Sakrament Bierzmowania
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Sakrament Bierzmowania
voldius |
![]()
|
Unregistered ![]() |
jak podchodzicie/podeszliście do sakramentu dojrzałości wiary?
ja powinienem mieć w tym roku, jednak samemu rezygnuję. uważam, że nie jestem na tyle dojrzały w wierze, abym mógł podejść do tego sakramentu. wydaje mi się, że podejście do niego 'aby tylko zaliczyć', jak robi połowa moich znajomych, jest jeszcze bardziej bolące Boga. Kiedy poczuę się na tyle dojrzały, poczuję tą wiarę w sobie, to podejdę do Bierzmowania. moją niechęć do religii [wiem, że nie powinienem tak pisac, bo to jest niby głupie, ale prawdziwe], wzbudziła nasza siostra. lekcje z nią były straszne. rozumiem, że jeżeli ktoś ma silne wsparcie duchowe z domu, to może przeżyć i złego katechetę. ale ja wsparcie duchowe z domu miałem/mam nikłe. tylko babcia na tyle wierzy, modli się za nas, aby mogła coś zrobić. ale i jej się to nie udało. i w ten sposób, staram się nie obrażać osób, które wierzą [jest to dla mnie głupotą, choć są i wyjątki], bardzo szanuję ich wiarę. bo wiara to rzecz mocno osobista, zawsze o tym wspominam. z drugiej strony jest to też trochę podejście takiego złego buntownika. bo ja rozumiem, że można się buntować bez tego. ale to też jakoś wpłyneło na moją wiarę. i teraz czekam, aż poczuję się na tyle silny i dojrzały aby móc wierzyć. bo ja wierzę, ale jest to tylko jakiś promyk. nie umacniam wiary. ed: szczególnie czekam na głos matoosa, bo on jest silny w wierze i wie co powiedzieć. Ten post był edytowany przez voldius: 05.10.2004 19:03 |
![]() ![]() ![]() |
Zusia =) |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 258 Dołączył: 22.12.2003 Skąd: z jamaici ![]() |
Przyjęcie bądź nie Sakramentu Bierzmowania powinno być moim zdaniem sprawą osobistą każdego chrześcijanina. A w zasadzie dziecka, bo przyjmuje się go jeszcze jako dziecko. Mając 15 czy 16 lat jest się dzieckiem, i nikt nie powie, że nie. A w Prawach Dziecka jest napisane, że dziecko ma prawo do wybrania religii. I jasnym jest, że nie chodzi tu o 5.cio letnie dziecko, bo to jego rodzice podjęli decyzję o religii chrzcząc je. Myślę, że chodzi tu o młodzież w naszym wieku, przystępującą do Sakramentu Bierzmowania. Powinniśmy miec możliwość wyboru, czy i kiedy chcemy być bierzmowani. Jednak wielu rodziców jako argument za zmuszeniem do Bierzmowania bierze to, że nie jesteśmy pełnoletni i nie możemy decydować o sobie.
Według mnie mogą za nas podejmować decyzje we wszystkich kwestiach, ale nie w kwestii religii. Decyzja należy do nas, mamy prawo rozpatrzyć ją w swoim sumieniu. Też miałabym je mieć w tym roku, ale.... Moi rodzice niestety tej zasady nie uznają, i chcą żebym przystąpiła do Bierzmowania. Ja nie mam jednak zamiaru tracić 3 godzin w miesiącu (3x10=30) czyli 30 godzin w roku na uczęszczanie na przygotowania. Niczego się tam nie dowiedziałam póki co, nie dowiem się też później. Kiedyś rozmawialiśmy o rodzinie, że jest ważna w życiu. PRZECIEŻ TO JEST JASNE. Jeśli więc takie tematy mają być tam poruszane, ja rezygnuję. Ale niestety, moi rodzice się na to nie zgadzają, i są gotowi ZAKAZAĆ mi czegoś jeśli nie będę chodziła na te przygotowania.... Uważam, że przyjęcie tego Sakramentu nie jest moim obowiązkiem, póki co nie czuję potrzeby bycia bierzmowaną... -------------------- borufki
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 09:25 |