Pomoc Szkolna, Ich brauche
dringend Hilfe!
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Pomoc Szkolna, Ich brauche
dringend Hilfe!
Ludwisarz |
![]()
|
![]() Roland Deschain Grupa: czysta krew.. Postów: 2511 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: wastelands Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dzień dobry.
Reaktywacja teamtu szkolnego.. FIZYKA (ASTRONOMIA) Kometa Halleya obiega Słońce w czasie 76 lat (75,98 lat )o mimośrodzie c=0,0673. Oblicz najmniejszą i największą odległość komety od Słońca oraz wiedząc, że ostatnie zbliżenie komety do Słońca nastąpiło 3 lutego 1986 roku podaj kiedy będzie następne. edit: Dobra, samemu udało mi się zrobić. Q = 35,293362 q = 0,586638 Ten post był edytowany przez TimmY: 11.04.2005 21:57 -------------------- CODE srimi (20:20) ale jestem pacan.. kto normalny trzyma dezodorant obok myszki ze wskazaniem na upadek na talerz niezjedzonego zimnego budyniu? Gryffindor Let's shake some dust, people. |
![]() ![]() ![]() |
avalanche |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1391 Dołączył: 11.04.2003 Skąd: Mementium Morium Płeć: Kobieta ![]() |
dobra, wy tu nie gadajcie o pierdołach
;D
fizyka - optyka. ratunku. 1. Obliczyć ogniskową soczewki płaskowypukłej, której promień krzywizny = 18 cm, a współczynnik załamania światła = 1,5. Jaką ogniskową miałaby ta soczewka w wodzie? Współczynnik załamania światła w wodzie = 1,33. 2. Soczewkę skupiającą o ogniskowej 30 cm zanurzono w wodzie. Obliczyć ogniskową tej soczewki w wodzie. Współczynnik zał. św. w wodzie = 1,33, a w szkle = 1,5. 3. W odl 4,8 m od soczewki skupiającej o promieniach krzywizn 24 i 16 cm oraz współ. zał. św. 1,5 znajduje się przedmiot o wys. 3 m. Gdzie i jaki obraz powstaje? 4. Soczewka płaskowypukła o promieniu 6 cm wytwarza obraz rzeczywisty, powiększony 10 razy. Współ. zał. św. w szkle = 1,5. Gdzie jest ustawiony przedmiot i ekran. wzory: (to do obrazka gdzie obraz powstaje w wyniku przecięcia się promieni załamanych a jego cechy to: jest powiększony, odwrócony, rzeczywisty) p=h'/h =y/x 1/f = 1/x + 1/y (tutaj do obrazka gdzie promienie są rozbieżne. W wyniku przecięcia się przedłużenia promieni załamanych cechy tego obrazu to: prosty, pozorny, powiększony) 1/f = 1/x - 1/y indeksy na dole bede brać w nawiasy: 1/f = (1/r( 1) + 1/r(2)) (n(1)/n - 1) i mam tu jakieś wyjaśnienia: do 1/f, że jest "-" przed jak soczewka działa rozpraszająco, albo "+" gdy działa skupiająco do n(1)/n że n1>n i cos do 1/r(1) + 1/r(2) że jest + dwuwklęsła, przy promieniu strony wklęsłej "-", wypukłej "+" i właściwie to ja nie wiem o co tu chodzi XP coś popisałam ołówkiem (moze nie będzie potrzebne ^^") i do tego wzoru jeszcze objasnienie co czym ejst f - ogniskowa soczewki r(1), r(2) - promienie krzywizn n(1) - współ. zał. światła materialu soczewki n - współ. zał. św. dla środowiska no. jak jest człowiek dobrej woli na sali, to niech pomoże. pani dyktator metr pindzisiąt w kapeluszu stwierdziła z mściwą satysfakcją, ze to są prymitywne zadania. czuje sie więc prymitywem, nie kumam fizyki XD -------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 14.05.2025 21:17 |