Habemus Papam!, Benedykt XVI
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Habemus Papam!, Benedykt XVI
Magya |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 874 Dołączył: 01.08.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
Habemus Papam!
![]() -------------------- Motylem jestem.
![]() Członkini The Marauders - fanklubu Huncwotów |
![]() ![]() ![]() |
Nes |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 195 Dołączył: 26.02.2004 Skąd: Szczytno ![]() |
hm, to ze szanowalem papieza nie oznacza np. ze sie z nim zgadzalem w kazdej kwestii.
nie mam nic przeciwko antykoncepcji i kaplanstwu kobiet. natomiast celibat uwazem za niepotrzebny. Yavanna nie sadze zebyt te rzeczy bylyby 'nie do przyjecia i zniszczylyby wiare'. :/ -------------------- ![]() "Gryffindor - You're brave, but you'll probably die by 20." |
Yavanna |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 95 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Lubaczów/Kraków Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(Nes @ 20.04.2005 15:54) hm, to ze szanowalem papieza nie oznacza np. ze sie z nim zgadzalem w kazdej kwestii. nie mam nic przeciwko antykoncepcji i kaplanstwu kobiet. natomiast celibat uwazem za niepotrzebny. Yavanna nie sadze zebyt te rzeczy bylyby 'nie do przyjecia i zniszczylyby wiare'. :/ Kościół głównie opiera się na Biblii, naukach w niej zawartych. Gdyby od nich odszedł, jaki sens miała by ta wiara, na czym by się opierała? Według jakich kryteriów rządzący Kościołem określaliby co jest zgodne z wiarą, a co nie? Na podstawie woli ludzi, którym niejednokrotnie nie w smak obecna nauka Kościoła, bo jest niewygodna w dzisiejszym "nowoczesnym" życiu? A aborcja, eutanazja, związki homoseksualne, antykoncepcja, kapłaństwo kobiet czy zniesienie celibatu jest zaprzeczeniem tego, co jest napisane w Biblii, a tym samym tego, czego nauczał Jezus. Alex - i Twój ksiądz utrafił w sedno. Papież nie ma się też kierować widzimisię ludzi, tylko tym, co uważa za słuszne dla niego i dla wszystkich wierzących. W tym także w wyborze imienia - uważa, że ten patron najlepiej pomoże mu sprawować włądzę w Kościele, to niech nazywa się Benedykt. Ten post był edytowany przez Yavanna: 20.04.2005 16:25 -------------------- "(...) Proszę tylko, żebyście raczyli uważnie przeczytać to, co piszę, zamiast, jak to jest w Polsce we zwyczaju, wydawać opinię nie skażoną znajomością rzeczy".
Rafał A. Ziemkiewicz - "Polactwo" Ot co. 'What this country really needs... right now... is a Doctor' (; |
Nes |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 195 Dołączył: 26.02.2004 Skąd: Szczytno ![]() |
QUOTE(Yavanna @ 20.04.2005 15:23) Kościół głównie opiera się na Biblii, naukach w niej zawartych. Gdyby od nich odszedł, jaki sens miała by ta wiara, na czym by się opierała? Według jakich kryteriów rządzący Kościołem określaliby co jest zgodne z wiarą, a co nie? Na podstawie woli ludzi, którym niejednokrotnie nie w smak obecna nauka Kościoła, bo jest niewygodna w dzisiejszym "nowoczesnym" życiu? A aborcja, eutanazja, związki homoseksualne, antykoncepcja, kapłaństwo kobiet czy zniesienie celibatu jest zaprzeczeniem tego, co jest napisane w Biblii, a tym samym tego, czego nauczał Jezus. wierze w Jezusa i Pismo Świete, a nie w Kosciol. wydaje mi sie, ze wiara powinna opierac sie przedewszystkim na sumieniu. celibat chyba nie zostal ustanowiony przez Jezusa, ale przez Kosciol, bodajze w 1015r. nie widze powodow dlaczego nie moglby byc odwolany przez ta sama instytucje przez, ktora zostal stworzony. jaka jest sprzecznosc miedzy kaplanstwem kobiet i antykocepja, a ewangelia? zgadzam sie co do aborcji i homoseksualizmu. podobno ten w latach 60 byl uwazany przez wielu naukowcow za chorobe. dzis tak opinia bylaby uznana za przejaw nietolerancji :] nie nalezy popadac w skrajnosci ![]() -------------------- ![]() "Gryffindor - You're brave, but you'll probably die by 20." |
murof |
![]()
|
Uczeń Hogwartu Grupa: czysta krew.. Postów: 187 Dołączył: 05.07.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(Nes @ 20.04.2005 19:12) wierze w Jezusa i Pismo Świete, a nie w Kosciol. wydaje mi sie, ze wiara powinna opierac sie przedewszystkim na sumieniu. Otóż i Ja tobie powiadam: ty jesteś Piotr, czyli Skała i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego: cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie. Wtedy surowo zabronił uczniom, aby nikomu nie mówili, że On jest Mesjaszem (Mt 16, 16-20). A reszta wynika z tego. Mówi, że on jest Skałą. Już jest Skałą. Tak jak Piotr powiedział Ty jesteś Mesjaszem i Synem Boga, tak Chrystus mówi, ty jesteś Skałą. Odtąd Szymon będzie nosił imię "Skała". Następnie Jezus mówi, że na tej Skale, czyli na Piotrze, zbuduje swój Kościół. Nie Piotr będzie budował Kościół, Chrystus będzie go budował na Piotrze. Jezus porównuje Kościół do domu budowanego na skale. Podkreśla wyraźnie, że żadne zło, nawet piekielne, nie potrafi zniszczyć Kościoła. Zapowiada więc, że Kościół budowany na Piotrze będzie w zasięgu ataków zła, ale zło nie potrafi go zniszczyć. Tobie dam klucze. Jezus zapowiada, że Piotr otrzyma klucze Królestwa niebieskiego. Klucz to symbol władzy. Piotr będzie decydował, kogo do Królestwa wpuścić, a kogo nie. Chrystus podkreśla, że od decyzji Piotra zależą rozwiązania nie tylko na ziemi, ale i w niebie. Czyli w ręce Piotra Jezus odda decyzję o tym, kto ma być zbawiony, a kto nie. To była zapowiedź podana przez samego Chrystusa. Ponieważ każda Jego obietnica została zrealizowana, i ta również. Czy na pewno wierzysz w to co mówi Jezus? Przecież to Kościół wybrał treść Pisma Świętego w które wierzysz. QUOTE celibat chyba nie zostal ustanowiony przez Jezusa, ale przez Kosciol, bodajze w 1015r. nie widze powodow dlaczego nie moglby byc odwolany przez ta sama instytucje przez, ktora zostal stworzony. jaka jest sprzecznosc miedzy kaplanstwem kobiet i antykocepja, a ewangelia? To, że coś nie jest zabronione bezpośrednio nie znaczy, że jest dobre. Są pewne prawa, które wynikają z treści Ewangelii w sposób pośredni. Ewangelia to nie "dziesięć przykazań": nie wolno tego, wolno to. -------------------- - Oj, nie wolno rzeczy wielu,
Kiedy celem jest - brak celu... (Zwłaszcza, jeśli duszy nie ma - I to wszystko na ten temat). |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 06:34 |