Dobro I Zło, czy aby napewno
dostrzegasz różnice?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Dobro I Zło, czy aby napewno
dostrzegasz różnice?
Puszczyk |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 236 Dołączył: 14.05.2004 Skąd: się biorą dzieci ? :P Płeć: Mężczyzna ![]() |
To chyba odpowiednia kategoria
Założyłem ten temat, bo chciałbym rozpatrzyć kwestie - "czy każde z was umie się w odpowiedniej chwili zorientować gdzie istnieje granica między dobrem a złem? Czy rozróżniacie je na podstawie : źli - krzywdzą , dobrzy - żyją w zgodzie; czy może umiecie to wytłumaczyć głębiej. Zauważyłem ponad to, że znaczna większość młodzieży staje się potencjałem na degeneratów i jakby to ująć... no "złych". Więc czy każdy z was dostrzega granice? I jak rozumiecie wyrażenie - "czyste zło"? -------------------- ..
![]() |
![]() ![]() ![]() |
Kwas |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 36 Dołączył: 09.08.2004 ![]() |
Nie MAtoos to ty nic nie rozumiesz...
Zło jest złem-nie ma czegoś takiego jak mniejsze zło. QUOTE A dlaczego? Człowiek nie żyje. Myślisz
że nikt nie będzie po nim płakał? On też miał rodzinę, może dziecko... Czemu
to nie jest złe? Może dobre? Rzeczywiście, tak samo jak dobrem jest
nienawidzić kogoś czy życzyć mu śmierci. Tak jak powiedział Katon: QUOTE To zło wynika z natury świata, nie z
naszej winy Musiałeś tak zrobić.CZy zwierze,które zabija inne oczywiście dla pozywienia robi źle?Moze zwierze które zabił miało młode i teraz zginął? Zabiłem kogoś w samoobronie i co mnie obchodzi ze rodzina bedzie po nim płakać?Lepiej po nim niz po mnie.Jego rodzina by nie mniała od mnie wyzutów gdyby wiedziala jaki z tego gościa był skurw*** i ze chcial mi krzywde wyządzić Nie robie żle taka jest kolej rzeczy sam do tego doprowadził to on sobie wyządził zło,ale nie tylko sobie bo zmusił innych do samoobrony oni przez niego cierpieli.Innych kzywdził.Przemyśl to... QUOTE A
ja ci mówię że życzenie komuś śmierci także jest
złem A ja ci mówie ze nie jest ![]() JA bym czegoś takiego w afekcie nie powiedział... Zyczyłbym komuś kto mnie naprawde drenczyl śmierć z premedytacją i z pełną świadomością co mówie po prostu chcialbym aby ta osoba zdechła... Jeszcze nigdy nie mniałem takiej sytuacji ale wydaje mi się ze tak bym wlaśnie postąpił.Bez zadnych skrupułów.Bez poczucia winy.Czy sendzia ma jakieś poczucie winy skazując winnego... Nie bo nato se zasluzył.Chociaz ludzie zawsze mogą się mylić dlatego powiem co napisał JRR Tolkien: Nie wydawaj dla nikogo wyroków śmierci bo nie mozes ozywić tych co na zycie zaslugują.Gdyby Frodo zabił Goluma to jego misja by się nie powiodła. Tak więc uwazam ze co do zyczenia śmierci masz racje,poprostu zrobiłbym zło i postąpił w opisany prze ze mnie sposób wiem ze to złe ale i tak bym tak postąpił. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 05:02 |