Anarchia..., ...idiotyzm, utopia,
czy "lek na zło"
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Anarchia..., ...idiotyzm, utopia,
czy "lek na zło"
Grajek no. 9 |
![]() ![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 7 Dołączył: 06.12.2003 Skąd: Legnica ![]() |
Witam!
Z góry chcę zaznaczyć, iż gdyby temat taki już istniał, bądz zostałoby to poruszone w innym topicu, to prosze o w miarę szybkie skasowanie mojego tematu. Przejde więc do sedna... Konia z rzędem temu, kto by nie otarł sie o to zjawisko... Czy wg Was anarchię można nazwać ustrojem? Czy jest ona dobra lub zła? Jak traktujecie zwolenników owego zjawiska? No a teraz czas na moje skromne zdanie na ten temat... Otóż uważam, że anarchia to coś mglistego i nierealnego. Nie mogłaby ona istnieć ponieważ anarchia = chaos = niebezpieczeństwo. Niemożliwa jest też z tego powodu, gdyż brak kodeksu prawnego toleruje przestępczość, a szczerze wątpie w to, żeby jakaś osoba więdząca o tym, że nic jej nie grozi, nie pragnęłaby bogactwa, władzy, bądź też innej rzeczy należącej do kogoś. Lecz nie przekreślam ludzi wierzących w ten "ustrój" bo każdy powinniem w coś wierzyc, lecz powinien się w odpowiednim czasie opamiętać i zadać sobię pytanie czy to w co wierzy jest na pewno właściwe. A najlepszym tego przykładem jest komunizm, on z założenia też był dobry, ba! wspaniały wręcz, lecz jak na tym wyszedł świat nie musze chyba wspominać... Rozważmy więc "na spokojnie" ów temat... -------------------- "Jeśli jest coś niemożliwego do zrobienia powiedzcie to komuś kto o tym nie wie, a on to za was zrobi."
A. Einstein "Aby żyć z sąsiadami w zgodzie potrzebny jest mur, pod warunkiem, że jest on cmentarny" W. Churchill "Jeśli zabijesz człowieka, będziesz mordercą. Zabij wielu, a będziesz bohaterem. Zabij wszystkich a jesteś ulubieńcem bogów, lub poważnie niezrównoważony." |
![]() ![]() ![]() |
ANASTAZJA BLACK |
![]() ![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 135 Dołączył: 06.07.2004 ![]() |
eeee.......
nie mam zdania na temat anarchii. narazie. nie interesuje mnie to. bo to chyba związane z historią. za którą nie przepadam. wiem tyle o ustrojach politycznych co wiatrak o pierniku. Ale mogę stwierdzić, iż te wszystkie ustroje, ogółem są do kitu. No bo, cesarstwo. Chociażby (wiem że nie na temat, ale...) to głupie cesarstwo.Kto to widział, żeby jakiś niekoniecznie mądry koleś zarządzał całym ogromnym krajem? Idiotyczne. Już wolę demokrację, chociaż tu korupcja i takie tam ![]() To jest temat na myslenie, a teraz jest przerwa. Od szkoły ![]() ![]() ![]() i... dlaczego "na spokojnie" jest w cudzysłowiu....? -------------------- SADZONKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (Osioł, "Shrek2")
http://img.photobucket.com/albums/v480/kka...hp/sadzonki.jpg obrazek w sygnaturce nie przekracza 200x200 |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 06:28 |