Narrenturm, Boży Bojownicy, AS i
jego nowe "dzieła"...
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Narrenturm, Boży Bojownicy, AS i
jego nowe "dzieła"...
Hagrid |
![]()
|
![]() Historyk Forumowy Grupa: czysta krew.. Postów: 1225 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Szczytno/Olsztyn (Apliakcja Radcowska) Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie będę tutaj nawiązywał do powieści
wiedźmińskiej dlatego zakładam nowy temat. W zasadzie chciałbym napisać przy
tej okazji nie tyle o samych książkach ale o zmarnowanych szansach Sapka na
zostanie pisarzem miary światowego formatu.
Cała powieść jest sprytnym pomysłem na zbicie kapitału na okolicznych rynkach tak żeby w Czechach gdzie jest bardzo popularny sprzedać jak najiecej. Geograficzny rejon przez niego wybrany to styk trzech różnych kultur- polskiej, czeskiej i niemieckiej. Przeszkodą w przebiciu na rynek anglosaski jest pełen "kaprysów" styl. co chwilę pojawiają się żarty z niższej półki, nie pasujące do ncizego aluzje do seksu, połączone z watkiem historycznym. Na przesyconym literaturą rynku fantasy nie ma miejsca dla niejednoznacznych gatunkowo pisarzy ze Wschodu. Przygody Rainmara to chyba krok w złym kierunku... Ten post był edytowany przez Hagrid: 09.04.2005 18:17 -------------------- Dobro zawsze zwycięża, bo zło niszczy się samo!
|
![]() ![]() ![]() |
Yavanna |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 95 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Lubaczów/Kraków Płeć: Kobieta ![]() |
Nowa trylogia Sapkowskiego nie jest już oczywiście "Wiedźminem", jednakże chętnie przeczytałam obie dotychczasowe książki. Od samego początku było wiadomo, że nie będzie to powieść na miarę sagi, ale nie jestem pewna czy Sapkowski utrafił w gusta czytelników tym razem.
Co mnie najbardziej zraziło w tychże książkach, to przedstawianie wszystkich księży katolickich tamtych czasów w złym świetle. Przeczytałam, zamyśliłam się i doszłam do wniosku, że wszyscy księża w tamtych czasach byli co do jednego pijakami, rozpustnikami, chcącymi za wszelką cenę dorwać się do władzy. Owszem, w czasach średniowiecza nie brakowało takich beznadziejnych przypadków być może stanowiących większość (na przykład autentyczna postać biskupa Konrada), ale chyba nie każdy ksiądz był wtedy tylko oficjalnie sługą Bożym, a nieoficjalnie robił, co każdy świecki człowiek? Było jeszcze wiele takich zgrzytów, które zraziły mnie do tych książek. Jednakże to, co pozostało niezmienne, to niepowtarzalny styl Sapkowskiego. I to chyba właśnie on przyciągnął mnie najmocniej do nowej powieści i sprawił, że mam ochotę przeczytać ostatnią odsłonę trylogii - "Lux perpetuę". Mam nadzieję, że Sapkowski zakończy trylogię zgrabnie. Ten post był edytowany przez Yavanna: 17.04.2005 23:13 -------------------- "(...) Proszę tylko, żebyście raczyli uważnie przeczytać to, co piszę, zamiast, jak to jest w Polsce we zwyczaju, wydawać opinię nie skażoną znajomością rzeczy".
Rafał A. Ziemkiewicz - "Polactwo" Ot co. 'What this country really needs... right now... is a Doctor' (; |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 10.05.2025 03:46 |