Święta Bożego Narodzenia.
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Święta Bożego Narodzenia.
murof |
![]()
|
Uczeń Hogwartu Grupa: czysta krew.. Postów: 187 Dołączył: 05.07.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
"Święto Bożego Narodzenia, o
pogańskich korzeniach i chrześcijańskiej treści, obrastało przez wieki
zwyczajami różnych kultur i narodów, co ma również wyraźny kulinarny wymiar.
W ten dzień robimy rachunek sumienia i spichlerza. Zastanawiamy się, co możemy przeznaczyć na przyszłoroczny siew, a co do zjedzenia. Dlatego w świątecznej izbie nie mogło zabraknąć niczego, co ziemia urodziła. Snopków zboża w kątach, siana pod obrusem, owoców z sadu, choćby w postaci suszu. Dodatkowy talerz przeznaczony był dla tych bliskich, którzy odeszli. Wcześniej należało zaprosić samotnych i podróżnych, resztki po wieczerzy wigilijnej zanieść do obory, a resztę rozrzucić w sadzie i na polu. Jezus rodzi się w stajence - wszak prawdziwym królom protoków jest zbędny. Dlatego rękami i nogami bronię się przed traktowaniem wieczerzy wigilijnej jako ekskluzywnej kolacji. To nie czas na kryształ i porcelanę, bo nie bogactwo stołu stanowi o tym wieczorze. I jakby przeciw swojej kucharskiej duszy, która w długie jesienne wieczory każe mi wymyślać, czym to ugoszczę najbliższych w wigilijny wieczór, apeluję: mniej wyżerki - więcej miłości!" Maciej Kuroń Potrawy na Boże Narodzenie No właśnie. Jakieś ciekawe zwyczaje? Poznański Gwiazdor? A może Mały Jezusek? Kto przynosi prezenty? Czy obchodzicie święta tradycyjnie? A może robicie coś ekstrawaganckiego? Co wam o świętach przypomina? Czujecie już ten nastrój, czy może odwrotnie - zupełna pustka? Brakuje śniegu? I czyje to właściwie święto? Czy Mikołaj ukradł święta Jezusowi? -------------------- - Oj, nie wolno rzeczy wielu,
Kiedy celem jest - brak celu... (Zwłaszcza, jeśli duszy nie ma - I to wszystko na ten temat). |
![]() ![]() ![]() |
Nimfka |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 322 Dołączył: 10.08.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(kkate @ 17.12.2004
15:08) Ogólnie jest miła
atmosfera... ale nie lubię tych wszystkich świątecznych reklam i promocji,
gdzie Mikołaj pije Pepsi i robi zakupy w Tesco, tańcząc przy tym jakiegoś
połamańca ![]() Ostatnio rozbroiło mnie, kiedy w połowie października w miejscowym hipermarkecie pojawiły się ozdoby świąteczne... Przed 1 listopada, obok zniczy, leżały sobie bombki, łańcuchy i takie tak pierdołki. Im bardziej się starzeje tym święta są dla mnie mniej magiczne. Nie chce mi się już latać za prezentami, nie powoduje to we mnie takich emocji jak kiedyś. Boże, a co bedzie za 20 lat? Pozdrawiam. ![]() -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 07:21 |