Anarchia..., ...idiotyzm, utopia,
czy "lek na zło"
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Anarchia..., ...idiotyzm, utopia,
czy "lek na zło"
Grajek no. 9 |
![]() ![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 7 Dołączył: 06.12.2003 Skąd: Legnica ![]() |
Witam!
Z góry chcę zaznaczyć, iż gdyby temat taki już istniał, bądz zostałoby to poruszone w innym topicu, to prosze o w miarę szybkie skasowanie mojego tematu. Przejde więc do sedna... Konia z rzędem temu, kto by nie otarł sie o to zjawisko... Czy wg Was anarchię można nazwać ustrojem? Czy jest ona dobra lub zła? Jak traktujecie zwolenników owego zjawiska? No a teraz czas na moje skromne zdanie na ten temat... Otóż uważam, że anarchia to coś mglistego i nierealnego. Nie mogłaby ona istnieć ponieważ anarchia = chaos = niebezpieczeństwo. Niemożliwa jest też z tego powodu, gdyż brak kodeksu prawnego toleruje przestępczość, a szczerze wątpie w to, żeby jakaś osoba więdząca o tym, że nic jej nie grozi, nie pragnęłaby bogactwa, władzy, bądź też innej rzeczy należącej do kogoś. Lecz nie przekreślam ludzi wierzących w ten "ustrój" bo każdy powinniem w coś wierzyc, lecz powinien się w odpowiednim czasie opamiętać i zadać sobię pytanie czy to w co wierzy jest na pewno właściwe. A najlepszym tego przykładem jest komunizm, on z założenia też był dobry, ba! wspaniały wręcz, lecz jak na tym wyszedł świat nie musze chyba wspominać... Rozważmy więc "na spokojnie" ów temat... -------------------- "Jeśli jest coś niemożliwego do zrobienia powiedzcie to komuś kto o tym nie wie, a on to za was zrobi."
A. Einstein "Aby żyć z sąsiadami w zgodzie potrzebny jest mur, pod warunkiem, że jest on cmentarny" W. Churchill "Jeśli zabijesz człowieka, będziesz mordercą. Zabij wielu, a będziesz bohaterem. Zabij wszystkich a jesteś ulubieńcem bogów, lub poważnie niezrównoważony." |
![]() ![]() ![]() |
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(Herna @ 04.05.2005 18:41) wszyscy myślą, że jestem anarchistką, ale tak nie jest. Anarchia to wymysł punków. Gdyby istniała - istniało by też zło. Bo w końcu wolność to wolność. Jak moge robić co chce to pójde so do szkoły i pozabijam wszystkich nauczycieli. A co! 1. punkowcow 2. Muahahahaha CODE Twórcami anarchizmu byli: J. Proudhon, M. Bakunin i P. Kropotkin. * - jeden ruch po encyklopedie. Jak nie wiesz, nie pisz, bo pieprzysz XD Istnialo by tez zlo? A teraz nie istnieje? XD * Ci to ale tró pAnki byli, hoho XD Ten post był edytowany przez Elvaralinde: 07.05.2005 20:15 -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 06:11 |