Habemus Papam!, Benedykt XVI
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Habemus Papam!, Benedykt XVI
Magya |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 874 Dołączył: 01.08.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
Habemus Papam!
![]() -------------------- Motylem jestem.
![]() Członkini The Marauders - fanklubu Huncwotów |
![]() ![]() ![]() |
Nes |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 195 Dołączył: 26.02.2004 Skąd: Szczytno ![]() |
QUOTE I właśnie gadka "Wierzę w Jezusa i w Pismo Święte, ale w Kościół już nie" denerwuje mnie wielce. Sam Chrystus powiedział (przytaczam z pamięci): "Kościół to Ja. Kto w Niego nie wierzy, nie wierzy we Mnie". Owszem, wielu ludzi niekompetentnych zdarzało się w historii Kościoła i zdarza się dzisiaj, jednakże Jezus ustanowił swój Kościół na ziemi i mają kierować nim ludzie. jak bys mogla to napisz mi gdzie jest to napisane, sprawdze :> mamy wlasny rozum, a ludzie jak napisalas bywaja niekompetentni, a przedewszytkim omylni. chyba powinnismy kierowac sie wlasnym sumieniem a nie nakazami hierarchii koscielnej. Kosciol ma nam chyba pomagac w wierze, a nie za nas myslec? co do celibatu do to kaplani chyba jakos sobie radzili do czasu jego ustanowienia? a co z pastorami? czy przez to ze maja zony i rodziny mniej kochaja Boga i trudniej im glosic slowo Boze? gdyby Jezus chcial by ludzie latali dal by nam skrzydla? czy zakazal kobietom kaplanstwa? kobiety w dawnych czasach mialy inna pozycje spoleczna niz dzis. a antykocpecja nie zmniejsza przypadkiem takze ryzyka zakazeniem chorobami wenerycznymi? poglad Kosciola o antykocepcji chyba zaakceptowac najtrudniej bo ludzie nie chca poprostu rezygnowac z seksu ![]() widze roznice pomiedzy zapobieganiem a zabijaneim. Ten post był edytowany przez Nes: 20.04.2005 21:04 -------------------- ![]() "Gryffindor - You're brave, but you'll probably die by 20." |
Yavanna |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 95 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Lubaczów/Kraków Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(Nes @ 20.04.2005 21:03) QUOTE I właśnie gadka "Wierzę w Jezusa i w Pismo Święte, ale w Kościół już nie" denerwuje mnie wielce. Sam Chrystus powiedział (przytaczam z pamięci): "Kościół to Ja. Kto w Niego nie wierzy, nie wierzy we Mnie". Owszem, wielu ludzi niekompetentnych zdarzało się w historii Kościoła i zdarza się dzisiaj, jednakże Jezus ustanowił swój Kościół na ziemi i mają kierować nim ludzie. jak bys mogla to napisz mi gdzie jest to napisane, sprawdze :> mamy wlasny rozum, a ludzie jak napisalas bywaja niekompetentni, a przedewszytkim omylni. chyba powinnismy kierowac sie wlasnym sumieniem a nie nakazami hierarchii koscielnej. Kosciol ma nam chyba pomagac w wierze, a nie za nas myslec? co do celibatu do to kaplani chyba jakos sobie radzili do czasu jego ustanowienia? a co z pastorami? czy przez to ze maja zony i rodziny mniej kochaja Boga i trudniej im glosic slowo Boze? gdyby Jezus chcial by ludzie latali dal by nam skrzydla? czy zakazal kobietom kaplanstwa? kobiety w dawnych czasach mialy inna pozycje spoleczna niz dzis. a antykocpecja nie zmniejsza przypadkiem takze ryzyka zakazeniem chorobami wenerycznymi? poglad Kosciola o antykocepcji chyba zaakceptowac najtrudniej bo ludzie nie chca poprostu rezygnowac z seksu ![]() widze roznice pomiedzy zapobieganiem a zabijaneim. Właśnie - Kościół ma nam pomagać w wierze, a tym samym nas kształtować, ukierunkowywać nasze sumienia. Ale gdyby tak każdy człowiek według własnego widzimisię postępował, to nie byłoby zbyt ciekawie na świecie. O to mi chodziło. Co do celibatu - pisałam, to już moje takie przyzwyczajanie i nie mogłabym tego ot tak przyjąć. Biblia, jak już wspominałam, jest podstawą i tekstami w Niej zawartymi przede wszystkim powinniśmy się kierować w życiu. Nie ma kobiet wśród apostołów? No to widać Jezus z jakichś powodów kobiety nie wziął na uczennicę, a dał jej rolę o wiele ważniejszą - dar dawania życia. Pandto wywyższył Maryję na Królową Nieba, kobiety mogą być zakonnicami. I jak dla mnie jest to bardzo dużo. Zresztą w tym przypadku jestem tak samo nastawiona jak do celibatu - tradycyjnie. A jakby Jezus chciał, by ludzie latali, to bym im zapewne dał skrzydła, ale nie mnie wnikać w zamysły Boże ;> Nie wiem, czy antykoncepcja zmniejsza ryzyko zakażenia chorobami wenerycznymi. Jej głownym celem jest zapobieżenie powstania nowego życia i to mi wystarcza, by nie zgadzać się z jej stosowaniem. Pottermenko - lekcje biologii z pierwszej klasy gimnazjum lekko ulotniły mi się już z głowy, ale nie w tym sedno. Komórki są zaczątkiem życia. Z nich powstanie życie. To coś jak zabijanie płodu do 12 tygodnia życia, tylko mniej szkodliwe? Jak tak dalej myśleć, to może zabijać już 8-miesięczne płody - przecież to nie myśli i własnego zdania wyrazić nie może. A co dopiero komórki! Jak już raz powstało życie, to nie powinno się go zabijać. Nes - Murof już podał Ci ten fragment Pisma Świętego. Co do adresu, który podała Kira - muhaha, wspaniały język komunistów ;> A to, że Ratzingera przymusowo wcielili do Hitlerjugend to już autor artykułu przeoczył? Miał jakiś atak głuchoty jak w radiu mówili lub ślepoty, gdy czytał biografię Ratzingera? Nie ma co się przejmować, co najwyżej pośmiać. Tekst jest nie tylko wymierzony przeciw Niemcom, ale głównie w Kościół katolicki, którego socjaliści ścierpieć nie mogą, bo nigdy nie zgromadzą tylu swoich zwolenników, co Jan Paweł II i nikt inny nie będzie ich tak wielbił. Sih - a no właśnie. I takie potępienia bez znania szczegółów sprawy mnie irytują. Nie mogę ścierpieć jedynie "aborcji kosmetycznej", jak to ujęłaś. Ale i tak zawsze jest to dla mnie trudne do przyjęcia, kiedy mówi się, że aborcja była konieczna. A eutanazja? Głównie jest po to, by pozbywać się krewnego, bo spadek czeka, bo niewygodnie się opiekować. Tak wynikało z artykułu w czerwcowym numerze "Forum" z roku 2004. I skąd się dziwić niektórym ludziom, że mają już dość życia, kiedy krewni tylko czyhają na spadek i chorzy czują się niepotrzebni we własnej rodzinie. Ten post był edytowany przez Yavanna: 20.04.2005 21:43 -------------------- "(...) Proszę tylko, żebyście raczyli uważnie przeczytać to, co piszę, zamiast, jak to jest w Polsce we zwyczaju, wydawać opinię nie skażoną znajomością rzeczy".
Rafał A. Ziemkiewicz - "Polactwo" Ot co. 'What this country really needs... right now... is a Doctor' (; |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 07:21 |