rodziny ugrofińskiej. Czyli m. in. węgierski i fiński. Poczytałam początek podręcznika do nauki węgierskiego i lekko się zraziłam. Mają trudną wymowę. Kiedyś poduczałam się włoskiego. Znam podstawowe zwroty. Tak samo hiszpański. Mam nadzieję, że kiedyś zechce mi się kontynuować naukę tych języków. A tak poza tym to bardzo chciałabym nauczyć się francuskiego. Mam nadzieję, że w liceum to marzenie się spełni. Podoba mi się wymowa =) -------------------- "(...) Proszę tylko, żebyście raczyli uważnie przeczytać to, co piszę, zamiast, jak to jest w Polsce we zwyczaju, wydawać opinię nie skażoną znajomością rzeczy".
Rafał A. Ziemkiewicz - "Polactwo" Ot co. 'What this country really needs... right now... is a Doctor' (; |