Wszystko O Domach, Zagadkowi
prefekci, ilość uczniów...
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Wszystko O Domach, Zagadkowi
prefekci, ilość uczniów...
Puszek |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 28 Dołączył: 14.05.2005 ![]() |
Zawsze zastanawiało mnie jak funkcjonują domy w Hogwarcie. Wiemy na przykład, że prefekci są wybierani na 5 roku nauki. Wiemy też, że w dormitorium Harry'ego mieszka 5 chłopców [nie, nie chodzi mi o zbieżność liczb:P]. Ale czy wszędzie tak jest? Jak to jest z prefektami? Przecież kiedy Percy odszedł był niby rok bez prefekta - czy na pewno? Nie, według mnie prefekci są wybierani na każdym roku. W jednym domu jest 6 prefektów [po dwóch na każdym z trzech ostatnich lat]. Jedyne, co przeszkadza w tej teorii to początek pierwszego tomu, gdzie Percy mówi, że prefekci mają zarezerwowane 2 przedziały [trochę za mało], a pamiętajmy, że wiele innych rzeczy było powiedziane w 1 tomie i potem dziwnie z nimi było. W każdym razie moja teza wyjaśnia czemu w 4 tomie nie było prefekta. Teraz wróćmy do ilości uczniów. Chyba w 2 tomie pisze, że w lochu Snape'a na leckji było 20 uczniów. Byli tam gryfoni i ślizgonie z 2 roku. Czy wypada po 5 osób na dormitorium? Oczywiście trzeba pamiętać o takich rzeczach jak niż demograficzny itd, ale w końcu nie każdy zostaje czarodziejem i nie każdy trafia do Hogwartu, więc może zawsze jest to 40 osób [po 10 na każdy dom]. Tylko że chyba także w 2 tomie pisze o okóło dwóch setkach osób w zielonych płaszczach na meczu Ślizgoni vs. Gryfoni. Ale to też nie problem - nikt wtedy nie lubił Harry'ego, może chodzi o 210 osób ze wszystkich wrogich domów [ubrali się na zielono, bo kibicują Slytherinowi]? W każdym razie 5 osób w dormitorium potwierdza moją tezę o huncwotach w Slytherinie [razem byłby Snape, James, Lupin, Syriusz i Glizdogon]. Myślę, że o domach można by też wymyśleć dużo więcej.
-------------------- Pararampam...
|
![]() ![]() ![]() |
anagda |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
kiedyś już taki temat był. ktoś próbował policzyc wszystkich uczniów. Ale mu to nie wyszło. myślę, że orientacyjnie da się to tylko wyliczyć. ja obstaję, przy tym, że na jednym roku jest do Hogwartu przyjmowana ok. 100 ludzi. po ok. 25 do każdego domu. wychodzi że w szkole ogólnie uczy się ok 700 czarodziei. i tak mniej więcej by pasował. ale co do tych prefektów to zdaje mi się, że tylko 2 jest z każdego domu.
-------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 11:52 |