Harry Potter A Benedykt Xvi, ;P
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Harry Potter A Benedykt Xvi, ;P
Nes |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 195 Dołączył: 26.02.2004 Skąd: Szczytno ![]() |
http://wiadomosci.onet.pl/1130230,69,item.html
esz. kurna co to za bezprawna edycja moich postow kubik? prosze mi sie tutaj nie wpierniczac w moj rewir. wynocha! czytaliscie juz? Ten post był edytowany przez Nes: 15.07.2005 19:29 -------------------- ![]() "Gryffindor - You're brave, but you'll probably die by 20." |
![]() ![]() ![]() |
Pszczola |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1243 Dołączył: 30.08.2004 Skąd: Sto(L)ica ![]() |
Zwodniku, masz calkowita racje. zgadzam sie z Toba calkowicie. Rodzice,a takze my sami powinnismy miec sie na bacznosci zawsze, wystarczy wlaczyc telewizor -_-". Nawet "Kubus Puchatek", czy "Alicja z Krainy Czarow" moga byc dla niektorych niebezpieczne. W koncu na swiecie zyje 6 mld. ludzi,z czego przynajmniej polowa potrafi czytac, ogladac, itd., a tutaj o odstepstwa latwo. Ale czy to powod ,zeby popadac w paranoje? Nie, przciez jakos zyjemy, a palacze ksiag magicznych rodem z HP, ktory rzeczywiscie z okultyzmem, jakim znamy, ma tyle do czynienia,ze hej, tak naprawde wcale nie sa tacy liczni. Pytanie i wyjasnianie krzywdy nikomu nie zrobi, a rodzic sam sie zorientuje,czy dziecko lapie juz o co chodzi,czy jeszcze nie. Zazwyczaj dziaciak okazuje sie bardziej bystry, nizby rodzic sadzil.
Tak wiec zgadzam sie z Toba, oprocz tej wzmianki o tymze dokumancie (celowo nie uzywam slowa "dogmat") o mozliwosci zbawienia tylko w Kosciele katolickim. Tez mnie to nurtowalo, niepokoilo i zastanawialo. Wiec wzielam teze prace Ratzingera i przeczytalam fragment o tym traktujacy w calosci. Jezeli przeczyta sie to do konca, jasno wynika, ze kazda istota ludzka ma szanse na zbawienie, a uprzywilejowani sa katolicy, bo sa w Kosciele, itd. Czyli maja narzedzia i wytyczone sciezki dane im przez Kosciol. Oczywiscie musza nimi podazac, itd. Natomiast wyznawcy innych religii, a takze ateisci i agnostycy, jezeli tylko postepuja (nawet nieswiadomie) w zgodzie z Przykazaniami i sa dobrzy, beda zbawieni. Kiedy wroce do szkoly, podam bibliografie tegoz fragmentu, jezeli taka Twoja wola ;). Aha, blagam, porzucmy dyskusje na temat "zly Kosciol - dobry Kosciol", bo to naprawde nie tyczy sie dyskusji, a tylko powoduje agresje (bo jedni pluja, a drudzy staja do walki w obronie wiary -_-"). Niestety sama czasami daje sie poniesc, wiec nie chce kusic losu ;P. Blagam tylko, odroznijmy ludzi od instytucji. Gdyby kazdy robil co powinien i swiecil przykladem, swiat bylby doskonaly. Wiec zamiast miec do innych pretensje, wole pracowac nad soba i ew. , isc do innego kosciola, albo wrednie z mamuska komentowac i obgadywac klechy na mszy (hehm, ja dziele kler na ksiezy i klechy ;P). Dokladnie, jezeli juz, lepiej skupiac sie na nauce, a nie na bledach ludzi, ne? Aha, juz to mowilam, ale skupiamy sie tylko na katolikach, ale takze inni Chrzescijanie i wyznawcy innych religii maja rozne dziwne pomysly dotyczce fantastyki, itd. Znowu, to ludzie, a nie instytucje. W takich dyskusjach uogolnieia nie sa najlpeszym pomyslem. Estiej, to ja moze odpowiem? ^^" Wiem,ze bedzie troche za powaznie jak na zart ;P Ale taki przykladzik (bo niedawno tez mnie zapytano o moje "wykastruje i zabije, nogi z d**y powyrywam", przy pewnej okazji ...uhuhuuu ^.^ ) Ludzie mowia,ze lubie dzieci, a dzieci lubia mnie . Ale mam czasami ochote wziac glowke takiego kierdala i rozwalic ja o scianie, tak zeby krew bryzgala na wszystkie strony, a z mozgu zostala papka ^__^. Albo kiedy widze osobe, ktorej nie lubie, lub ktora wyrzadzila mnie, lub mojej rodzinie/otoczeniu/panstwie krzywde. Nie mniej jednak, gdyby ktorakolwiek z tych osob potrzebowala mojej pomocy, np. zagrozenie zycia, zrobilabym wszytsko zeby uratowac. Albo gdybym miala mozliwosc zrobienia krzywdy i wiedzialabym,ze nie spotka mnie za to kara, tez bym tej osoby nie rozpi..walila. Slowa, a czyny to dwie rozne sprawy, o czym moglismy sie przekonac, np. SPOILER po zachowaniu Malfoya w VI czesci, tuz przed proba zabicia DumbledoraEnd. ;) Zreszta, czlowiek nie jest doskonaly, a lekarza potrzebuja ci, co sie zle maja? Warto probowac byc milosiernym i wybaczac. A czasami, to jest trudniejsze niz by sie to wydawalo ^_-. Heh, i kto mowi,ze HP nie niesie ze soba chrzescijanskich wartosci? ;P BTW, Matoos, sygnaturka pikna ;P Ten post był edytowany przez Pszczola: 23.08.2005 15:04 -------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 06:46 |