[ksiazki] Polska Fantastyka, Ziemianski, Piekara, Pilipiuk i inni....
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
[ksiazki] Polska Fantastyka, Ziemianski, Piekara, Pilipiuk i inni....
MisieK |
![]()
|
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No wiec tak, wielu twierdzi, ze polska
fantastyka od dawien dawna stoi na srednim poziomie, ze sie nie rozwija, ze
procz Sapka nikt dobrze nie pisze. A ja zawsze sie z takich ludzi wysmiewam,
bo nie wiedza co sie w srodowisku dzieje, gadaja glupoty, a jeszcze ich
zagranca popiera bo tam znaja tylko Sapka. A tu jest tak: Ziemianski,
Pilipiuk, Piekara, Kossakowska, Brzezinska, Komuda, Motrka, Ziemniak, Dukaj,
Pasynski, Sumik, Dabala... dlugo by jeszcze wymieniac.
Moim ulubiencem jest Ziemianski, z jak dla nie najlepsza polska ksiazka fantasy - Achaja. Wrocil po paru latach(swoja droga polecam opowiadania, po nimi wygral pare Polconow ![]() Pilipiuk zachwycil Polske Jakubem, naszym kochanym zulem, bimbrownikiem i lowca wszeliego rodzaju dziwnych stworzen a takze bomb atomowych i paru innych cacek. Usmiac sie mozna niemilosiernie... Piekara, ten to umie pisac wszystko, i zawsze dobrze, horrorki, fantasy, s-f... wszystko... ale najlepsze z tego wszystkiego jest to, ze powstal Sluga Bozy, III oi nieostatni tom wychodzi na jesieni rowniez, "Lowca Czarownic". No bo co by bylo jakby tak Jesus zamiast zbawic swiat zszedl z krzyza, i wybil pol Jerozolimy w zemscie... Ksiazka sklada sie z paru opowiadan, takze dla ludzi zabieganych, jak ja, idealna:] Kossakowska - jej ksiazki o "aniolach" to jz chyba historia polskiej fantastyki, Bog odszedl i zostawil swiat aniolom, sa rozne anioly, te wazne jak Rafael, i te zwykle, budujace swiat... Dukaj - Katedra, chyba kazdy to zna, jak nie z ksiazi to z filmu, tak to ten sam co zostal nominowany do oskara... a poza tym czlowiek tez ciekawie pisze... Mortka - Zadebiutowal w tym roku ksiazka "Ostatnia Saga", skandynawista i popularyzator RPG... i jak na debiut to mnie zachycil... bo przecie w wiekszosci przypadkow, pierwsza ksiazka jest slabsza od nastepnych... oby tylko pisac mu sie nie odechcialo... To tyle na temat moich ulubionych autorow... wlasciwie moglbym napisac wiecej, strescic i zrecenzowac wam ksiazki, ale ... nie chce mi sie... Ten post był edytowany przez MisieK: 10.08.2004 01:31 -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
![]() ![]() ![]() |
Morgiana |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 11 Dołączył: 26.08.2004 ![]() |
A mi Pilipiuk nie pasuje. Pierwsze opowiadanie, które przeczytałam, rzeczywiście, nawet mnie rozbawiło, ale każde następne było jakieś takie wtórne, mało odkrywcze. Czasami ma się wrażenie, że gdyby autor zapomniał któregoś razu wspomnieć o lejącym się hektolitrami alkoholu, to mielibyśmy trudności z rozpoznaniem jego książki.
Próbowałam jednak ostatnio przełamać to moje negatywne nastawienie i sięgnęłam po "Zagadkę Kuby Rozpruwacza" ale moja opinia pozostaje nie zmieniona. |