Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

[ Drzewo ] · Standardowy · Linearny+

> Merlin, Syriusz I James, czyli powiązania między trzema animagami

Koralina
post 17.07.2004 20:46
Post #1 

Iluzjonista

Grupa: Magiczni Forumowicze

Podczas wakacji pogrążyłam się w lekturze Tezaurusa [trzeba przyznać że zapomniałam pare rzeczy] i znalazłam tam fragment wyrwany z czary ognia o Merlinie:

"mistrz transmutacji, który potrafił przemieniać się w PSA lub JELENIA"

Jak bardzo dobrze wiemy z lektury III tomu w Hogwarcie uczyło się dwóch najlepszych przyjaciół: James Potter - który przemieniał się w jelenia a także Syriusz Black - transmutacja w psa.

Oto pare cech zwierząt w jakie się przemieniają [według własnych spostrzeżeń]:

pies - wierność, zaufanie, przyjaźń

jelen - [nie mam jelenia tongue.gif więc fragment Tezaurusa] w symbolice religijnej jeleń od dawna symbolizuje siły dobra i światłości [s 136]

Co łączy Jamesa, Syriusza i Merlina? Zastanawiam się czy to nie siła charakteru przyczynia się do zwierzęcia w jakie przemienia się czarodziej. Glizdogon pasuje do szczura, Syriusz - dokładnie widać, James też. Z tego wynika, że mamy zilustrowaną postać Merlina, może usłyszymy jeszcze o nim, skoro tyle o nim wiemy?! Zastanawiam się też czy właśnie nie jeleń i pies to zwierzęta w jakie może się przemienić tylko najpotężniejszy czarodziej?! [patrz niżej, patronus potter]

I kolejna sprawa - kulminacyjna, która nadaje wiarygodności tej teori - Patronus Harry'ego to jeleń, i daje sobie głowe obciąć że jego zwierze też okazałoby się jeleniem. Harry może przezwycieżyć Volda dzięki siłą dobra.

No i wiemy jaki był Merlin i czekam na informacje o nim w HBP tongue.gif

Ten post był edytowany przez Koralina: 17.07.2004 20:48

--------------------
user posted image

Tak, zawsze genialna - idealna, muszę być i muszę chcieć. Super luz i już, setki bzdur i już - to nie ja.
I nawet kiedy będę sama, nie zmienię się - to nie mój świat. Przede mną droga którą znam, którą ja, wybrałam sama.
Myslovitz
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

Closed TopicStart new topicStart Poll
Odpowiedzi
madziula
post 18.07.2004 14:06
Post #2 

Kandydat na Maga

Grupa: Magiczni Forumowicze

Hmm...o Merlinie wiem tyle , że to był jakiś potęzny czarodziej,...zancyz jesli chodzi o Hp...a ta krealniet o wiem tez cos tam bylo w hisotrii...mi sie kojarzy cos z czasmi Krola Aertura ale najprawdobopobniej sie myle...bo jestem noga z historii...

Mi tam wogole nie przeszkadza, ze patronus Harego to jeslen...przeciwnie bardzo m isie podoba....ale gdyby Harry mial byc animagiem to jednak moglby byc np...pomyslmy kim moglby byc Potter...(nie bede zakladala nowego tematu) ...ciezko okreslic ...on ma taki ciekawy chrakter..dosyc ciekawy...

a SYRIUSZ I JAMES ....- RUUUUULEZ , FORVER TOGHETER AND EVER ,..... biggrin.gif

--------------------
"....And I give up forever to touch You...'cause I know, that You feel me somehow...You're the closest to heaven that I'll ever be...And I don't wanna go home righ now....
And all I can taste is this moment ...and all I can breathe is your life...'cause sonner or later it's over ...I just don't want to miss You tonight...."

"Życie,choć piekne tak kruche jest, wystarczy jedna chwila, by stracić je..."(*)

"Lece,bo chcę..lece bo życie jest złe,czy są pieniądze czy nie ,lecę bo wolność to zew...Lece bo wciąż Kocham Ciebie
...Kocham Cię..."
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

Posts in this topic

Closed TopicTopic OptionsStart new topic

Kontakt · Lekka wersja
Time is now: 15.05.2025 01:10