Habemus Papam!, Benedykt XVI
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Habemus Papam!, Benedykt XVI
Magya |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 874 Dołączył: 01.08.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
Habemus Papam!
![]() -------------------- Motylem jestem.
![]() Członkini The Marauders - fanklubu Huncwotów |
![]() ![]() ![]() |
Nes |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 195 Dołączył: 26.02.2004 Skąd: Szczytno ![]() |
hm, to ze szanowalem papieza nie oznacza np. ze sie z nim zgadzalem w kazdej kwestii.
nie mam nic przeciwko antykoncepcji i kaplanstwu kobiet. natomiast celibat uwazem za niepotrzebny. Yavanna nie sadze zebyt te rzeczy bylyby 'nie do przyjecia i zniszczylyby wiare'. :/ -------------------- ![]() "Gryffindor - You're brave, but you'll probably die by 20." |
Yavanna |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 95 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Lubaczów/Kraków Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(Nes @ 20.04.2005 15:54) hm, to ze szanowalem papieza nie oznacza np. ze sie z nim zgadzalem w kazdej kwestii. nie mam nic przeciwko antykoncepcji i kaplanstwu kobiet. natomiast celibat uwazem za niepotrzebny. Yavanna nie sadze zebyt te rzeczy bylyby 'nie do przyjecia i zniszczylyby wiare'. :/ Kościół głównie opiera się na Biblii, naukach w niej zawartych. Gdyby od nich odszedł, jaki sens miała by ta wiara, na czym by się opierała? Według jakich kryteriów rządzący Kościołem określaliby co jest zgodne z wiarą, a co nie? Na podstawie woli ludzi, którym niejednokrotnie nie w smak obecna nauka Kościoła, bo jest niewygodna w dzisiejszym "nowoczesnym" życiu? A aborcja, eutanazja, związki homoseksualne, antykoncepcja, kapłaństwo kobiet czy zniesienie celibatu jest zaprzeczeniem tego, co jest napisane w Biblii, a tym samym tego, czego nauczał Jezus. Alex - i Twój ksiądz utrafił w sedno. Papież nie ma się też kierować widzimisię ludzi, tylko tym, co uważa za słuszne dla niego i dla wszystkich wierzących. W tym także w wyborze imienia - uważa, że ten patron najlepiej pomoże mu sprawować włądzę w Kościele, to niech nazywa się Benedykt. Ten post był edytowany przez Yavanna: 20.04.2005 16:25 -------------------- "(...) Proszę tylko, żebyście raczyli uważnie przeczytać to, co piszę, zamiast, jak to jest w Polsce we zwyczaju, wydawać opinię nie skażoną znajomością rzeczy".
Rafał A. Ziemkiewicz - "Polactwo" Ot co. 'What this country really needs... right now... is a Doctor' (; |
Nes |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 195 Dołączył: 26.02.2004 Skąd: Szczytno ![]() |
QUOTE(Yavanna @ 20.04.2005 15:23) Kościół głównie opiera się na Biblii, naukach w niej zawartych. Gdyby od nich odszedł, jaki sens miała by ta wiara, na czym by się opierała? Według jakich kryteriów rządzący Kościołem określaliby co jest zgodne z wiarą, a co nie? Na podstawie woli ludzi, którym niejednokrotnie nie w smak obecna nauka Kościoła, bo jest niewygodna w dzisiejszym "nowoczesnym" życiu? A aborcja, eutanazja, związki homoseksualne, antykoncepcja, kapłaństwo kobiet czy zniesienie celibatu jest zaprzeczeniem tego, co jest napisane w Biblii, a tym samym tego, czego nauczał Jezus. wierze w Jezusa i Pismo Świete, a nie w Kosciol. wydaje mi sie, ze wiara powinna opierac sie przedewszystkim na sumieniu. celibat chyba nie zostal ustanowiony przez Jezusa, ale przez Kosciol, bodajze w 1015r. nie widze powodow dlaczego nie moglby byc odwolany przez ta sama instytucje przez, ktora zostal stworzony. jaka jest sprzecznosc miedzy kaplanstwem kobiet i antykocepja, a ewangelia? zgadzam sie co do aborcji i homoseksualizmu. podobno ten w latach 60 byl uwazany przez wielu naukowcow za chorobe. dzis tak opinia bylaby uznana za przejaw nietolerancji :] nie nalezy popadac w skrajnosci ![]() -------------------- ![]() "Gryffindor - You're brave, but you'll probably die by 20." |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 07:18 |