Nie!, Nieee! Ja już nie
mogę!
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Nie!, Nieee! Ja już nie
mogę!
Pottero |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 13 Dołączył: 24.04.2003 Skąd: Rybnik ![]() |
Nie, to już naprawdę jest przegięcie! Czepiacie się mnie, że krytykuję stronę za to, że informacje są na niej dość rzadko, a jeżeli już się pojawiają, są „po czasie”. Teraz jednak mam do tego pełne prawo. Dziś zobaczyłem na stronie newsa dotyczące tego, że „Harry Potter” jest plagiatem „Akademii pana Kleksa”! Przecież o tym pisały już na początku lipca „Fakty i Mity”, od których to wszystko się zaczęło, następnie „Angora” przedrukowała ten fragment i na jej łamach rozegrała się batalia pomiędzy tymi, którzy twierdzą, że „Harry Potter” ma się do „Kleksa” jak piernik do wiatraka, a tymi niewypałami, którzy uważali, że jest to plagiat. Wypowiadali się fani i antyfani Harry’ego, wypowiadali się także profesorowie szanowanych polskich uniwersytetów. W mniej więcej tym samym czasie na wielu polskich interentowych forach trwały dyskusje dotyczące tego tematu. Wiem, bo sam brałem w takowych udział. Sprawa ta dotarła nawet do Wielkiej Brytanii, w której również wzbudziła pewne kontrowersje.
Cóż. Nie pozostaje mi chyba nic innego, jak odwiedzać tę stronę raz w tygodniu, gdy będzie już trochę więcej newsów, albo zaprzestanie odwiedzania tej strony po trzech latach, bo NIC CIEKAWEGO NA NIEJ JUŻ NIE MA! -------------------- „Jeden, dwa - Freddy idzie po ciebie.
Trzy, cztery - zarygluj dokładnie drzwi. Pięć, śześć - krucyfiks w rękę weź. Siedem, osiem - czuwaj do późna w noc. Dziewięć, dziesięć - nie zaśniesz nigdy już!” |
![]() ![]() ![]() |
MalGanis |
![]()
|
Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 174 Dołączył: 12.04.2005 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tak, mam uwierzyć że Rowling czytała jakiegoś tam Kleskla, przecież Rowling nie zna polskiego, a wątpie żeby takie bzdury były tłumaczone na angielski. Po za tym JAKI związek może mieć ten cały Kleskl z HP? Przecież to jest tylko bajeczka dla malutkich dzieci, a HP to wkońcu Fantasy! No i Rowling pisała HP w bardzo trudnym dla siebie okresie HP, nie miała pieniędzy ponoć mieszkała na jakimś strychu ze szczurami itd. I KUPIŁA SOBIE KLESKLA! Na pewno! Zresza na początku Rowling nie miała nawet zamiaru wydać tej książki... NIKT nie chciał jej wydać tak naprawdę, bo każdy obawiał się utraty forsy, zresztą tak było w większości przypadków, kiedy ktoś napisał książkę ktora opowiada o mało przyziemnych sprawach i jednocześnie nie jest kierowana do najmłodszych. Powiesić głupców, którzy uważająże HP to plagiat.
Aha, ja czytam czasami Angore, i artykułu nie czytałem o tym, że HP to plagiat, chociaż w tej gazecie jest dużo niekiedy o HP... Na pewno napisałbym im maila! Ten post był edytowany przez MalGanis: 18.04.2005 09:44 |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 10.05.2025 23:35 |