O Papierosach...
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
O Papierosach...
Serena |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 17 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: KCN ![]() |
Na pewnym forum,
ten temat wywolal burzliwa dyskusje...Jestem ciekawa czy tu tez tak
bedzie...Co myslicie o paleniu i papierosach?Palicie?Niecierpicie tego
zapachu?Czekam na wypowiedzi!
|
![]() ![]() ![]() |
Nimfka |
![]() ![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 322 Dołączył: 10.08.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
No pewnie, w taki sposób tez mozna
pojmować to przykazanie, ale mi najzwyczjniej w świecie chodziło o to, że w
wieku 18-stu lat jestesmy już dorośli i możemy sami podejmować niektóre
decyzje... Ja sie ustosunkowałam to sprawy przyzeczenia przy komunii, nie
chodziło mi o grzechy, przecież to zupełnie inna kwestia. A tak w sumie, jak
Kościół może delikatniej podejść do jakiegokolwiek grzchu, jesli bierze się
z nałogu? Kazdy grzech ma taką samą "wartość" w oczach Boga.
Ten post był edytowany przez Nimfadora: 25.11.2004 21:33 -------------------- |
murof |
![]()
|
Uczeń Hogwartu Grupa: czysta krew.. Postów: 187 Dołączył: 05.07.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(Nimfadora @ 25.11.2004
21:31) No pewnie, w taki
sposób tez mozna pojmować to przykazanie, ale mi najzwyczjniej w świecie
chodziło o to, że w wieku 18-stu lat jestesmy już dorośli i możemy sami
podejmować niektóre decyzje... Osiemnastka to nie jest jakaś magiczna granica. To tylko umowa. QUOTE A
tak w sumie, jak Kościół może delikatniej podejść do jakiegokolwiek grzchu,
jesli bierze się z nałogu? Kazdy grzech ma taką samą "wartość" w
oczach Boga. Posłuchaj - Bóg - mówiąc wprost - leje na nasze grzechy w znaczeniu "uczynku". Wisi mu to, bo choćbyśmy nie wiadomo co robili - zaszkodzić mu nie możemy. Pojęcie grzechu to odejście od Boga i jego nauki, ale służy nam. Bóg jest szczęściem, a my odchodząc od niego - odchodzimy od szczęścia. Grzechem jest dobrowolne odejście od przykazań Bożych. Tak więc jak myślisz sobie: "Fajnie tak palić - to jest kul - zapalę sobie jak przyjdę do domu" z dużym prawdopodobieństwem grzeszysz. Jeśli jednak nikotyna oddziaływuje na ciebie i poprostu sięgasz i palisz - cóż - czy to można nazwać "dobrowolnym" zachowaniem? To nie jest tak, że mamy napisane, że od jednego papierosa do dwu - można palić, a więcej nie. Bóg powiedział: "Na podstawie słów twoich będziesz osądzony, na podstawie słów twoich będziesz uniewinniony". Oznacza to tylko tyle, że każdy z nas stanie przed Panem i będzie mu się tłumaczył. A Bóg osądzi nas na podstawie tej rozmowy. -------------------- - Oj, nie wolno rzeczy wielu,
Kiedy celem jest - brak celu... (Zwłaszcza, jeśli duszy nie ma - I to wszystko na ten temat). |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 14.05.2025 20:27 |