Habemus Papam!, Benedykt XVI
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Habemus Papam!, Benedykt XVI
Magya |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 874 Dołączył: 01.08.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
Habemus Papam!
![]() -------------------- Motylem jestem.
![]() Członkini The Marauders - fanklubu Huncwotów |
![]() ![]() ![]() |
Nes |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 195 Dołączył: 26.02.2004 Skąd: Szczytno ![]() |
QUOTE I właśnie gadka "Wierzę w Jezusa i w Pismo Święte, ale w Kościół już nie" denerwuje mnie wielce. Sam Chrystus powiedział (przytaczam z pamięci): "Kościół to Ja. Kto w Niego nie wierzy, nie wierzy we Mnie". Owszem, wielu ludzi niekompetentnych zdarzało się w historii Kościoła i zdarza się dzisiaj, jednakże Jezus ustanowił swój Kościół na ziemi i mają kierować nim ludzie. jak bys mogla to napisz mi gdzie jest to napisane, sprawdze :> mamy wlasny rozum, a ludzie jak napisalas bywaja niekompetentni, a przedewszytkim omylni. chyba powinnismy kierowac sie wlasnym sumieniem a nie nakazami hierarchii koscielnej. Kosciol ma nam chyba pomagac w wierze, a nie za nas myslec? co do celibatu do to kaplani chyba jakos sobie radzili do czasu jego ustanowienia? a co z pastorami? czy przez to ze maja zony i rodziny mniej kochaja Boga i trudniej im glosic slowo Boze? gdyby Jezus chcial by ludzie latali dal by nam skrzydla? czy zakazal kobietom kaplanstwa? kobiety w dawnych czasach mialy inna pozycje spoleczna niz dzis. a antykocpecja nie zmniejsza przypadkiem takze ryzyka zakazeniem chorobami wenerycznymi? poglad Kosciola o antykocepcji chyba zaakceptowac najtrudniej bo ludzie nie chca poprostu rezygnowac z seksu ![]() widze roznice pomiedzy zapobieganiem a zabijaneim. Ten post był edytowany przez Nes: 20.04.2005 21:04 -------------------- ![]() "Gryffindor - You're brave, but you'll probably die by 20." |
murof |
![]()
|
Uczeń Hogwartu Grupa: czysta krew.. Postów: 187 Dołączył: 05.07.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(Nes @ 20.04.2005 21:03) mamy wlasny rozum, a ludzie jak napisalas bywaja niekompetentni, a przedewszytkim omylni. chyba powinnismy kierowac sie wlasnym sumieniem a nie nakazami hierarchii koscielnej. Kosciol ma nam chyba pomagac w wierze, a nie za nas myslec? Wyobraź sobie, że Kościół, jako ponad dwutysięczny organizm, który przez czały ten czas się rozwijał ma już trochę doświadczenia w obchodzeniu się z Bogiem. Sądzisz, że twoje "marne" 18? 20? lat przewyższa dwa tysiące lat, ponad 260 papieży i kilka tysięcy świętych? QUOTE co do celibatu do to kaplani chyba jakos sobie radzili do czasu jego ustanowienia? To może poczytaj czemu został ustanowiony? QUOTE gdyby Jezus chcial by ludzie latali dal by nam skrzydla? czy zakazal kobietom kaplanstwa? kobiety w dawnych czasach mialy inna pozycje spoleczna niz dzis. Jezus znany był z tego, że jeśli coś było naprawdę ważne nie miał zwyczaju babrać się w konwenansach. QUOTE a antykocpecja nie zmniejsza przypadkiem takze ryzyka zakazeniem chorobami wenerycznymi? Wierność i czasowa bierność też. QUOTE poglad Kosciola o antykocepcji chyba zaakceptowac najtrudniej bo ludzie nie chca poprostu rezygnowac z seksu ![]() Tak jest ze wszystkim. Ludzie akceptują to co im się podoba. Bóg tak, jak robi dobrze. Jak ja mam się mu poświęcić to nie. -------------------- - Oj, nie wolno rzeczy wielu,
Kiedy celem jest - brak celu... (Zwłaszcza, jeśli duszy nie ma - I to wszystko na ten temat). |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 07:12 |