The Keeper Of The Keys
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
The Keeper Of The Keys
hiob27 |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 379 Dołączył: 28.05.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie raz próbowałem poruszyć temat którego
wiele osób nie dostrzega przez nienajlepiej przetłumaczoną wersję pottera na
polski. Chodzi mi konkretnie o książkę HPIKF, o rozdział zatytułowany
"The Keeper of the Keys" i o zdanie:
"...True, I haven't introduced meself. Rubesus Hagrid, Keeper of Keys and Grounds at Hogwarts..." Poprawność gramatyczna zdania jest dziwna-> oczywiście Hagrid nie jest Brytyjczykiem -> ciągle popełnia tysiące błędów gramatycznych, ale to nie jest idtotne. Chodzi mi o sam tytuł jakim tytułuje się Hagrid "The Keeper of the Keys" -> jedyny raz przy pierwszym spotkaniu z Harry'm. -Dlaczego? -Jakich kluczy? może dlatego nigdy już się tak nie przedstawił bo jak wiem Hagrid z natury jest wybuchowy i lekkomyślny, popwiedział coś czego nie powinien i dopiero po fakcie się zorientował. jakie są wasze zdania?? Co myślice o tym????? -------------------- Prefekt Hufflepuff
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
Univien |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 19 Dołączył: 23.04.2005 Skąd: z Wrzeszcącej Chaty ![]() |
QUOTE(Luna Lovegood @ 25.04.2005 18:55) No ja nie wiem czy Aragorn kiedykolwiek w klatce został zamknięty ![]() Bardziej już bym się chyliła ku stwierdzeniu że to Aragoga zamknięto ![]() A teraz na temat. Myślę, że może mieć jakieś ważne, ukryte znaczenie ta funkcja jaką pełni Hagrid. Dumbledore powierzył mu tak wiele ważnych spraw bez obawy że może zawieść. I to chyba właśnie dlatego Hagrid niczego nie sknocił. Bo wiedział że Stary na niego liczy. Dubledore ufa ludziom, od których inni odwrócili by się plecami np. Snape, Lupiś i sam Hagrid jako półolbrzym. No chyba, że faktycznie Rowling zapomni o tych kluczach i nie poświęci im więcej uwagi. -------------------- „Gdy Syriusz umarł i Remus wyszedł powoli na zewnątrz, nie do końca jeszcze świadomy co tak naprawdę się wydarzyło, słońce świeciło jasno i mocno i nawet ziemia była ciepła pod jego stopami. Remus pomyślał, że zawsze wiedział, że lato mu coś odbierze.”
Każdy krok wydaje się mały... |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 06:16 |