May The Force Be With You, SW
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
May The Force Be With You, SW
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Ten temat musiał już kiedyć być, ale jest okazja więc i tak dam. Gwiezdne wojny (tudum)! Za tydzień koniec sagi. Co wy wogóle o Starłorsach myślicie?
|
![]() ![]() ![]() |
Yavanna |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 95 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Lubaczów/Kraków Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(kubik @ 28.05.2005 00:16) Zgadzam się w całej rozciągłości. Epizod V reżyserował Irvin Kershner, a Lucas był tylko producentem i, o ile dobrze pamiętam, autorem scenariusza. I tenże epizod jest uważany przez wielu (w tym mnie) za najlepszy z całej sagi. Kershner dał aktorom swobodę w interpretowaniu scenariusza, odwrotnie niż Lucas, i tak powstała słynna kwestia: Leia: Kocham cię. Han Solo: Wiem. (A w scenariuszu była nimłosiernie rozwlekła i melodramatyczna kwestia). ;] Coś musi być w tym reżyserowaniu, bo szóstka też była nakręcona przez innego reżysera i podtrzymała poziom trylogii. I o ile czwórka wyszła dobrze Lucasowi, o tyle "Mroczne Widmo" i "Atak Klonów" nie za bardzo. W pisaniu scenariusza do dwójki pomagał mu inny autor i można zauważyć, że epizod drugi był na trochę lepszym poziomie dialogowym od jedynki. QUOTE(GrimmY @ 28.05.2005 00:21) QUOTE(BlackOmen @ 27.05.2005 23:32) III Czesc w wersji dvd zlicznikiem na gorze ukradziona przez kogos tam i udostepniona na neta jest f pyte:} Oczywiscie uzbroilem sie tak jak nalezy na film i porwalem sie w wir III czesci. Jestem pod naprawde duzym wrazeniem. Efekty i dzwiek miodzio, klimat i fabula tez byly great. Musze sie zgodzic ze wczesniejsze 2 czesci byly gorsze od tych. Jednak cholera zrodzilo sie w mojej glowie pytanie czy Lucas bedzie remasterowal to co juz zrobil? Czy jednak odpusci juz sobie zabawe ze SW? Bo ja sie ostatnimi czasy wylaczylem i wracam dopiero po przerwie ![]() z tego co czytalem, ma nie byc czesc 7-9, za to lucas ma sie wziasc za wydarzenia 80 lat przed 'mrocznym widmem', gdzies obilo mi sie o uszy stworzenie jakis pobocznych filmow animowanych (wide wojny klonow @ cartoon network, ktore byly calkiem niezle). W jednym z wywiadów Lucas przyznał, że ma pomysł na kolejny film, który uzupełniałby gwiezdną sagę. W zamyśle reżysera miały to być prequel do pierwszej części cyklu - "Mrocznego widma". Akcja obrazu rozgrywałaby się 88 lat przed narodzinami Anakina Skywalkera, kiedy to rycerze Jedi sprawowali władzę nad Lordami Sith. Główną postacią opowieści byłby mistrz Yoda. Przypomnijmy, że 61-letni Lucas przygotowuje obecnie serial telewizyjny w oparciu o gwiezdną sagę. Żródło: http://gwiezdne-wojny.pl Ja jutro dopiero wybieram się na "Zemstę..." naładowana spoilerami czytanymi od lutego, filmikami, zdjęciami i Waszymi opiniami ;> Mam nadzieję, że wszystkie informacje, które posiadam na temat tego filmu wyparują mi z głowy podczas seansu i dam się czymś zaskoczyć. A film zapowiada się nieźle, jak wynika z Waszych recenzji. Pożyjemy, zobaczymy. Dopisek 29.05.2005 r. No i już po filmie (: Jestem pod wrażeniem i zadowolona. Uważam, że Lucas zgrabnie połączył wszystkie wątki z nowej trylogii ze starą trylogią i w pięknym stylu zamknął sagę. Na plus zaliczam: - walka Anakina z Obi-Wanem, szczególnie moment, kiedy w tle wybucha lawa; - walka Yody z Palpatine'em w Senacie - te latające kapsuły wbijały w fotel; - dialogi - naturalne (chociaż czasami też zdarzało się, że jakiś wypadł drętwo lub wręcz głupio) i bardzo emocjonalne (szczególnie na Mustafar); - aktorstwo - do McGregora, McDiarmida, Portman i reszty nie mam zastrzeżeń. Do Christensena również - po obejrzeniu zwiastunów i spotów miałam jak najgorsze przeczucia, ale w filmie wypadł bardzo dobrze; - efekty specjalne, zdjęcia i scenografia - tutaj chyba nie trzeba tłumaczyć, jak zwykle cudo ;> - muzyka - John Williams spisał się jak zawsze na szóstkę; - bitwa nad Courscant i cała heca ze spadaniem statku na tę planetę - dialogi, humor, akcja, astmatyczny Grievous - bardzo mi przypadło do gustu; - scena eksterminacji Jedi - muzyka i sposób przedstawienia wcisnęły mnie w fotel, jedna z najlepszych scen w filmie; - kuszenie Anakina przez Palpatine'a; - ogłoszenie powstania Imperium w Senacie i świetna kwestia Padme: "To tak umiera wolność? Wśród burzy oklasków?" - ostania scena na Tatooine - Beru i Owen Lars z małym Luke'iem na rękach, a w tle dwa słońca... (: - postać Generała Grievousa - wielu się nie podoba i jest uważana za niepotrzebną, ale ja tam go polubiłam sympatią naturalną. Na minus natomiast zaliczam: - montaż - wydawało się czasami jakby film był niezgrabnie złożony, sceny nie miały powiązania; - scena, kiedy Darth Vader w klasycznym ubranku dowiaduje się od Palpatine'a, że zabił Padme i to jego iście nienaturalne "Noooo!". Mogli to lepiej zrobić lub Hayden mógł lepiej zagrać; - scena przejścia Anakina na Ciemną Stronę Mocy - nie wiadomo kiedy to się stało, za szybko zrobiona według mnie; - Hrabia Dooku - o ile w dwójce wypadł ciekawie, o tyle w trójce jest żałosny; Ogólnie film mi się bardzo podobał i więcej jest u mnie plsusów niż minusów jak widać. Mogli zrobić trochę dłuższy film, wiele świetnych dialogów i scen wycięto. Ale i tak uważam, że film jest najlepszy z całej nowej trylogii i dorównuje starym epizodom. Daję 8/10. Ten post był edytowany przez Yavanna: 29.05.2005 18:45 -------------------- "(...) Proszę tylko, żebyście raczyli uważnie przeczytać to, co piszę, zamiast, jak to jest w Polsce we zwyczaju, wydawać opinię nie skażoną znajomością rzeczy".
Rafał A. Ziemkiewicz - "Polactwo" Ot co. 'What this country really needs... right now... is a Doctor' (; |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 01:53 |