Święta Bożego Narodzenia.
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Święta Bożego Narodzenia.
murof |
![]()
|
Uczeń Hogwartu Grupa: czysta krew.. Postów: 187 Dołączył: 05.07.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
"Święto Bożego Narodzenia, o
pogańskich korzeniach i chrześcijańskiej treści, obrastało przez wieki
zwyczajami różnych kultur i narodów, co ma również wyraźny kulinarny wymiar.
W ten dzień robimy rachunek sumienia i spichlerza. Zastanawiamy się, co możemy przeznaczyć na przyszłoroczny siew, a co do zjedzenia. Dlatego w świątecznej izbie nie mogło zabraknąć niczego, co ziemia urodziła. Snopków zboża w kątach, siana pod obrusem, owoców z sadu, choćby w postaci suszu. Dodatkowy talerz przeznaczony był dla tych bliskich, którzy odeszli. Wcześniej należało zaprosić samotnych i podróżnych, resztki po wieczerzy wigilijnej zanieść do obory, a resztę rozrzucić w sadzie i na polu. Jezus rodzi się w stajence - wszak prawdziwym królom protoków jest zbędny. Dlatego rękami i nogami bronię się przed traktowaniem wieczerzy wigilijnej jako ekskluzywnej kolacji. To nie czas na kryształ i porcelanę, bo nie bogactwo stołu stanowi o tym wieczorze. I jakby przeciw swojej kucharskiej duszy, która w długie jesienne wieczory każe mi wymyślać, czym to ugoszczę najbliższych w wigilijny wieczór, apeluję: mniej wyżerki - więcej miłości!" Maciej Kuroń Potrawy na Boże Narodzenie No właśnie. Jakieś ciekawe zwyczaje? Poznański Gwiazdor? A może Mały Jezusek? Kto przynosi prezenty? Czy obchodzicie święta tradycyjnie? A może robicie coś ekstrawaganckiego? Co wam o świętach przypomina? Czujecie już ten nastrój, czy może odwrotnie - zupełna pustka? Brakuje śniegu? I czyje to właściwie święto? Czy Mikołaj ukradł święta Jezusowi? -------------------- - Oj, nie wolno rzeczy wielu,
Kiedy celem jest - brak celu... (Zwłaszcza, jeśli duszy nie ma - I to wszystko na ten temat). |
![]() ![]() ![]() |
Seiya |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 80 Dołączył: 04.01.2004 ![]() |
Phi?! Atmosfera? Jaka do cholery
amosfera?! macie na myśli te komercyjne ozdóbki, które wiszą na prawie
każdym sklepie już od połowy listopada żeby przyciągać klientelę? A może
niebieskiego mikołaja, który chce z tobą pepsi pić.
Moja babcia przebiła wszystko- dała mi 50zł, kazała kupić sobie prezent i włożyć pod choinkę, że niby od niej, bo boi się że nie trafi. To jaka choinke w ogole te prezenty kupowac? Wole niespodzianki i nerwowe rozrywanie papieru. Miejsca przy stole dla zbłakanego wędrowca. A ojca przy stole brakuje, bo sobie pływa na statku i będzie jeść kurczaka z Filipińcztykami. Taka praca jak mawiają. -------------------- Róże, ich płatki...Nasze matki- matki miłości, matki ludzkości...
|
GrimmY |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2510 Dołączył: 08.07.2004 Skąd: z miejsca, gdzie stało zomo. Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(Seiya @ 17.12.2004 10:43) Phi?! Atmosfera? Jaka do cholery
amosfera?! macie na myśli te komercyjne ozdóbki, które wiszą na prawie
każdym sklepie już od połowy listopada żeby przyciągać klientelę? A może
niebieskiego mikołaja, który chce z tobą pepsi pić. Moja babcia przebiła wszystko- dała mi 50zł, kazała kupić sobie prezent i włożyć pod choinkę, że niby od niej, bo boi się że nie trafi. To jaka choinke w ogole te prezenty kupowac? Wole niespodzianki i nerwowe rozrywanie papieru. Miejsca przy stole dla zbłakanego wędrowca. A ojca przy stole brakuje, bo sobie pływa na statku i będzie jeść kurczaka z Filipińcztykami. Taka praca jak mawiają. tak a propos komercjalizacji sfiont. moze i sa one skomercjalizowane w ciul i na potege, ale dzieki temu kilkadziesiat tysiecy osob ma co roku prace, dzieki ktorej moga jakos wyzyc. -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 07:20 |