Londyn
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Londyn
Dajmond |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 356 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: nie wiem ![]() |
Przepraszam, jestem opóźniona. Ma ktoś jakieś najnowsze informacje?
edit: dodaję, że chodzi o zamachy w metrze i autobusach. tvn24 cały czas zrzędzi to samo, strona bbc nie działa. edit2: no to pan Tony Blair sie wypowiedział. Przemówił ładnie, ale to wile nie wniosło. Ech.. co takiego mają te przerywniki TVN24 w sobie, że są takie przygnębiające? Ten post był edytowany przez Dajmond: 07.07.2005 13:09 -------------------- .
|
![]() ![]() ![]() |
avalanche |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1391 Dołączył: 11.04.2003 Skąd: Mementium Morium Płeć: Kobieta ![]() |
Jak mamy walczyć z człowiekiem który jest fanatycznie oddany swojej wierze? Czy z tym co dzieje sie w umyśle takiego terrorysty można wogole walczyć? Przecież tak "ukształtowany" zabójca nie ma wogole zahamowań natury moralnej. Morduje niewiernych bo wierzy w nagrodę w niebie. A Ci co ich do tego podjudzają żyją sobie w luksusie, mają kasę, ropę. U nas na Zachodzie jak to wygląda - jak jest grupa bogatych i reszta, parę milonów obywateli - to ci ludzie w końcu wkurzą. rzucą na władzę, zrobią rewolucję, nie wiem obalą rząd, przewrót bedzie, obojetne.
A jak u nich? Czemu Arabowie nie widzą jak bardzo są manipulowani? Czemu źli bogaci są tylko z Zachodu a nie we własnym kraju np.? Jest jeszcze inna kwestia - oni są manipulowani, bo tak naprawdę większość z nich po prostu jest niewykształcona. Takim człowiekiem łatwo zmanipulować - dla niego nadzieją jest religia -> obietnica raju. "Nasze" postępowanie wobec nich też jest chybione. Chcemy ich uraczać naszą zachodnią demokracją, dać im z dnia na dzień wolności, które u nas nawet przecież ewoluowały w jakiś logiczny sposób. A my chcemy tak z jednego "mikołajowego" wora wysypać im na głowę wszystkie "prezenty" - nie patrząc czy są odpowiednie dla ich - głupio to sformuuje - etapu. Ciekawe jakby tak nam w średniowieczu nagle Arabowie spadli na głowie i powiedzieli - no przecież wy zacofani jesteście - palicie ludzi na stosie, co to za religia, zabobony. My was wyzwolimy z ciemnoty w której tkwicie. Podejżewam że nasze społeczeństwa nie byłyby zachwycone nagłym cywilizowaniem na wzór arabski. Cywilizowanie na zasadzie że my jestesmy wyzwolicielami (przypomina mi się "cywilizowanie" Murzynów) jest moim zdaniem pewnym rodzajem naszego ignoranctwa. Sądzimy że jesteśmy lepsi, a oni to takie robaki co sie nie dość szybko rozwinęły. A i tak jedyne na co nas stać to ograbić ich z tego co mają (nawet ta zakichana ropa) i jeszcze im zrobić jeszcze większy burdel niż mają. I weź się potem dziw polityku czemu ci niewdzięcznicy mają pretensje? Zresztą jacy to wyzwoliciele. Busz gada coś o demokracji i wogóle światłych zaletach systemu. A stosuje sie takie same metody co taki Saddam - tortury, lekceważenie przez USA miedzynarodowych praw nie mówiąc już o robieniu sobie jawnych drwin z tych wszystkich wzniosłych ideaów - o prawach człowieka, o poszanowaniu zycia, godności. I tak to jest że teraz USA jest głównym wrogiem ale pośrednio przez nich cały Zachód. Powiem szczerze, że jeszcze przed inwazją na Irak i nawet po zakończeniu głównych działań wojennych byłam za tym, żeby wysłac tam wojska. A nuż coś sie zdziała, a nuż zmieni. Szybko i sprawnie bo z terrorystami trzeba coś zrobić, a Saddama zamknąć. Jedyne co im dobrze wyszlo to zamknięcie dyktatora o którym - apropo coś długo nie słychać. Reszta to porażka kompletna. Myliłam się, pokładałam zbyt wielką wiarę w to wszystko. wydawało mi się, że to jest najsłuszniejsze w tym momencie. Może i było by słuszne. Moze. Ale innymi metodami. Nie mnie wymieniać co można było zrobić, od tego jest sztab ludzi, polityków, wojskowych i kogo tam jeszcze. I wyszło na tym że skoro już tam "jedziemy" to zaróbmy, bo przecież wyzwalanie jest kosztowne troche. Bardziej sie liczyły nieraz kontrakty na sprzet taki i owaki niż zastanowienie się - a co zrobić żeby ci ludzie mieli bieżącą wodę np. Wielkie kontrakty są ważniejsze. Może i ja nie mysle teraz rozsądnie - no przecież taka jest polityka, tak się postępuje. Ale czemu jednak to interesy Zachodu są realizowane wpierw niż konkretnego kraju arabskiego na którego terenach sie siedzi? Dla nas groźni są terroryści. Dla nich,dla takiego cywila - wojsko z karabinem, jeżdzącym i patrolującym ulice. Skąd wie że nie zginie - moze dostać się w krzyżowy ogień przypadkiem, zginąć bo jego "zdesperowany" krajan podłoży bombę. Cierpią przede wszystkim cywile tych krajów. Nie terroryści - oni sie sami wykańczają i "płodzi" się następnych takich w obozach szkoleniowych. Jemu nie zależy na swoich życiu. Ale temu cywilowi - owszem. A obaj muszą czasem zginąć. A co z takimi młodymi ludzmi np - nienawiść? czemu nie - w rozwinięciu tego uczucia w "pozyteczny" sposób na miejscu nie trudno. Fanatycy i ich przywódcy mają dowód na miejscu że słusznie czynią- oto proszę jaki jest Zachód. Niszczy, grabi, zabija. coś jeszcze chciałam skrobnąć (jeszcze ;p hehe) ale mi mózg odmawia posłuszeństwa. adios pomidory. -------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 13:16 |