'never Be Rude To A Polack', Polska - dzika Azja Europy?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
'never Be Rude To A Polack', Polska - dzika Azja Europy?
BlackOmen |
![]()
|
![]() Animag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1526 Dołączył: 29.05.2004 Skąd: 4chan.org Płeć: Mężczyzna ![]() |
Powstal temat o tym czy planujemy wyjechac za granice. Studiowac tam, pracowac, albo tylko w celach przyjemnosciowych aby sobie pozwiedzac. Jednak po dzisiejszym BBC Reporters zaczybnam sie zastanawaic czy nas w ogole ktos bedzie nas chcial przyjac. Przez 10 minut pokazywali reportaz o naszym pieknym Śląsku gdzie ludzie ledwo co wiaza koniec z konce. Aby przezyc wysypuja wegiel z wagonow. Pokazywano zdjecia dzieci i innych nastolatkow ktorzy umarli podczas takiego wysypywania wegla. Poakzywano nasza cudna dziedziczna biede i jak caly ten proceder kradzionego wegla jest napedzany.
Przez to wszystko znowu wyszlismy na jakas dzika Azje, panstwo trzeciego swiata klepiace biede. Takich obrazkow jest pelno. Do wszystkiego mozna sie w zasadzie przyczepic w naszym kraju. Nawet w innym progranie gdzie omawiano panstwa ktore jako ostatnie weszly do UE. Sama Warszawa zostala nazwana miastem ktore 'nawet z najszczerszymi checiami nie mozna nazwac pieknym'. Zastanawaim sie jak wy sie czujecie z ta swiadomoscia ze jestesmy takim ogonem Europy? Czy w ogole zwracacie uwage na to jak wygladamy na arenie miedzynarodowej jak jestesmy reprezentowani przez politykierow i innych eurodeputowanych (uklon w stron LPR ktorzy chca nas jeszcze wypisac z UE po tym chyba zaczniemy stwarzac unie z Rosja) Macie moze pomysly jak zmienic ten wizerunek? Chociaz jak widac przyszla demokracja niby sie zmienilismy rozwinelismy... ale chyba tylko do dna... Tak mi sie przypomnial kawalek z Teya jak Laskowik z Rewinskim stali na niby mapie;] ' Laskowik - A patrz i tu jest nasz kraj, tu! Rewiński [jako bieda] - Tu? - Tu! O tu Widzisz go? - Widze, okrągły w kółko golony, nasz taki - Tuuuu! Poznajesz go? - No. - No nie poznajszesz bo sie zmienil, no mowilem! - A wlasnie, wlasnie tak nie poznaje! Patrze i nie poznaje. Mysle co to sie porobilo, Czy to Zambia jest, czy Zimbabwe? Czarna dziura, ciemnogrod. Smrod ptaki spadaja...' Discuss... -------------------- ![]() "Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" Jonasz Kofta |
![]() ![]() ![]() |
Potti |
![]()
|
![]() Plotkara Grupa: czysta krew.. Postów: 2140 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Paris or maybe Hell Płeć: Kobieta ![]() |
ja się tutaj specjalnie nie dziwię.
ile razy nie jestem za granicą to wszyscy biorą 'Poland' za 'Holand' ;p często myślą, że leżymy w Afryce albo wśród niedźwiedzi polarnych, elektroniki u nas praktycznie nie ma, nie mówiąc już o firmowych ciuchach. ale też rzadko spotykam tam innych Polaków, którzy coś by sobą reprezentowali. nie wiem jak to jest, ale albo: narzekają na wszystko, robią bezsensowne awantury itd., albo nie umieją się porozumieć i w ogóle się nie odzywają, a swoim wyglądem strasznie odrzucają... to po prostu smutne, ale na miejscu tych anglików, niemców czy innych austryjaków pomyślałabym tak samo. nawet jeśli u nas nie jest tak tragicznie- bo ja np. Warszawę lubię, mimo, że nie jest tak żywa i wyrazista jak niektóre inne stolice, a kawałkami odstrasza. i nie sądzę napewno, żeby wszystko wyglądało tak jak to pokazuje BBC. ale co z tego? świat nie pofatyguje się do nas, bo co miałoby przyciągać cudzoziemców? ostatnio w Grecji chciałam popłynąć na wycieczkę do Albanii, tata powiedział, że nie będzie psuł sobie urlopu. na tej samej zasadzie inni myślą o nas. a nikt tej opinii nie zmienia. być może staramy się polepszyć sytuację wewnątrz naszych granic, ale już zapominamy o tym, że trzeba to pokazać innym. -------------------- voir clair dans le ravissement
|
BeBe |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 229 Dołączył: 11.08.2003 Skąd: Gorzów Wlkp. /szary Poznań Płeć: Kobieta ![]() |
Promocja Polski jest nam niezwykle potrzebna. Jakiś czas temu(bo chyba teraz już nie) w TV mogliśmy oglądać reklamę Czech(albo Słowacji, nie pamiętam). Kraj pokazany w sposób łatwy, miły i przyjemny dla oka, kraj gościnny z mnóstwem zabytków i innych rozrywek, gdzie możemy zostawić nasze pieniążki. Czegoś takiego brakuje Polsce.
QUOTE(Potti @ 29.08.2005 13:17) ale też rzadko spotykam tam innych Polaków, którzy coś by sobą reprezentowali. nie wiem jak to jest, ale albo: narzekają na wszystko, robią bezsensowne awantury itd., albo nie umieją się porozumieć i w ogóle się nie odzywają, a swoim wyglądem strasznie odrzucają... Mówisz tak jakby do Anglii tudzież innych krajów europejskich wyjeżdżały tylko same typy spod ciemnej gwiazdy. Zauważ, że za granicą przebywa również mnóstwo ludzi cenionych, wykształconych. Trudno żebyś właśnie ich widziała leżących pijanych na ulicach. Oglądasz tych, którym nie udało się poza Polską, nie mających za co do niej wrócić. -------------------- L'amitie doit etre cultivee comme un grain...
Uczę sie Poznania./ Mam go w dupie i uczyć się go już nie zamierzam. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 01:29 |