Londyn
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Londyn
Dajmond |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 356 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: nie wiem ![]() |
Przepraszam, jestem opóźniona. Ma ktoś jakieś najnowsze informacje?
edit: dodaję, że chodzi o zamachy w metrze i autobusach. tvn24 cały czas zrzędzi to samo, strona bbc nie działa. edit2: no to pan Tony Blair sie wypowiedział. Przemówił ładnie, ale to wile nie wniosło. Ech.. co takiego mają te przerywniki TVN24 w sobie, że są takie przygnębiające? Ten post był edytowany przez Dajmond: 07.07.2005 13:09 -------------------- .
|
![]() ![]() ![]() |
avalanche |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1391 Dołączył: 11.04.2003 Skąd: Mementium Morium Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE Rekolonizacja. Myślę tu nie o krajach arabskich jeno o Afryce. A co by taka rekolonizacja dała? No cóż. Narzuciła by jakąś formę autorytarnych rządów i wprowadziła wolną gospodarkę rozpędzając mafijno - plemiennych kacyków. Po jakichś 30 latach możnaby się było pokusić nawet o demokrację i swobody polityczne, bo jak amen w pacierzu przez ten okres kapitalizm i rozwój przerobiłby głodujących i przerażonych pastrzy i zbieraczy w całkiem sensownie funkcjonujące społeczeństwo. Najpierw dobrobyt - potem demokracja. A wyobrażasz to sobie w każdym państwie afrykańskim który powiedzmy "wymaga gruntownej przemiany" czy w kilku dla próby moze? Bo sam chyba rozumiesz że istnieją jeszcze kwestie finansowe - przecież trzeba wyłożyć ciężkie pieniądze na to wszystko, a Ty zakładasz że (jeśli że myślę to mnie popraw) tam trzeba by było siedzieć dobre kilkadziesiąt lat. A gospodarka w tych krajach tak szybko nie ruszy - w wielu trzeba wszystko zaczynać dosłownie od początku, więc nie ma mowy na jakikolwiek (jeśliby tak by zakładano) "zwrot kosztów"- ze my im uruchomimy gospodarke, pohandlujemy i pieniądz będzie sie tak kręcił. Kolejna sprawa - tam nie istnieje pojęcie narodu - więc jak tu budować coś. Rozumiesz, że w proces odbudowy muszą się zaangażować obywatele - a co jesli zaczną się zabijać - powystrzelac? wprowadzic terror strachu? Czy tak z nimi tylko postępować - karabinem? Tam ludność składa się z poszczególnych plemion, klanów itp. - jak ich zjednoczyć? czym? bo chyba nie sądzisz że zwalczające się plemiona nagle usiądą do stołu (no tak można ich zmusić karabinem, nie?) i dojdą do porozumienia. Oni muszą znaleźć wspólną płaszczyznę na której można by budować świadomość narodową tych ludzi, żeby stworzyć w miarę sprawnie działające państwo. I to jest też problem, który należy dostrzec. Masz rację - sytuacja jest koszmarna można powiedzieć. Zgadzam się - trzeba usunąć tę całą bandę kacyków, bo to taki istny wrzód, że się wyrażę, ale obawiam się, że Zachód po prostu sknoci to wszystko. Mocarstwa...one mają swój interes. Dotąd mówi się o umarzaniu długów, ale przecież równie dużym problem jest to, że ludzie tam giną bo jakieś państwo na czarno sprzeda broń i cały ten szit się nakręca - zabrać im broń, to po pierwsze - nie będzie wody napędowej do wojen domowych i innych. Równie ważną sprawą jest, żeby powstrzymać handel diamentami pochodzącymi z terenów objętych wojną - zakup jest finansowaniem tego zbrodniczego reżimu, ale cóż nawet z tym trudno sie uporać. Tu oczywiście żeby ukrócić wogóle takie sprawy jak te, trzeba by było na miejscu kontrolować, czyli rostawić wojska i kierować tym wszystkim. Zastanawia mnie więc Twoje stanowisko - kto by przeprowadził tą rekoloniazję - sam Zachód (poszczególne państwa) zajmując to i to państwo afrykańskie, czy siły międzynarodowe powiedzmy że pod banderą ONZ? I ponawiam pytanie -zająć wstępnie jedno (parę) państw na "próbę" czy iść za ciosem i każdemu przydzielić coś do cywilizowania. tyle. pozdrawiam. -------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 13:14 |