Dobro I Zło, czy aby napewno
dostrzegasz różnice?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Dobro I Zło, czy aby napewno
dostrzegasz różnice?
Puszczyk |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 236 Dołączył: 14.05.2004 Skąd: się biorą dzieci ? :P Płeć: Mężczyzna ![]() |
To chyba odpowiednia kategoria
Założyłem ten temat, bo chciałbym rozpatrzyć kwestie - "czy każde z was umie się w odpowiedniej chwili zorientować gdzie istnieje granica między dobrem a złem? Czy rozróżniacie je na podstawie : źli - krzywdzą , dobrzy - żyją w zgodzie; czy może umiecie to wytłumaczyć głębiej. Zauważyłem ponad to, że znaczna większość młodzieży staje się potencjałem na degeneratów i jakby to ująć... no "złych". Więc czy każdy z was dostrzega granice? I jak rozumiecie wyrażenie - "czyste zło"? -------------------- ..
![]() |
![]() ![]() ![]() |
matoos |
![]()
|
![]() Wytyczający Ścieżki Grupa: czysta krew.. Postów: 1878 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Ztond... Płeć: Mężczyzna ![]() |
A ja ci mówię że życzenie komuś śmierci także
jest złem. I jakbyś czytał uważnie to może byś zajarzył o co mi chodzi.
QUOTE Jeśli zabijasz kogoś w samoobronie to
nie jest złe A dlaczego? Człowiek nie żyje. Myślisz że nikt nie będzie po nim płakał? On też miał rodzinę, może dziecko... Czemu to nie jest złe? Może dobre? Rzeczywiście, tak samo jak dobrem jest nienawidzić kogoś czy życzyć mu śmierci. Jest coś takiego jak mniejsze zło i większe zło. Ale i jedno i drugie jest złem i należy ich unikać. Kolejny raz nie będę się powtarzał. Jak nie chcesz zrozumieć to nie zrozumiesz. Twój problem. A i jeszcze QUOTE Ktoś chce cię zabić a ty masz się stać
i gapiś ??? A gdzie ja powiedziałem coś takiego? Powiedziałem tylko że nawet jeśli zabijesz kogoś w obronie własnej to też będzie złe. Mniej złe niż gdybyś to zrobił specjalnie i z premedytacją, ale nadal złe. To że się bronisz nie uczyni z morderstwa czegoś dobrego. Ten post był edytowany przez matoos: 18.10.2004 09:06 -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 05:02 |