Sakrament Bierzmowania
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Sakrament Bierzmowania
voldius |
![]()
|
Unregistered ![]() |
jak podchodzicie/podeszliście do sakramentu dojrzałości wiary?
ja powinienem mieć w tym roku, jednak samemu rezygnuję. uważam, że nie jestem na tyle dojrzały w wierze, abym mógł podejść do tego sakramentu. wydaje mi się, że podejście do niego 'aby tylko zaliczyć', jak robi połowa moich znajomych, jest jeszcze bardziej bolące Boga. Kiedy poczuę się na tyle dojrzały, poczuję tą wiarę w sobie, to podejdę do Bierzmowania. moją niechęć do religii [wiem, że nie powinienem tak pisac, bo to jest niby głupie, ale prawdziwe], wzbudziła nasza siostra. lekcje z nią były straszne. rozumiem, że jeżeli ktoś ma silne wsparcie duchowe z domu, to może przeżyć i złego katechetę. ale ja wsparcie duchowe z domu miałem/mam nikłe. tylko babcia na tyle wierzy, modli się za nas, aby mogła coś zrobić. ale i jej się to nie udało. i w ten sposób, staram się nie obrażać osób, które wierzą [jest to dla mnie głupotą, choć są i wyjątki], bardzo szanuję ich wiarę. bo wiara to rzecz mocno osobista, zawsze o tym wspominam. z drugiej strony jest to też trochę podejście takiego złego buntownika. bo ja rozumiem, że można się buntować bez tego. ale to też jakoś wpłyneło na moją wiarę. i teraz czekam, aż poczuję się na tyle silny i dojrzały aby móc wierzyć. bo ja wierzę, ale jest to tylko jakiś promyk. nie umacniam wiary. ed: szczególnie czekam na głos matoosa, bo on jest silny w wierze i wie co powiedzieć. Ten post był edytowany przez voldius: 05.10.2004 19:03 |
![]() ![]() ![]() |
Zusia =) |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 258 Dołączył: 22.12.2003 Skąd: z jamaici ![]() |
nie masz argumentow. tyle.
nie akceptujesz innych, wydaje Ci sie, ze wszyscy musza byc tacy jak Ty. Nawet jezeli wierza w to samo ale inaczej. nie musi sie gromadzic 2 albo 3 zeby byl Duch Swiety. Ale skoro Ty tego nie rozumiesz, trudno. Twoj problem. jestes nietolerancyjny. tyle. Ten post był edytowany przez Zusia =): 08.10.2004 22:03 -------------------- borufki
|
murof |
![]()
|
Uczeń Hogwartu Grupa: czysta krew.. Postów: 187 Dołączył: 05.07.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(Zusia =) @ 08.10.2004 22:01) nie masz argumentow. tyle. nie akceptujesz innych, wydaje Ci sie, ze wszyscy musza byc tacy jak Ty. Nawet jezeli wierza w to samo ale inaczej. nie musi sie gromadzic 2 albo 3 zeby byl Duch Swiety. Ale skoro Ty tego nie rozumiesz, trudno. Twoj problem. jestes nietolerancyjny. tyle. Gdzie dwóch lub trzech gromadzi się w imię moje tam ja jestem pośród nich" (Mt 18). QUOTE Już po raz któryś mam wrażenie, ze ocierasz się powoli o fanatyzm religijny. Matoos - witam w klubie. Widzę, że ciebie też już tak zaklasyfikowali. Nie martw się. Da się z tym żyć, czego przykładem tu obecny. QUOTE Wiesz co mi zawsze imponowało w chrześcijaństwie? To, ze ta religia ma u podstaw miłość do drugiego człowieka. Miłość do drugiego człowieka to nie jest ślepe posłuszeństwo. "Who's the more foolish: the fool or the fool who follows him?" QUOTE Co stracę? Pewnie bardzo mało, bo cóż można stracić nic nie posiadając? Blaise Pascal dowodził, że się mylisz. Możesz poczytać coś o zakładzie Pascala. QUOTE matoos, czasem wydaje mi się, że za daleko posuwasz się w sowjej wierze. tak jak z tym homoseksualizmem. a co by było jakoby, któryś z Twoich największych przyjaciół okazał się być pedałem? olałbyś go? Nie wiem jak matoos, ale gdyby to mój przyjaciel okazałby się gejem - nie zrobiłbym nic, póki by mi nie narzucał się z poglądami. Kiedy ten temat znalazłby się na tapecie - cóż - nie wróżę długiej przyszłości naszej przyjaźni, której wszak jedną z cech są wspólne poglądy... QUOTE Nie masz prawa potępiac innych chrzescijan za to, ze sa inni niz Ty. Nie mozesz mowic, ze nie mogą sie czuc chrzescijanami bo costam, bo postępują inaczej. Każdy ma prawo inaczej swą wiarę czuc i pielęgnować, moze decydowac o sobie. Jeśli ktoś gra Bluesa a mówi o sobie "Hip-Hopowiec" to znaczy, że kłamie. Bo nie stosuje się do zasad tworzenia muzyki hiphopowej. Jeśli ktoś wierzy w swoją-interpretację-biblii-lub-innej-religii a mówi o sobie "Chrześcijanin" to znaczy, że kłamie. Bo nie stosuje się do zasad wiary Chrześcijańskiej. QUOTE(kelyy @ 09.10.2004 20:32) Wiesz co Matoos, ja przeczytałam cały temat, śledziłam wasze posty. Może nie na pamięć, ale wydaje mi się, że w pewnej kwestii nie do końca masz rację, może się mylę. Mówisz, że Zusia nie może nazywać się chrześcijanką, pomijam tę kwestię, chodzi mi o to, że protestanci to nie jest inne wyznanie, bo ich księża mogą brac sluby itede... a są chrześciujanami. Istnieje coś takiego jak rozłam chrześcijaństwa i to nie znaczy, że skoro my jesteś katolicy, a ktoś tam np. protestani, to wszyscy jesteśmy chrześcijanami, bo nasza wiara opiera się na tym samym, czyli bibli. Być może nie ma odłamu chrzescijaństwa, która nie uznaje, tu cytuje "cudów Jezusa", to gdyby jednak takowe istniało, to Zusia może sie nazywać chrześcijanką. Może nie wiesz, ale Chrześcijaństwo to nie wiara oparta na Biblii, tylko wiara w Jezusa Chrystusa, jako Syna Bożego, a więc i w jego cuda. Wszak Żydzi, Muzłumanie też opierają wiarę na Biblii (jedni bardziej, drudzy mniej) -------------------- - Oj, nie wolno rzeczy wielu,
Kiedy celem jest - brak celu... (Zwłaszcza, jeśli duszy nie ma - I to wszystko na ten temat). |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 10:08 |