Haiku, jak nie lubisz, nie
wchodź...
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Haiku, jak nie lubisz, nie
wchodź...
żaba |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 146 Dołączył: 06.12.2003 Skąd: obsypany różanym kwieciem Olsztyn...(pff jasne =P) ![]() |
EDIT : Jeśli ktoś chcę czytać moją
"poezję"(
![]() ![]() ![]() No to może najpierw małe wyjaśnienie dla tych, którzy nie wiedzą co to jest. Haiku - krótki, trzylinijkowy(lub więcej), nierymowany wiersz, forma zrodzona i kultywowana do dziś w Japoni, a obecnie coraz powszechniejsza na całym świecie. A teraz moja twórczość ![]() 1. Codziennie Jadąc na wielbłądzie przemierzam pełną pustynię... mych marzeń 2. Opadam z sił i leżę leżę i czekam by słońce wtopiło mnie w niezapomniany koloryt brązu ziemi 3. Leży leży na zimnej pościeli ręcę jej zimne oczy zamknięte światło drzwi odeszła 4. Budząc się nad ranem układam kolejne zwrotki życia 5. Idąc po ulicy przyciąga mój wzrok wtapia się powoli w mleczną poświatę 6. Zawsze oceniam ludzi po "okładce" A moja przyjaciółka Jest brzydka Narazie tyle...a potem jak się spodoba może trochę więcej. Proszę o opinie, o dobrę rady itp. ![]() Ten post był edytowany przez żaba: 12.12.2004 12:45 -------------------- „I nagle zdałam sobie sprawę, jak bardzo jestem próżna; jak próżni jesteśmy wszyscy i jak wielką wagę przypisujemy sobie samym, naszemu istnieniu w świecie, które tak naprawdę ma znaczenie jedynie dla paru najbliższych. A może nawet i to znaczenie przeceniamy? A nawet jeśli nie, to czymże ono jest wobec milionów tych, którym nasz los jest obcy i najzupełniej obojętny; którzy o tym, że w ogóle jesteśmy, nawet nigdy się nie dowiedzą? Tysiące, miliony takich jak ja dziewcząt i chłopców – tak samo przecież jak ja ważnych i niepowtarzalnych – mogłoby zniknąć w jednej chwili jak jakiś obłok albo tęcza i czy to by cokolwiek zmieniło? Czy świat by przez to przestał istnieć? Wszystko by nadal biegło już utartym torem, a po zimie, jak zwykle, zakwitłyby kwiaty... Z jaką siłą dotarła do mnie ta brutalna prawda! Ta oczywista prawda, którą tak łatwo jest przeoczyć, przez to, że taka oczywista...”
Helena Saniewska –Mały wielki świat Mój blog |
![]() ![]() ![]() |
żaba |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 146 Dołączył: 06.12.2003 Skąd: obsypany różanym kwieciem Olsztyn...(pff jasne =P) ![]() |
Aj...pomyślałam, że może coś jeszcze
dorzucę...mam dziś wenę
![]() 1.Czerwony Czerwony - kolor miłości? A on leży tu bezwładnie I krwawi Niebo czerwone Płacze A dym czarny je przesłania Czerwony - kolor miłości? Lustro rozbite Czerwony ręcznik w łazięnce A był kiedyś biały Czerwony - kolor miłości? 2.Kochankowie ![]() Chmur czarnych kłęby Nad lasem się posuwają Lecz oni na to nie zwarzają Nie obchodzi ich świat Tylko jego cząstka Dwa ciała Zwarte w miłosnych pląsach 3.Anielska wolność W nocy Przyszedł do mnie anioł I powiedział żebym wytrzymała że jeszcze trochę że to mnie nie zniszczy Mówił coś jeszcze ale już nie słyszałam Dziwnie zimno się zrobiło Aż poczułam ciepły oddech na szyi I tylko już światło pamiętam... 4.Most życia Płynę przez życię po prostej lini Trzymam się tego prostego sznurka idę po tym prostym moście Ale "dość" Nie krzyczę A szepcę I deska łamie się pod ciężarem tych słów 5.Fiołki przesłaniają życie Główa mnie boli Tracę poczucie czasu A to wszystko ze smutku I tylko fiołkowe oczy przede mną Wilgotne fiłokowe niebo 6.Wyśnione morze Te fale Te mewy Ten piasek Wiruję i krążę Po nieskończonych błogościach Ale otworzyłam oczy I zobaczyłam miasto 7.Pożegnanie Niebo żegna się ze mną a jego łzy są czerwone Ja wiem, że to ostatni raz... 8. Bawełna - marzenia Ja wszystko mam z bawełny 9. Życie to kłębek wydarzeń rozwijający powoli swe nitki... 10.Pierwsze wrażenie Patrzę na niego I myślę o życiu O wielkich rzeczach przyjaźni i męstwie Jego postura Zlewa się z całością W kamienny mur dobroci Patrzę na niego I myślę o życiu Stram się wejśc w jego umysł I strach mnie ogarnia Czerwone oczy Patrzą nie męstwem i przyjaźnią A zemstą I mam na to dowody Bardziej czerwone niż żółte paznokcie 11.Przepis Weź troszkę kolorów Ziemi i nieba kolorów życia Przyjaźni,dobroci I zmieszaj w sercu...nie za mocno A twój świat będzie inny Kolorowy jak niebo i ziemia Chyba że za mocno mieszałeś Wtedy nie ujrzysz kolorów Lecz szarość Początkującą z serca człowieka No to na tyle...proszę o komentarze... ![]() ![]() ![]() Ten post był edytowany przez żaba: 10.12.2004 22:38 -------------------- „I nagle zdałam sobie sprawę, jak bardzo jestem próżna; jak próżni jesteśmy wszyscy i jak wielką wagę przypisujemy sobie samym, naszemu istnieniu w świecie, które tak naprawdę ma znaczenie jedynie dla paru najbliższych. A może nawet i to znaczenie przeceniamy? A nawet jeśli nie, to czymże ono jest wobec milionów tych, którym nasz los jest obcy i najzupełniej obojętny; którzy o tym, że w ogóle jesteśmy, nawet nigdy się nie dowiedzą? Tysiące, miliony takich jak ja dziewcząt i chłopców – tak samo przecież jak ja ważnych i niepowtarzalnych – mogłoby zniknąć w jednej chwili jak jakiś obłok albo tęcza i czy to by cokolwiek zmieniło? Czy świat by przez to przestał istnieć? Wszystko by nadal biegło już utartym torem, a po zimie, jak zwykle, zakwitłyby kwiaty... Z jaką siłą dotarła do mnie ta brutalna prawda! Ta oczywista prawda, którą tak łatwo jest przeoczyć, przez to, że taka oczywista...”
Helena Saniewska –Mały wielki świat Mój blog |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 14.05.2025 03:31 |