Amator Czy Profesjonalista [teatr], co wolicie???
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Amator Czy Profesjonalista [teatr], co wolicie???
anagda |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
czy wolicie oglądać przedstawienia
przygotowane rpzez różne szkolne kółka teatralne, amatorskie, czy chodzić do
profesjonalneogo teatru, gdzie aktorzy za swoje występy dostają kupę
kasy???
ja osobiście wolę amatorów. jest to co prawda duuużo niższy pozionm (choć znam zespól, który można nawet powiedzieć, żę nei widać różnicy). dla mnie tylko wtedy aktorzy grają "od siebie, z duszą". robią to bo lubią, a nei dlateog, że zarabiają na tym pieniądze. jakie jest wasze zdanie??? -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Sihaja |
![]()
|
||
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta ![]() |
Eh to nie tak. Aktorzy, którzy grają w teatrze profesjonalnym też robią to dlatego, że mają taką pasję. A pieniądze, które zarabiają... heh... wiesz, tego nie warto nazwać pieniędzmi. Właśnie wchodzę w to środowisko i przeraża mnie moja przyszła gaża, nawet jako studentki tego kierunku jak narazie. Równie dobrze można powiedzieć, że amatorzy grają dlatego, że chcą się pokazać. Też wiem co mówię, grałam w teatrze amatorskim przez 4 lata i ogromna większość to ludzie, którzy chcą ze sceny (my mieliśmy to szczęście, że graliśmy na scenie teatru profesjonalnego) chcą po prostu pomachać dwóm ciociom i kuzynce. Do tematu: wolę przedstawienia profesjonalne (choć nie zawsze). W profesjonalnym przeważa świadomość tego co się odgrywa, warsztat (który wbrew pozorom jest ważny), pewna dojrzałość sceniczna. A amatorzy - mogą być dobrzy. Mogą być lepsi nawet, ale to sie żadko zdarza. Choć z drugiej strony - patrząc na niektóre amatorskie teatry tańca... Cóż. Takiego poziomu niejedna opera i nie jeden balet by się nie powstydził. Wszystko zależy od ludzi, którzy to tworzą. MisieK: polecam teatr, warto w nim być więcej niż kilka razy w życiu ![]() P.S. Uwierzcie, że aktorem sie nie zostaje dla kasy (zwłaszcza teatralnym). Do tego trzeba mieć pasję, bo długo się nie wytrzyma. Zapewniam, nie jest to zawód lekki, łatwy i przyjemny. Ten post był edytowany przez Sihaja: 12.08.2004 16:29 -------------------- |
||
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 16.05.2025 06:58 |